Kuntarakennelaki Selvitysmies Rauno Saari myönsi Vesilahdella, että tutkittu tieto olisi nyt tarpeen

Kuntaliitoksista ei ole tutkittua tietoa

Selvitysmies Rauno Saari antoi maanantaina väliaikaraportin työstään Vesilahden valtuustolle. Taustalla keskustavaikuttajat Esko Halme (oik.) ja Pertti Uusi-Erkkilä.

Selvitysmies Rauno Saari antoi maanantaina väliaikaraportin työstään Vesilahden valtuustolle. Taustalla kokoomusvaltuutettu Esko Halme (oik.) ja keskustalainen Pertti Uusi-Erkkilä.

Selvitysmies Rauno Saari yhtyy vesilahtelaisen valtuutettu Ari Marttilan (kesk) huoleen siinä, että viimeaikaisista kuntaliitoksista ei ole tieteellisiä tutkimustuloksia. Eri puolilla Suomea on kuitenkin viime vuosinakin toteutettu useita liitoksia.

Saaren mukaan tutkimustietoa tarvittaisiin etenkin nyt, kun maassa toteutetaan hallitusohjelman mukaista kunta- ja palvelurakenteiden uudistusta.

– Niin tärkeä asia kuin tämä onkin, tutkimustietoa on hyvin vähän, Saari totesi.

Rauno Saari kävi Vesilahdella maanantaina 22. huhtikuuta kertomassa luottamushenkilöille Elinvoimainen kaupunkiseutu -selvityksen etenemisestä. Se liittyy kunta- ja palvelurakenneuudistukseen.

Kaikki kivet käännetään

Selvitys on laajempi ja menee syvemmälle kuin se selvitys, jota valtio  edellyttää maamme muilta kunnilta. Vesilahtelaisvaltuutettu Mauri Ranta (kesk) penäsi selvitysmieheltä, että  riittääkö omaehtoinen selvitys varmasti valtiolle.

– Meidän täytyy käydä tiukasti kaikki asiat läpi ja puhua ne puhki. Kysyttäessä emme voi vastata, että ”tätä asiaa ei ole käsitelty”, Rauno Saari sanoi.

Hän odottaa selvitystyöhön liittyvästä keskustelusta realismia. Poliittisten päättäjien tulee tietää, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Tamperella ja sen seitsemässä ympäristökunnassa käynnistetyn omaehtoisen selvitystyön tavoitteina ovat alueen kilpailukyvyn vahvistaminen, asukkaiden hyvinvointi, hyvä elinympäristö ja kestävä kehitys. Lopputulemana on tarkoitus löytää kuntien yhteinen näkemys siitä, miten seutua kehitetään.

Selvityksessä arvioidaan erilaisten organisaatiovaihtoehtojen vaikutuksia seudun hyvinvointiin ja kilpailukykyyn.

Rauno Saaren työ tarjoaa seudun poliittisten päättäjien keskusteluille ja neuvotteluille perustan. Päätösten aika on ensi vuoden alussa.

Hallinnolliset rajat pois?

Kuntarakennelakiesityksen keskeinen viesti on, että kunnat muodostuvat tulevaisuudessa työssäkäyntialueista. Tällaiset alueet luovat itse edellytyksiä talouskasvulle ja työllisyydelle ja ne kykenevät huolehtimaan yhdyskuntarakenteen kehittämisestä ja estämään rakenteiden hajautumisen.

Vesilahdella kokoomuspoliitikko Kristian Lella kysyi Saarelta, että mikä painoarvo selvitystyössä on työpaikkaomavaraisuudella ja pendelöinnillä sekä esimerkiksi sillä, että lapset voidaan viedä hoitoon naapurikuntaan.

– Kyse on samasta työssäkäyntialueesta, jossa liikutaan ikään kuin hallinnollisia rajoja ei olisi lainkaan. Tällöin lapsen hoitopaikka tai koulu voidan valita työmatkan varrelta, Saari vastasi.

Sitoutumattomien Rauno Hanhela kaipasi selvitystyöhön myös lähidemokratian painottamista.

– Asukkaat pitäisi saada kiinnostumaan kuntavaikuttamisesta, Hanhela pohti.

Selvitysmies Saari tarkensi, että lähidemokratia on mukana tavoitteissa kohdassa hyvä elinympäristö. Saari siteerasi myös presidentti Mauno Koivistoa.

– Ei saa yliarvostaa kiinnostusta ja aliarvostaa kansalaisten kykyä ajatella.

Ison huolensa selvitystyöhön esitti demarivaltuutettu Marko Lounasranta.

– Jos ja kun Suur-Tampere tulee, mitkä vaikutusmahdollisuudet pienellä Vesilahden kunnalla siellä on? Me olemme reuna-alue, jääkö meille yhtään päätäntävaltaa? Me olemme pieni, mutta emme huono kunta. Olemme hyvä ja pippurinen, Lounasranta evästi Rauno Saarta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?