Kunta vastaa: Lempäälä-talon rakennuskustannuksista liikkeellä arvailuja ja huhuja – Ylityksiä ei ole

Tämän lehden (LVS 11.9. 2019) kolumnipalstalla nimimerkki Piikki esitti kysymyksiä kunnan talouden seurannasta ja kuntakeskustan investoinneista. Katukeskustelujenkin mukaan Lempäälä-talon rakennuskustannuksista on liikkeellä arvailuja ja huhuja. Huoli investointien budjetissa pysymisestä on kuitenkin turhaa. Ylityksiä ei ole.

Kuntakeskusta rakennetaan tavalla, joka takaa budjetissa pysymisen. Hanketta toteutetaan allianssimallin ja projektinjohtourakan hybridinä eli yhteistoimintaurakkana. Itse rakennushanke koostuu erikseen päätetyistä, rahoitetuista ja suunnitelluista osiosta, joita kaikkia hallitaan kokonaisuutena. Järjestely on sellainen, että se kannustaa tekijöitä pysymään aikataulussa ja budjetissa.

Lempäälä-talo koostuu kolmesta eri osiosta, jotka ovat kirjasto, toimistorakennus ja pysäköintitalo. Lisäksi rautatien yli on rakennettu silta, joka palvelee myös kirkonpuoleisia kortteleita. Kaiken kaikkiaan koko Lempäälä-talon kustannukset tulevat olemaan 33,5 miljoonaa euroa. Niistä kirjasto on 6,8 miljoonaa euroa; toimistorakennus (sisältäen Telkäntaipaleen raitin) 16,2 miljoonaa euroa;  ja pysäköintitalo 10,5 miljoonaa euroa. Pysäköintitalon rakennuskustannuksesta vastaa itsenäinen parkkitaloyhtiö, jota kunta on pääomittanut 60 prosentilla. Sillan rakentamiseen on varattu 3,4 miljoonaa euroa.

Jokaisesta neljästä osiosta on tehty erilliset käynnistys- ja rahoituspäätökset (kts oheinen taulukko). Niistä on aikoinaan uutisoitu tämänkin lehden palstoilla. Kaikki kunnan päätökset ovat julkisia ja ne löytää kunnan verkkosivuilta. Ja kunta kyllä vastaa kysyjälle, kun asiaa kysyy palvelutiskillä, palautekanavan kautta tai sähköpostitse.

Kuntakeskuksen rakentumisesta kertoo viikkotiedote, jonka kautta hanketta voi seurata reaaliaikaisesti: https://www.lempaala.fi/lempaala-tietoa/kehittämistoiminta/lempaala-talo/.

Lempäälä-talon harjannostajaisjuhla oli perinteiseen tapaan rakentajien juhla, jossa ei ole tapana käsitellä raha-asioita. Paikalla olleet pääsivät todistamaan hyvähenkistä juhlaa.

Mitä tulee kunnan budjettiseurantaan, kerrottakoon että kunta ei enää vuosiin ole raportoinut puolivuosittain. Kunta raportoi nykyään neljän kuukauden jaksoissa. Vuoden 2019 edellinen raportti esiteltiin jaksolta 1-4/2019. Seuraava osavuosikatsaus ajalta 5-8/2019 esitellään syyskuussa 2019. Raportit ovat julkisia.  Näin kaikki pääsevät seuraamaan kunnan taloudellista tilannetta useita kertoja vuoden aikana. Mainittakoon vielä, että kunnanhallitus seuraa talouden kehitystä kuukausittain.

Lempäälään on rakentumassa täsmälleen valtuuston päätösten mukainen kuntakeskus. Toivomme, että rakenteilla olevasta Lempäälä-talosta tulee lempääläisten yhteistalo, josta palvelut löytyvät niin sanotusti yhdeltä luukulta ja jossa viihdytään. Uskomme, että voimme kaikki olla siitä ylpeitä.

 

Heikki Hakala, kunnanhallituksen pj

Juha Kuisma, kunnanvaltuuston pj

Heidi Rämö, kunnanjohtaja

 

Lue myös:

Piikki: Ajankulua ja tiedonjanoa