Juoksukoulu-juttusarjassa laitetaan hiki pintaan ja tossua toisen eteen.
Luvassa on joka hölkkääjän abc. Käymme läpi olennaisimmat pointit, jotka aloittelevan ja vähän kokeneemmankin lenkkeilijän tulisi tietää, jotta juoksu kulkisi ja matka maistuisi.
Juoksuharrastus on hyvä aloitella näin maaliskuun alussa varsinkin, kun sääkin suosii kuntoilijaa.
Kiinnekohtana on Ideapark-juoksu, joka kisaillaan 17. toukokuuta. Jos aloittaa säännöllisen ja oikeanlaisen treenaamisen nyt, taittuu niin puolimaraton kuin kymppikin varmasti toukokuun puolivälissä.
Alku: asento kohdalleen
Juttusarjan ensimmäisessä osassa keskitytään juoksutekniikkaan. Mitä on hyvä pitää mielessä, jotta tekniikka pysyy kasassa, kun suuntaa lenkkipolulle? Entä mitkä ovat pahimmat tekniikkamokat, joita kannattaa välttää?
LeKi:n juoksukoulun vetäjä Jenni Kihlström sanoo, että tyypillinen aloittelijan virhe on se, että lantio jää liian alas. Tällöin juoksuasento on ikään kuin istuva. Hölkkäämisestä tulee takuuvarmasti tuskaista touhua.
– Monella loppuu into heti alkuvaiheessa pelkästään tämän tekniikkavirheen vuoksi.
Toinen tavallinen tyylimoka on laahaava askel. Juoksu kulkee, kun polvi nousee.
Laahava askel liittyy usein istuvaan juoksuasentoon. Kaksi yleisintä tekniikkavirhettä siis ruokkivat toisiaan.
Kihlströmin mukaan vaillinaisella juoksutyylillä saa todennäköisesti vaivoja itselleen. Siksi tekniikan hiominen on ensimmäinen askel kohti miellyttävää lenkkeilyä.
Jokaisen kannattaa tarkastuttaa oma tekniikkansa. Se onnistuu kätevästi vaikkapa liittymällä juoksukouluun.
Päästä varpaisiin
Oikea juoksuasento on helppo hahmottaa yksi osa-alue kerrallaan.
Kihlstöm hioo juoksukoululaisten tekniikkaa päästä varpaisiin -metodilla.
Ensin pää. Juoksijan katse tulee pitää horisontissa. Näin asento pysyy luonnollisen ryhdikkäänä.
Seuraavaksi rentoutetaan hartiat. Turha jännittäminen saa vain paikat jumiin.
Kädet olisi hyvä pitää noin 90 asteen kulmassa ja niiden tulisi heilua rennosti lähellä kylkiä. Liikeradan pitäisi olla eteen ja taakse, turhaa kiertoliikettä kannattaa välttää.
Jo aiemmin mainittu lantion asento kysyy keskivartalon lihaksia. Lihaskuntoharjoittelu onkin tärkeä osa juoksuharrastusta. Vatsa- ja selkätreeniä lisää, siis.
Jalkojen tulisi rullata kepeästi. Mitä enemmän vauhtia, sitä enemmän polvien pitää nousta. Myös jalkojen sivuttaisiike kannattaa eliminoida ja pitää huoli siitä, että polvien suunta on eteenpäin.