Hiihtäjiä entistä enemmän

Lempäälän Kisan järjestämässä pikkulasten superhiihtokoulussa on kaatumisharjoituksia joka ilmansuuntaan, suksen pohjasta lumen tai roskien kurkkimista sekä kaiken hiihdon perustana sauvoitta hiihtoa.
Lempäälän Kisan järjestämässä pikkulasten superhiihtokoulussa on kaatumisharjoituksia joka ilmansuuntaan, suksen pohjasta lumen tai roskien kurkkimista sekä kaiken hiihdon perustana sauvoitta hiihtoa.

Hiihto näyttää monenkin silmäparin havainnoimana lisänneen edelleen suosiotaan Lempäälässä ja Vesilahdella.  Ja miksei olisi – latuja on ja niistä pidetään huolta, hiihto on yksi parhaimmista kuntoilumuodoista, sopii lapsille ja ikäihmisille, on käytännössä ilmaista kun on kerran asialliset välineet hankkinut – ja maisematkin vaihtuvat.

Hakkarissa käydään hiihtämässä paljon kaikista naapurikunnista.  Syy on selvä: monet latukiemurat sopivat erityisen hyvin perhehiihtoon mutta reittejä on myös urheilullisesti hiihtäville. Leveät paanat Kuljuun ja Pirkkalaan vetävät etenkin viikonvaihteisin suksijoita. Urheilukenttä on monelle oiva tukikohta.

Hiihdon suosio näkyy myös Lempäälän Kisan hiihtokoulussa oppilasmäärän vuosittaisena kasvuna.

– Nyt määrä on 85, joita ohjaa monessa ryhmässä 14 osaavaa vetäjää. Joukossa on muutama eskari-ikäinen, muut vanhempia aina 15-vuotiaisiin asti. Emme ole houkutelleet ketään emmekä ihan pieniä edes ota, mutta silti määrä on kasvanut mukavasti, kertoo hiihtokoulun ”rehtori” Antero Korhonen.

– Äsken pidimme 5–6 -vuotiaille muutaman kerran pituisen ”superhiihtokoulun”, jonne ilmaantui 27 lasta. Ja jos laskemme mukaan vielä kaksi äskeistä aikuisten hiihtokurssia, niin meidän opin ladullamme on syksystä lähtien ollut ainakin 130 suksijaa.

– Lempäälässä ja Vesilahdessa on paljon kuntien ylläpitämiä latuja. Niistä saa kootun tiedon kuntien viranhaltijoilta.

– Lempäälän pääladuista antaa liki päiväkohtaista  tietoa mski-latupalvelu, joka löytyy kunnan nettisivulta. Kaikista laduista selkeän oppaan saa palvelukeskuksesta vitosella. Siinä kerrotaan karttakuvin, miten kunkin koulun lähelle tehdyt, perinteiseen hiihtoon sopivat ladut menevät. Esimerkiksi Kuljun koululatua Tampereentien länsipuolella on 3,5 kilometriä, lempoislaiset pääsevät suksimaan Hauralassa kilometrikaupalla, nurmilaiset joutuvat ladulle päästäkseen ylittämään kaksi kylätietä.

– Myös päiväkotien viereen urheilupaikkojenhoitaja Simo Mertala ahkeroi ladut. Pisimmät ovat kilometrin mittaisia.

– Kunnossa Kaiken Ikää eli KKI -latuja Lempäälässä on Vaihmalassa golfkentän maisemassa sekä Ahtialanjärvellä. Vesiongelman ja myös turvallisuuden takia kunta ei enää muille järville latuja teetä. Korhonen kiittelee Hakkarin parantunutta latusivistystä eli ilman suksia kuljeskelu laduilla on jo harvinaista. KKI-latuja Ahtialassa ja Vaihmalassa kuitenkin surutta kuljetaan ja sotketaan.

– Mikä järki ja vimma on murjoa juuri tehty latu? Järvellä on niin vähän lunta, että koiraihmisten ja muittenkin on helppo liikkua ladun ulkopuolella, tuumii latumies Tapani Kauppinen.