Näyttelijä, teatteriohjaaja ja Tampereen yliopiston näyttelijäntaiteen yliopistonlehtori Mikko Kanninen, 48, on Tampereen Teatterin 27. johtaja. Moniottelija selviytyi voittajaksi 29 hakijan joukosta. Uusi teatterinjohtaja ja toimitusjohtaja korostaa vastuullisuutta. Hän sanoo vastaavansa siitä, että peräti 116-vuotiaan taideorganisaation palveluksessa olevat eri ammattilaiset kokevat työnsä mielekkääksi ja työpaikkansa turvatuiksi. Kanninen keskittyy oman talonsa asioihin, joten hän ei lähtenyt mediatilaisuudessa esittämään mielipidettään torstaina myrskyn vesilasiin aiheuttaneesta Tampereen kansiareenan UROS LIVE -nimestä.
Toimittajia kiinnosti kovasti perjantaisessa Tampereen Teatterin tiedotustilaisuudessa, mitä mieltä vastavalittu teatterinjohtaja ja toimitusjohtaja Mikko Kanninen on torstaina julkistetusta Tampereen kansiareenan UROS LIVE -nimestä.
Kanninen katseli viisaasti vasemmalle ja oikealle puolelleen, olisiko estradilla joku sopiva henkilö vastaamaan tiedusteluun.
Tampereen Teatterin uusi kapteeni kuittasi kysymyksen lyhyesti ja ytimekkäästi. Kannisella on riittävästi haasteellista työsarkaa Tampereen Teatterissa.
– Taideorganisaatiossamme on riittävästi miettimistä!
Vastuuta henkilökunnasta
Mikko Kanninen korosti, että hän aikoo niin teatterinjohtajana kuin toimitusjohtajanakin kantaa vastuunsa niin, että Tampereen Teatterin kaikki 140 työntekijää voivat kaikessa rauhassa keskittyä ydintekemiseensä.
– Taideorganisaatiossamme työskentelee 140 ihmistä, joilla on perheet sekä asuntolainat. Tehtäväni on huolehtia Tampereen Teatterin perinteisestä hyvästä yhteistyöhengestä sekä taiteellisesti että tuloksellisesti terveestä toiminnasta, Kanninen teroitti.
– Tehtävämme on tarjota yleisölle korkeatasoista ohjelmistoa, hän lisäsi.
Tamperelainen teatteri
Vuonna 1971 syntyneen Mikko Kannisen ensimmäinen teatterikokemus ja -muisto liittyy, yllätys yllätys, nimenomaan Tampereen Teatteriin.
– Olin katsomassa vuonna 1982 Piukkoja paikkoja. Mieleeni ovat painuneet näyttelijät Seppo Mäki, Tapani Perttu ja Marjut Sariola, Kanninen muistelee.
– Erityisesti muistiini on jäänyt se, että miehet olivat pukeutuneina naisten asusteihin. Nauroin hommalle! hän kertoo.
Vuonna 1982 ensi-iltansa Tampereen Teatterissa saaneesta Piukat paikat -näytelmästä muodostui suurmenestys. Näytelmä oli peräti viisi vuotta teatterin ohjelmistossa. Toteutus oli todellinen megaonnistuminen.
Kanninen oli ensimmäisen kerran näyttämöllä, kun hän toimi avustajana Tampereen Oopperan Pajatsossa vuonna 1981.
– Joku kavereistani oli menossa mukaan oopperaan ja pyysi minutkin mukaan. Menin ja siellä minä olin. Muistissani on tuokio, jossa seisoin näyttämöllä suurikokoisen harpun vierellä.
Kanninen valikoitui tiukasta seulasta
Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas on onnellinen ja tyytyväinen, että 116-vuotias teatteri on saanut uuden johtajan.
– Meillä oli 29 hakijaa. Määrä oli kiitollinen, Myllykangas kuvaili.
– Erityisen tyytyväinen olen siitä, että koko valintaprosessi eteni kaikkien sääntöjen mukaan. Seula muodostuikin todelliseksi koetinkiveksi. Kohtelimme kaikkia kandidaatteja tasapuolisesti, hän iloitsi.
Myllykangas sanoi, että kaikki valintavaiheet läpikäynyt on osoittanut todellista kestävyyttä ja paineen sietokykyä.
– Tosiasia on, että Tampereen Teatterilla, kuten koko alalla, on edessä valtavat haasteet. Meidän katseet ja odotukset on vahvan tulevaisuuden etsimisessä ja löytämisessä, hän korosti. – Tampereen Teatterin historiallinen rakennus menee remonttiin lähitulevaisuudessa. Hanke on mittava. Koko kulttuuri- ja taidekenttä on järeässä murroksessa. Perinteikäs teatteritalo on luotsattava vahvaan tulevaisuuteen. Talous säätelee kaikkea tekemistä, niin Tampereen Teatteriakin. Talous on pidettävä vakaalla ja terveellä pohjalla.
Myllykankaan mukaan Tampereen Teatteri haki nimenomaan sellaista johtajaa, jolla on vahvaa osaamista ja kehittymisedellytyksiä usealla osaamisen alueella.
– Teatterimaailma on todella vaativa palapeli. Osaset on osattava koota yhteen.
Myllykangas huomautti, että Tampereen Teatterilla on monta kannustavaa onnistumista. Teatterivalinnat ja niiden toteutukset ovat olleet onnistuneita.
– Yleisö ratkaisee lopulta pärjäämisemme.
Myllykangas puntaroi, että Mikko Kannisella on monipuolista osaamista ja verkostoitumista, joiden turvin hän vie Tampereen Teatteria uusiin onnistumisiin.
Henkilöstö vahvasti mukana
Tampereen Teatterin henkilöstö oli aidosti vahvasti mukana uuden teatterinjohtajan ja toimitusjohtajan valitsemisessa.
– Tänä aamuna tapasimme muun muassa koko näyttelijäkunnan. Tapaamisessa oli hyvä ja vahva fiilis. Henkilökuntakohtaamisten jälkeen laitoimme nimet papereihin, Päivi Myllykangas ja Mikko Kanninen kuittasivat.
– Näyttelijöiden luottamusmies oli mukana alusta loppuun saakka valintaprosessin eri vaiheissa. Kaikki on tapahtunut avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä, Myllykangas painottaa.
Kanninen aloittaa elokuussa
Teatterinjohtaja Reino Bragge jää eläkkeelle 31. heinäkuuta 2020.
Mikko Kanninen aloittaa uudessa tehtävässään 1. elokuuta.
Kanninen osallistuu Tampereen Teatterin arkeen jo kevätkaudella.
MATTI PULKKINEN