Kuha ja siika Hämeen ja Pirkanmaan tärkeimmät kalaistukkaat

Hämeen maakuntien vesiin istutettiin v. 2012 kaloja ja rapuja vajaan miljoonan euron arvosta. Summasta Pirkanmaan maakunnan osuus oli noin 55 %, ja loppu jakautui suunnilleen tasan Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kesken.

Eniten istutettiin kesän vanhoja kuhia, runsaat 1,1 miljoonaa ja siikoja vajaat 1,1 miljoonaa. Järvitaimenia istutettiin noin 53 000, kirjolohia 49 000, ankeriaita 24 000 ja harjuksia 22 000. Lisäksi istutettiin haukia, järvilohia, karppeja, meritaimenia ja -lohia, peledsiikoja ja purotaimenia. Täplärapuja istutettiin 3 400 ja jokirapuja  1 100.

Kuha ja siika ovat säilyttäneet asemansa selvästi tärkeimpinä istukaslajeina. Niiden istutusmäärät ovat 2000-luvulla kuitenkin hiljalleen vähentyneet. Myös uhanalaiseksi käyneen taimenen istutusmäärä on hieman pienentynyt, mutta toisaalta mädin ja vastakuoriutuneiden poikasten käyttö koskien kunnostuksen jälkihoitona on selvästi yleistynyt. Täpläravun luonnonkantojen voimistumisen myötä sen istutusten määrä on romahtanut 1990-luvun lopun huippuvuosista.

Vesialueiden omistajat kustansivat istutuksista noin puolet ja vesioikeudellisten velvoitteiden haltijat noin 30 %. Loput kustannettiin kalastusalueiden, valtion ja kuntien varoin.

Vaikka kalakantojen hoidossa ensisijaisena keinona pidetään nykyisin luonnonvaraisen lisääntymisen turvaamista, ovat istutukset säilyttäneet vankan asemansa. Nykyisin istukkaiden laatuun kiinnitetään kuitenkin kasvavaa huomiota, ja istutuksissa pyritään käyttämään ensisijaisesti omasta vesistöstä peräisin olevia kalakantoja.

Istutusten tuottama hyöty vaihtelee suuresti lajeittain ja vesistöittäin. Tulosta voidaan edelleen parantaa suunnittelemalla istutukset huolellisesti ja tehostamalla seurantaa,

Tärkeää on myös säädellä kalastusta. Esimerkiksi kuhaistutusten tuottavuutta on monilla vesillä voitu parantaa nostamalla verkkojen pienintä sallittua solmuväliä ja kalojen alamittaa.

On hyvä muistaa, että valtaosa saaliista perustuu kalojen luonnonvaraiseen lisääntymiseen. Ahven, hauki ja särki ovat sisävesiemme yleisimmät saaliskalat.

Hämeen ja Pirkanmaan istutustiedot on vuodesta 1989 tallennettu Hämeen ELY-keskuksessa ylläpidettävään rekisteriin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?