Vesilahden ääni: Pia Vaasvainio aikuisten hyvinvointifoorumiin

Foorumitoiminta laajentui soten myötä Vesilahteen

 Sote-yhteistyö Pirkkalan ja Vesilahden välillä toi myös foorumitoimintaan mukaan sen ensimmäisen vesilahtelaisjäsenen. Aikuisten hyvinvointifoorumin Pia Vaasvainio aikoo pitää huolen, että Pirkkalan suunnalla tehdyt päätökset poikivat hyvää myös omassa kotikunnassa. Kuva: Pia Vaasvainio

Sote-yhteistyö Pirkkalan ja Vesilahden välillä toi myös foorumitoimintaan mukaan sen ensimmäisen vesilahtelaisjäsenen. Aikuisten hyvinvointifoorumin Pia Vaasvainio aikoo pitää huolen, että Pirkkalan suunnalla tehdyt päätökset poikivat hyvää myös omassa kotikunnassa. Kuva: Pia Vaasvainio

Pirkkalassa jo vuonna 2009 aloitettu foorumitoiminta sai tänä keväänä mukaan myös vesilahtelaisen toimijan, kun arpaonni suosi kirkonkylässä perheineen asuvaa Pia Vaasvainiota. Avoin haku päättyi maaliskuussa, jonka jälkeen Vaasvainiosta tuli kymmenjäsenisen, Pirkkalan perusturvalautakunnan alaisen hyvinvointifoorumin ensimmäinen vesilahtelaisjäsen. 

Vesilahden kirkonkylässä perheineen asuva, luokanopettajaopiskelija Vaasvainio on tehnyt paljon vapaaehtoistyötä nuorten parissa, muun muassa partionjohtajana. Foorumitoimintaan hän halusi mukaan tekemään työtä yhteisten asioiden ja varsinkin oman kotikunnan asioiden eteen. 

– Lähdin mukaan avoimin mielin, kun mahdollisuus vesilahtelaisille avautui sote-yhteistyön myötä. Oletusteni vastaisesti foorumitoiminta ei olekaan lainkaan passiivista, vaan porukassa kaikilla tuntuu olevan kova motivaatio päällä. Toimintaympäristö on minulle uusi. Nuorten sijaan hyvinvointifoorumissa keskitytään työikäisten hyvinvointia koskeviin asioihin.

Pirkkalassa lähempänä sote-päätöksiä

Foorumissa Vaasvainio aikoo toimia selkeästi vesilahtelaisena. Toimintakulttuuri on vasta muotoutumassa molemmissa kunnissa ja Vaasvainiota hieman askarruttaakin, miten foorumin toiminta Pirkkalassa saataisiin hyödyntämään myös Vesilahtea.

– Nähtäväksi jää, miten hyvin pystyn ainoana vesilahtelaisjäsenenä olemaan mukana rakentamassa sellaisia yhteistoimintamuotoja, joista vesilahtelaiset hyötyvät. Toisaalta uskon, että Pirkkalassakin voidaan ottaa oppia monessa asiassa Vesilahden tavasta hoitaa asiat.

Vaasvainio korostaa, ettei ole poliitikko eikä kuntapäättäjä, mutta haluaa foorumitoiminnan mahdollisuuksien rajoissa olla mukana huolehtimassa oman kunnan asioista. Toiminnan myötä tieto Pirkkalan tehtävistä sote-yhteistyön ratkaisuista ja niiden vaikutuksista Vesilahden peruspalveluihin kasvaa.

Hyvinvointifoorumin jäseniä kokoontui kesän korvalla Pirkkalan Kurikan päiväkotien metsäpaikalle suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Nuotion äärellä kuntalaisten hyvinvointia tukevia toimintoja pohdiskelivat muun muassa Marianne Kokko (vas.), Mari Vaimare sekä foorumin puheenjohtaja Harri Aalto.Kuva: Arja Rinneaho

Hyvinvointifoorumin jäseniä kokoontui kesän korvalla Pirkkalan Kurikan päiväkotien metsäpaikalle suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Nuotion äärellä kuntalaisten hyvinvointia tukevia toimintoja pohdiskelivat muun muassa Marianne Kokko (vas.), Mari Vaimare sekä foorumin puheenjohtaja Harri Aalto.Kuva: Arja Rinneaho

Asiat päättäjien näkyville

Pari kuukautta foorumitoiminnassa mukana ollut, innostunut ja motivoitunut Vaasvainio kokee vasta opettelevansa toiminnan aakkosia, ja odottaa edessä olevaa kolmen vuoden kauttaan valoisin mielin. Vaikka foorumeilla ei ole varsinaista päätösvaltaa, Vaasvainio näkee niiden mahdollisuuden vaikuttaa olevan kyvyssä nostaa esiin tarkastelua vaativia asioita.

– Olemme linkkinä päättäjien ja virkamiesten välillä sekä keräämme mielipiteitä, kokemuksia ja kehitysehdotuksia asiakkailta kunnan toiminnoista. Oma hyvinvointifoorumini keskittyy toimimaan yhteistyöelimenä peruspalveluiden saralla ja tarkoitus on edistää työikäisten hyvinvointia molemmissa kunnissa. Tavoitteeni on, ettei foorumin toiminta rajoitu Pirkkalan kuntakeskukseen.

 

Foorumitoiminta

Toiminta aloitettiin Pirkkalassa 2009 osana Terveellä järjellä parasta perusturvaa -kehittämishanketta.

Toiminta käsittää eri foorumeja, kuten juniori-, aikuis- ja seniorifoorumit.

Jäseniksi arvotaan 9 kuntalaista avoimella haulla, lisäksi mukana on lautakuntien jäseniä ja toimialojen palvelujohtajat.

Foorumien tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä kuntalaisten ja päättäjien välillä sekä osallistua palveluiden kehittämiseen. Vuonna 2013 valittiin uudet jäsenet kolmivuotiskaudelle aikuisten hyvinvointifoorumiin.

Toimintaa laajennettiin samalla poikkihallinnolliseksi ja mukaan haluttiin edustus sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueelta.

Vesilahtea edustamaan valittiin Pia Vaasvainio.

Foorumien toiminnasta tiedotetaan Pirkkalan kunnan kotisivuilla ja Pirkkalainen-lehdessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?