Lempääläläinen eurodance soi, kun Andreas Mikkelsen painaa kaasua

Mäkkeli2
Juha Mäkkeli tekee päivätyönsä Moision ala-asteella koulunkäynninohjaajana.

– Kuuntelin kappaleitasi YouTubesta ja ihastuin niiden melodioihin.

Lempääläläinen biisintekijä Juha Mäkkeli sai hieroa tovin silmiään lukiessaan yllä olevan viestin.

Sen oli lähettänyt Winnie Larsen, norjalaisen rallikuskin Andreas Mikkelsenin taustahahmo. Larsen oli sattumoisin törmännyt Mäkkelin Florian– ja Kadonnut lokikirja -kappaleisiin netissä surfaillessaan.

Viikon päästä Larsenilta tuli uusi viesti. Vasta silloin Mäkkelin leuat loksahtivat kunnolla.

– Olisiko mitenkään mahdollista, että tekisit Andreas Mikkelsenille tribuuttikappaleen? Se voisi kulkea hänen mukanaan rallikisoissa maailmalla.

Mäkkeli vastasi saman tien myöntävästi.

Juha Mäkkeli on innokas autourheilun seuraaja, ja hän on jopa tavannut Mikkelsenin ohimennen Neste-rallissa. Silti koko juttu tuntuu yhä epätodelliselta.

Miten ihmeessä norjalainen nuori ja nouseva rallikuski sattuu pyytämään lempääläläistä koulunkäynninohjaajaa säveltämään itselleen kannatusbiisin?

– Kai tämä ihan sattumaa vain on. Kun YouTubeen laittaa musiikkia, ei voi ikinä tietää, kenen käsiin se päätyy.

Ensimmäisenä maailmassa

Tilaustyö on tiettävästi maailman ensimmäinen laatuaan. Mäkkeli kertoo, että rallikuskeille on toki väsätty aiemmin huumorikappaleita kieli poskessa, mutta virallista tribuuttibiisiä ei ole sävelletty.

– Kappaleeseen haetaan sellaista menevää eurodance-tunnelmaa, josta Mikkelsen tykkää. Biisi on englanninkielinen, ja sen laulaa Movetronista tuttu Päivi Lepistö ja tuottaa ja miksaa muun muassa Yön kanssa työskennellyt Jani Viitanen.

Kappaleella kuullaan myös Mäkkelin Tessa-tyttären laulua, Winnie Larsenin toivomuksesta.

– Kun kysyin Tessalta, haluasiko hän mukaan, vastaus kuului, että ”joo, julkkishommat täytyy aina hoitaa ensin”.

Nyt kappale on jo puoliksi valmis, ja purkissa biisin tulisi olla kesäkuun puolivälissä. Luvassa on hengennostatusta ja Mikkelsenin hehkuttamista – mitäpä muutakaan.

Sen verran Mäkkeli tohtii paljastaa, että kertosäe on jonkinlainen hokema. Ajatuksena on, että fanit oppisivat sen, ja hokemasta tulisi kaikille tuttu kannatushuuto.

Biisintekijä rallireissuille mukaan

Mikkelsen
Mäkkelin perhe tapasi Andreas Mikkelsenin Neste-rallissa viime kesänä. Kuvassa Merika, 1,5, ja Tessa, 9.

Vaikka Juha Mäkkeli onkin monissa liemissä marinoitu musiikin monitoimimies, tuo rallibiisin tekeminen mukanaan ihan uudenlaiset paineet. Lempäälästä ponnistavan muusikon kuulijakunta tulee moninkertaistumaan kertaheitolla.

Mäkkeli pääsee todennäköisesti myös kisapaikoille  Mikkelsenin matkaan.

– Alustavasti on puhuttu, että kun Mikkelsen lähtee ensimmäiselle erikoiskokeelleen, laitetaan kappaleeni raikumaan kovaäänisistä.

Mäkkelin mukaan on oikeastaan kummallista, ettei tällaista ole aiemmin tehty. Esimerkiksi jääkiekkossa hengennostatus on olennainen osa kisahurmosta.

Aika näyttää, onko Mäkkelin tekele suunnannäyttäjä kannatusbiisien saralla. Ehkä tulevaisuuden rallikilpailuissa kuskien nimikkokappaleet pärähtävät soimaan aina, kun kukin ajaja karauttaa matkaan.

Mäkkeli1