Suoraveloitus on tulossa tiensä päähän

Suoraveloitus loppuu tammikuussa 2014, ja se on herättänyt kysymyksiä etenkin vanhemman väen keskuudessa. Pankit tarjoavat korvaavaksi vaihtoehdoksi joko e-laskua tai suoramaksua. Mitä muutos sitten tarkoittaa asiakkaan kannalta? Lempäälän Kantapankin neuvottelija Samppa Harhalan mukaan muutoksen ei pitäisi kuluttajille juurikaan aiheuttaa lisätyötä.
– Asiakkailla, joilla ei ole tietokonetta tai jotka eivät käytä verkkopankkia, suoraveloituksessa olevat laskut muunnetaan suoramaksuksi. Suoramaksu toimii vastaavalla tavalla kuin suoraveloitus: asiakas saa laskuttajalta tiedot laskusta lähinnä postitse, ja pankki maksaa suoramaksun tililtä eräpäivänä. Muutos ei edellytä asiakkaalta toimenpiteitä. Pankki ja laskuttajat hoitavat tarpeelliset muutokset, Harhala selvittää.
– Verkkopankkia käyttävillä asiakkailla puolestaan suoraveloitus korvataan e-laskun avulla. E-lasku tulee laskuttajalta suoraan asiakkaan verkkopankkiin ja lasku veloitetaan eräpäivänä tililtä automaattisesti, jos näin on määritelty, hän valottaa.

Laskuttajille lisätyötä

Laskuttajille e-lasku ja suoramaksu aiheuttavat jonkin verran lisätyötä.
– E-laskujen lähettäminen edellyttää, että laskuttajien järjestelmät on saatettu verkkolaskuaikaan. Suoraveloituksesta suoramaksuun siirtyminen puolestaan vaatii osallistumista pankkien tarjoamaan muuntopalveluun.
Mikäli laskuttaja ei ota muuntopalvelua käyttöön, suoraveloitus päättyy helmikuuhun 2014 mennessä, ja sitten laskuttajan ja asiakkaan on sovittava joku muu maksutapa, Samppa Harhala kertoo.

Muutos juontaa juurensa yhtenäiseen euromaksualueeseen (SEPA) siirtymisestä, jolla tavoitellaan sitä, että maksut ja maksuliikenne olisivat yhdenmukaiset EU:n alueella. SEPA on vuonna 2008 käynnistetty Euroopan laajuinen kehityshanke.
– Muutoksesta on tiedetty jo parin vuoden ajan ja meidän pankkihenkilökuntaamme on perehdytetty syksystä lähtien. En usko muutoksen aiheuttavan hämminkiä, koska tämän ei pitäisi vaikuttaa meidänkään työskentelyyn muuten kuin että me kirjaamme jatkossa suoramaksuvälityksiä, emme suoraveloituksia, Harhala toteaa.

Katariina Rannaste

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?