Asemakaavoitus lähtenee liikkeelle uuden kerrostaloalueen rakentamisesta. Infrastruktuurin rakentamiseen tarvitaan kunnan varoja.

Lempäälä sai suuntaviivat asemakaavoitukselle

Lempäälän keskustan osayleiskaavasta tehdyt valitukset hylättiin Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Osayleiskaava on nyt lainvoimainen, joten Lempäälä voi määritellä suuntaviivat keskustan kehittämiselle ja yksityiskohtaisemmalle asemakaavoitukselle. Yleiskaavan linjaukset vaikuttavat pitkään.

Kunnan teknisen toimen suunnittelupäällikkö Timo Nevala arvelee, että lainvoiman saaneen kaavan merkitys näkyy nopeimmin asuinrakentamisessa. Ensimmäisessä vaiheessa päätöksentekoon vietäneen kaavailtu uusi kerrostaloalue päiväkoti Piiponpellon ja S-marketin väliselle alueelle.

– Muutamia kortteleita on tutkittu niin, että asemakaavoitustyö voi lähteä käyntiin keskustan alueella ja kyseinen asuinaluehanke on varmaan se, mistä lähdetään liikkeelle. Kunnanhallitus päättää varmaan lähiaikoina, minkätyyppisiä sopimuksia asiassa tehdään, Nevala arvioi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult ovat tyytyväisiä asian saamaan ratkaisuun. Noin 150 hehtaarin suuruista aluetta päästään nyt kehittämään voimallisesti.

– Strategisesti tämä on erittäin merkittävä asia. Nyt päästään sanoista tekoihin ja voidaan edetä alustavista keskusteluista suunnitelmien laadintaan. Keskustan vetovoimaisuuden ja viihtyisyyden edistämiseksi on ratkaisuja odotettu jo pidemmän aikaa, Petäkoski-Hult toteaa.

Yhteistyöllä eteenpäin

Alueelle odotetaan uutta asuntokantaa, lisää asukkaita ja yritystoimintaa, mutta mistä rakentamiseen löytyy resursseja tässä taloudellisessa tilanteessa? Kunnan varoja tarvitaan esimerkiksi infrastruktuurin rakentamiseksi. Tuula Petäkoski-Hult kuitenkin uskoo, että innovatiivisen kunnan rakentaminen kiinnostaa ja siten euroja rakentamiseenkin löytyy.

– Rakentamisessa kunnalla on tärkeä rooli esimerkiksi asemakaavoituksen ja lupamenettelyn kautta. Kunta ei yksin ja omin resurssein rakenna. Uskon, että kuntakeskuksemme tuleva rakentaminen kiinnostaa ja erilaiset yritykset haluavat panostaa keskustan elinvoiman kehittämiseen ja rakentamiseen.

Samoilla linjoilla on Timo Nevala: rakentajia saadaan liikkeelle, kun tahtotila ja visio on vahva. Rahoitusta voisi hänen mukaansa saada hankkeiden kautta.

Juha Kuisma näkee, että tarkoituksena on edetä kortteli korttelilta. Kun kunta, maanomistajat ja rakentajat ovat yhdessä konseptoimassa kutakin korttelia, auttaa yhteistyö myös rahoituspohjan löytämisessä.

Timo Nevala muistuttaa kyseessä olevan laaja osayleiskaava-alue. Isojen infra-hankkeiden rakentamisen jaksotusta joudutaan pohtimaan vielä pitkään.

– Haemme hyvää ja ympäristöön soveltuvaa toteutusmallia, ja se ei ole parin vuoden prosessi, vaan aikaa menee useampi vuosi ennen kuin kokonaisuus on valmis.

Info:

- Osayleiskaavamuutoksen päivitettyä suunnitelmaa esitellään tiistaina 12. helmikuuta Hakkarin koulun auditoriossa

- Keskustan osayleiskaavaa on valmisteltu kunnallisessa päätöksenteossa syksystä 2008 lähtien.

- Kaava perustuu kehityskuvaan, jonka mukaan Lempäälässä olisi vuonna 2030 yli 30 000 asukasta.

- Osayleiskaava-alue sijaitsee Kirkkojärven ja Ahtialanjärven välisellä saarella. Suunnittelualue rajautuu etelässä Maakalan ja Sulkolan alueisiin, lännessä Kirkkojärveen, pohjoisessa Harakkalan asuntoalueeseen ja idässä Turuntiehen.

- Alueen pinta-ala on noin 150 hehtaaria, josta vesialuetta on 24 hehtaaria.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?