Lukioluokasta on löydetty haitallisia mikrobeja

Ainoastaan käytöstä poistetussa luokassa 30 on havaittu sisäilmaongelmia, mutta niitä saattaa olla muuallakin.
Ainoastaan käytöstä poistetussa luokassa 30 on havaittu sisäilmaongelmia, mutta niitä saattaa olla muuallakin.

Kanavan koulun yhdestä luokkahuoneesta on löytynyt mikrobivaurio. Kyseessä on Lempäälän lukion puolella sijaitseva luokkatila 30. Matematiikan luokkana toiminut tila on ollut poissa käytöstä alkutalvesta saakka.

Ongelmat huomattiin, kun luokkahuoneessa työskennellyt matematiikan opettaja valitteli saaneensa sisäilmasta oireita.

Alkuvuodesta koululla tehtiin sisäilmatutkimuksia useammassa luokkatilassa. Ainoastaan käytöstä poistetussa luokassa 30 havaittiin sisäilmaongelmia.

Lempäälän tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpää kertoo tiedotteessa, että luokan ulkoseinässä on mikrobivaurioituneita osia.

Lisäksi katon viemäriläpiviennin kautta tulee korvausilman mukana mikrobeja ja sädesientä luokkaan. Eristetilasta ja läpiviennistä on voimakas ilmavirtaus luokkaan päin.

Mikrobivaurioita voi olla muuallakin

Luokan seinän rakenteista otetuissa näytteistä löydettiin yhteensä kahdeksan mikrobilajia, jotka viittaavaat kosteusvaurioon. Näistä neljä kuuluu mikrobisukuihin, jotka ovat yleisimpiä allergisia oireita synnyttäviä mikrobisukuja.

Ulkoseinien ikkunan alapuolisissa rakenteissa havaittiin myös runsaasti sädesientä. Lisäksi luokan ilmasta otetuissa kuitunäytteissä havaittiin kuituja noin 20 kertaa ohjearvoa enemmän.

Muiden luokkien ilmanäytteissä ei havaittu mikrobeja eikä kuituja. Kujanpään tiedotteen mukaan muidenkin luokkien seinärakenteiden voidaan kuitenkin olettaa olevan samalla tavalla mikrobivaurioituneita.

Ilmavuotopaikat tiivistetään

Seinärakenteissa olevien mikrobien pääsy sisäilmaan pystytään estämään, kun pahimmat ilmavuotopaikat tiivistetään ja ilmanvaihto säädetään mahdollisimman tasapainoiseksi.

– Ilmanvaihdon päätelaitteet vaihdetaan sellaiseksi, että niitä voidaan säätää. Tällä hetkellä talon ilmanvaihtoa ei pystytä säätämään, ja ainakin tutkituissa luokissa ilmanvaihto on reilusti alipaineinen. Alipaine repii huoneen korvausilman vauriorakenteiden läpi ja tuo epäpuhtaudet mukanaan sisäilmaan, kirjoittaa Kujanpää.

Sisäilmatutkimuksen tekijä suosittaa raportissaan, että kaikkien ulkoseinät kuvattaisiin lämpökameroilla ilmavuotojen paikallistamiseksi. Sen jälkeen rakenteista löytyvät pahimmat ilmavuotopaikat tiivistetään. Kujanpään mukaan tähän mennessä otetuissa kuvissa on paljastunut useita merkittäviä ilmavuotopaikkoja seinä- ja kattorakenteista.

Rakenteiden tiivistystyöt ja ilmanvaihdon muutokset tehdään pääosin kesän aikana.

– Nyt kevään edetessä ja ilmojen lämmitessä on taas hyvä tuulettaa luokkia avaamalla ikkunoita välituntien ajaksi. Suosittelemme myös opiskelijoita käymään ulkona ja nauttimaan raikkaasta ilmasta välituntisin.

Seinärakenteissa olevien mikrobien pääsy sisäilmaan pystytään estämään, kun pahimmat ilmavuotopaikat tiivistetään ja ilmanvaihto säädetään mahdollisimman tasapainoiseksi.

Ei tilanpuutetta

Vararehtori Hannu Tiensuun mukaan yhden luokan puuttuminen ei ole aiheuttanut lukiolla tilanpuuteongelmia, sillä kolmas vuosikurssi on ollut suuren osan alkuvuodesta lukulomalla.

Syyslukukauteen mennessä luokkatila 30 pitäisi olla taas käytössä.

Lukiolla on joka tapauksessa edessään isot muutokset. Lempäälän sivistysjohtaja Nina Lehtinen kertoo, että sivistyslautakunta pitää lukion sisäilmaongelmiin ja tilakysymyksiin liittyvän teemakokouksen toukokuun alussa. Lisäksi palvelusuunnitteluryhmä käsittelee lukion tilannetta säännönmukaisesti.

Sisäilma1