Hämähäkki Afrikassa ja muita satuja Sääksjärveltä

Eero Lehti, Pertti Virtanen ja Mika Sundqvist ovat osa Hämähäkki Afrikassa ja muita satuja -kirjan nimekästä kuvittajajoukkoa.
Eero Lehtinen, Pertti Virtanen ja Mika Sundqvist ovat osa Hämähäkki Afrikassa ja muita satuja -kirjan nimekästä kuvittajajoukkoa.

 

Päiväkoti Kuusimäen Pikku-Kuusiksen ryhmässä Sääksjärvellä on tällä hetkellä yhdeksäntoista pientä satukirjailijaa. Maanantaina 20. toukokuuta julkaistu Hämähäkki Afrikassa ja muita satuja -kirja sisältää lasten kertomien tarinoiden lisäksi kuvitusta Lempäälän silmäätekeviltä ja Lempäälään kytköksissä olevilta julkisuuden henkilöiltä. Kirja tehtiin yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Kirjailijoiden ikähaitari on kolmesta viiteen vuoteen ja tarinoissa vilahtelee muun muassa soturihevosia, Ninjagoja ja eläimiä aina kilpikonnista pupuihin.

Päiväkodin satuseinälle kerättiin lasten sadut ja niihin postin mukana tulleet kuvitukset.
Päiväkodin satuseinälle kerättiin lasten sadut ja niihin postin mukana tulleet kuvitukset.

Musiikin monitoimimies Mika Sundqvist sai kuvitettavakseen viisivuotiaan Jan Haukiojan Orkesterikoirat-sadun.

– Oli hauskaa, kun minua kysyttiin tähän projektiin mukaan. Yhdistin kuvitukseeni muiston Popedan levyn äänityksestä, missä Jyrki Melartinin koira makasi mikserin alla. Ihmettelin, että eikö kovaääninen musiikki häiritse sitä. Melartin tuumasi, että ”Sundqvist, tämä on rokkikoira, ei humppakoira”.

Muita kirjan kuvittajia olivat muun muassa kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen, toimittaja ja entinen kansanedustaja Pertti Salovaara, Lempäälän kunnanhalituksen puheenjohtaja Tuula petäkoski-Hult ja hiihtäjäsisarukset Aino-Kaisa ja Maija Saarinen.

Lempäälän sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jaakko Hautamäen kuvitettavaksi valikoitui neljävuotiaan Emmi

Karppasen Taikaponit-satu.

– Olin kyllä varustautunut pojan kirjoittamaan satuun, missä olisi ollut autoja. Synnytystuskia piti kokea ponisadun kuvituksen kanssa, mutta kuka tällaisesta pyynnöstä voisi kieltäytyä, Hautamäki hymyilee.

Kuusimäen päiväkodissa julkaistiin satukirja ja avattiin valokuvanäyttely samalla kertaa.
Kuusimäen päiväkodissa julkaistiin satukirja ja avattiin valokuvanäyttely samalla kertaa.

Lasten ja aikuisten yhteistyö Pikku-Kuusiksessa on tuottanut satukirjan lisäksi Satuhahmo-valokuvanäyttelyn ja Minun Pirkanmaani -videokilpailun jaetun ykkössijan. Videon ideoinnista vastasivat päiväkodin lapset, kuvauksesta heidän vanhempansa ja editoimisen hoitivat päiväkodin työntekijät.

Satuhahmo-kuvissa taas käytettiin apuna voimauttavaa valokuvausta. Lapset saivat työpajassa yhdessä vanhempien kanssa sonnustautua haluamakseen satuhahmoksi minkä jälkeen heitä kuvattiin ja kuvankäsittelyllä luotiin satumaailma lasten ympärille.

Kuusimäen päiväkodissa painotetaan paljon lasten ja aikuisten yhteistä tekemistä.

– Rakennamme päiväkodissa arkea yhteistyössä lasten ja aikuisten kanssa. Annamme lapsille äänen, Kuusimäen päiväkodinjohtajan viransijainen Elina Kataja kertoo.