Lempääläläisiltä paljon ryhmävarauksia Valkeakosken Apianniemeen

Suomen Kesäteatteria johdetaan Lempäälässä

Puolisot Heikki ja Mervi Paavilainen ovat uudestaan nyt myös työkavereita.Kuva: Erkki Koivisto

Puolisot Heikki ja Mervi Paavilainen ovat uudestaan nyt myös työkavereita.Kuva: Erkki Koivisto

Heikki ja Mervi Paavilainen jättivät viisikymppisinä vakituiset palkkatyönsä, ja pariskunta perusti yhdessä perheyritys Suomen kesäteatteri Oy:n, joka pyörittää kesäteatteria Valkeakosken Apianniemessä, luonnonhelmassa keskellä teollisuuskaupunkia.

Yksityisyrittäjäksi heittäytynyt Heikki Paavilainen on toiminut viimeiset seitsemän vuotta Hämeenlinnan teatterin teatterinjohtajana ja toimitusjohtajana. Suuri yleisö tuntee pitkään perheineen Lempäälässä asuneen Paavilaisen näyttelijänä, ohjaajana ja näytelmäkirjailija sekä monista elokuvarooleista. Hämeenlinnaan hän siirtyi Raumalta, jossa toimi teatterinjohtajana viiden vuoden ajan.

– Olin teatterinjohtaja yhteensä kaksitoista vuotta putkeen. Molemmissa teattereissa oli samanaikaisesti myös mittavat rakennushankkeet. Odotin jo elämäntilanteeseeni muutosta tapahtuvaksi.

– Kun tällainen tilaisuus viime kesänä tarjoutui Sedu Koskisen jättäydyttyä kesäteatteriprojektista pois ja Valkeakosken kaupungin halutessa meidän jatkavan, päätös oli yhteinen. Aika iso juttu, mutta ei sitä kauheasti mietitty. Olen tykännyt tehdä kesäteatterimusikaaleja Valkeakoskella, sanoo Heikki Paavilainen, joka on ohjannut Apianniemeen aikaisempina kesinä musikaalit Villit vuodet, Kuin helminauhaa ja Pirkko ja Åke – Vuosisadan rakkaustarina.

Kehä kiertää umpeen, sillä Lempäälässä asuvalla pariskunnalla on yhteinen työuramenneisyys keskisuomalaisessa Teatteri Eurooppa Neljässä, jonka Paavilaiset perustivat vuonna 1988.

Apianniemen kesäteatterialueen omistaa Valkeakosken kaupunki. Suomen kesäteatteri Oy on vuokralaisena alkuun kolmevuotisella sopimuksella.

Sisältö ja
tuotanto rinnan

Työnjako uudessa yrityksessä on sellainen, että Heikki Paavilainen vastaa sisällöstä ja Mervi Paavilainen tuotannosta. Mervi Paavilainen on toiminut 18 vuoden ajan Tampereen teatterikesäfestivaalin ohjelmateltan tuottajana.

– Käytännössä teemme yhdessä hirveän paljon. Aloitamme nollapisteestä, toteaa Heikki Paavilainen, joka on jo tutustunut muun muassa yrityksen lipunvarausjärjestelmän käytännön toimintaan.

– Kun julkistimme tulevan esityksen viime joulukuussa, varauksia ja tiedusteluja alkoi tulla heti. Olen ihmetellyt, mistä ne tosi monet bussilastilliset Lempäälästä ensi kesän musikaalin ovat oikein tulossa. Ensi kesän esitys on kerännyt paljon ryhmävarauksia myös muun muassa Turun ja Porin suunnalta ja ihan pohjoisestakin, ihmisten tiedusteluihin puhelimitse vastannut Paavilainen on huomannut.

Pariskunnalla on menossa siirtymäaika itsellisiksi yrittäjiksi. Heikki Paavilainen jää päätoimiseksi yrittäjäksi sen jälkeen, kun Hämeenlinnan teatterinhallitus on ensin tehnyt päätöksen uuden teatterinjohtajan valinnasta. Mervi Paavilainen työskentelee tämän vuoden Tampereen teatterikesän palveluksessa projektiluontoisesti, jotta hänelle jää enemmän aikaa perheyrityksen pyörittämiseen.

Tänä kesänä Valkeakoskella nähdään Heikki Paavilaisen ohjaama ja käsikirjoittama sekä Eino Grönin, Ilkka Koivula, Natalil Lintalan ja Jani Koskisen tähdittämä musikaali On kesäyö. Pariskunta laskee kesäteatterin työllistävän kausiluontoisesti kesäkuukausien ajan noin 30 henkilöä liikenteenohjauksesta lipunmyyntiin.

– Koska meidän molempien pitää saada elantomme yrityksestä, on tehtävä muutakin kesäteatteria. Yrityksen toimialaan kuuluu pääosin kaikenlaista esitystuotantoon liittyviä asioita, sanoo Mervi Paavilainen.

 

Virta, Grön ja Sorsakoski tapaavat toisensa

 

Heikki Paavilainen sai idean lähteä tekemään kuvitteellisen tarinan rakastettujen taiteilijoiden Olavi Virran, Eino Grönin ja Topi Sorsakosken tapaamisesta eräällä keikalla näyttämön takahuoneessa, jossa jakoi lepotuokion muusikko Pedro Hietasen kanssa.

– Pedro rupesi ääneen muistelemaan Topi Sorsakosken viimeiseksi jääneen levyn tekoa. Tapaaminen oli varsin intensiivinen, ja jäin jälkikäteen miettimään, että mitä jos Virta, Grön ja Sorsakoski olisivat tavanneet toisensa.

Niin ei koskaan tosielämässä ehtinyt käydä, mutta Paavilainen tietää, että Grön tunsi oikeinkin hyvin sekä Virran että Sorsakosken, joka aloitti uransa Pekka Tammilehtona.

– Suomalaisten tuntojen tulkkina toimineilla miehillä on paljon yhteisiä tekijöitä ja heitä verrattiin aikoinaan toisiinsa. Gröniä pidettiin kuninkaan mantteliperijänä, ja Sorsakosken ääntä verrattiin Virtaan, Sorsakosken elämän vaiheita luotaavassa On kesäyö -näytelmässä miehet yhteiselle Lapin matkalle keskustelemaan istuttanut Paavilainen sanoo.

Komediallisen ja fiktiivisen musikaalin live-orkesterissa soittaa Topi Sorsakosken veli Antti Tammilehto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?