Aikun vauhti hilkkua vaille löytymässä

Aino-Kaisa Saarinen.
Aino-Kaisa Saarinen.

Hiihdon SM-kisojen ensimmäinen osio käytiin Jämin upeissa satakuntalaismaisemissa menneenä viikonloppuna. Mukana kisaamassa sekä katsomossa oli koko joukko lempääläisiä, jotka olivat perjantain sprinteissä aika lailla huolestuneita katsellessaan Lempäälän Kisan ykköstykin Aino-Kaisa Saarisen väkinäistä punkeamista sprinttikisassa, missä hän oli lopulta neljäs.

”Aikku” itsekin väkinäisyyttään hiukan säikähti ja teki lauantaina välipäivätreenin kokeneen hiihtoketun Reijo Jylhän silmien alla ja sunnuntaina meno oli jo Jylhän vinkkien ansiosta parempaa. Saaliiksi vitosen perinteisestä kisasta tuli hopeasija.

Kisan jälkeisissä virallisissa kommenteissaan Aikku oli maltillisen rauhallinen, mutta lempääläläisille hän paljasti tuntemustensa olevan hyviä ja odotusarvo Val di Fiemmen MM-kisoja varten on nousussa. Aikku hiihtänee MM-mittelöissä viestin perinteisen pätkän, jos sille joukkueeseen valitaan, sekä päämatkana 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökisan, josta voi olla tuloksena ”melkein mitä vain”. Myös sprinttikisaan hän on ehdolla.

Naisten kisalaisesta viestisakista Maija Saarinen vetäisi vitosen kisan, kärkeen eroa tuli kohtuu paljon eli yli kaksi minuuttia, mutta sijoitus oli ok: 28.s.

Mervi Pesu puolestaan hiihti vapaan tyyli kympin ja numerolla kaksi startatessaan sai upeasti tv-näkyvyyttä. Mervi nosti sijoitustaan toisella kiepillä, vaikka omasta mielestään vauhtiin ei suunniteltua lisäystä saanutkaan. Hiihtosuunnistuksen MM-tiimiin tiukasti tähyävä konkari oli itse sijoitukseensa eli 23.sijaan tyytyväinen.

Miesten puolella Kisan edustus jäi tällä kertaa Iiro Niskasen varaan, kun Esa Seppä kaatui luistelukisan alkuvaiheessa ja kolhaisi itseään sen verran pahasti, että kisarupeama jäi siihen. Sprintin karsintaan väkivahva Seppä osallistui, mutta 30 joukkoon ei dieseltahti miestä vienyt.

Niskanen luisteli 15 kilometriä sijalle 28. Eroa kärkeen oli 3.45, mutta kohtuullisen vähän treenannut Iiro eteni viisaasti nostaen sijoitustaan loppua kohden.

Vesilahtelaisjuurinen Valkeakosken Hakan hiihtäjä Harri Niemi oli tipalla edetä sprintissä karsinnoista jatkoon, mutta rapea sekunti kesti karsintamatka liikaa. 15 kilometrillä Niemi avasi hyvin, mutta hyytyi lopulta sijalle 84.