Netissä hoituu

Jokakeväinen kauhistuksen aiheeni pompsahti taas postiluukusta – moottoripyörävakuutuksen vuosimaksu. Tänä vuonna suolaisen maksusumman yhteydessä kerrottiin, että ajoneuvovakuutusten perusmaksuja on jälleen korotettu ”lisääntyneiden vahingonkorvausten takia”. Osalle moottoripyöristä korotus hinnassa on jopa 36 prosenttia. Koska muotoilin erään henkilöauton peräosaa moottoripyöräni keulalla nelisen vuotta sitten, on bonusprosenttini kivunnut nollasta vasta kymmeneen, sillä ensimmäiset kaksi vuotta törttöilyn jälkeen bonus on ja pysyy nollassa. Ei kun nettiin tekemään vertailuja vakuutusten hinnoista.

Parissa yhtiössä hinta oli vielä korkeampi kuin nykyisessä, mutta sitten törmäsin vakuutusyhtiöön, joka teki houkuttelevan tarjouksen. Oman kymmenprosenttiseni päälle sain kaksikymmentä prosenttiyksikköä lisää bonusta ja vielä edullisen osakaskonkin kohtuullisella omavastuulla. Vakuutukseni vuosimaksu pieneni 143 euroa ja vakuutusturva lisääntyi osakaskon verran. Ja koska tein ostokseni internetissä, ensimmäisen vuoden loppusummasta oli vähennetty 40 euroa.

Koko vakuutusyhtiövertailuun ja vakuutuksen vaihtoon yhtiöstä toiseen minulla meni aikaa puolisen tuntia ja sain tuossa ajassa myös asiakaspalvelua netin chat-ikkunassa. Jos olisin hoitanut vakuutusmuutosta konttoreissa tai puhelimitse, olisi aikaa mennyt helposti kokonainen päivä, ja lisäksi ensimmäisen vuoden vuosimaksuni olisi ollut sen 40 euroa suurempi.

Mietin jälleen sitä, ettei nettiosaaminen ole vielä ihmiselle aivan välttämätöntä, mutta nettiosaamattomuus kyllä eriarvoistaa. Vastasyntyneen vauvan kuva kiitää sekunneissa koko ystäväpiirille lähellä ja kaukana, kun taas puhelimessa puhuen uuden tulokkaan ulkonäköä on vaikea kuvailla. Netissä pankkiasiat, kirjaston lainojen uusinnat ja ostokset voi hoitaa juuri silloin, kun siihen on aikaa. Mutta ehkä joku haluaa käydä asioimassa ihmisten kanssa, kommunikoida kasvotusten ja jopa maksaa enemmän siitä, että palvelu on henkilökohtaista? Se on sitten toinen asia, kuinka kauan henkilökohtaista palvelua vielä tarjotaan.