Talouskuri: Valtuusto hyväksyi säästötoimenpiteet, jotta kunnan itsenäisyys pystytään turvaamaan

Vesilahti vetää vyötä kireämmälle

Kunnan taloussuunnittelija Merja Laakkonen painotti valtuuston kokouksessa, että 650 000 euron lisätulo on merkittävä summa.

Vesilahden taloussuunnittelija Merja Laakkonen (seisomassa) painotti valtuuston kokouksessa, että 650 000 euron lisätulo on merkittävä summa.

Vesilahti on ottanut ensimmäisen askeleen kohti tiukempaa talouskuria. Kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina talouden tervehdyttämisohjelman, jonka tavoitteena on saada kunnan talous plussan puolelle vuonna 2016.

Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi painotti valtuuston kokouksessa, että vaikeita päätöksiä on tehtävä, jos Vesilahti haluaa säilyä itsenäisenä. Verotuloja on hänen mukaansa saatava lisää.

– Nyt on se hetki, jolloin pitää kääntää kivet ja kannot ja laittaa faktat pöytään. Enää ei ole paluuta vanhaan, Paloniemi sanoi.

– Näyttää siltä, että tulevaisuudessa kunnissa joudutaan joka tapauksessa karsimaan hyvinvointipalveluja. Toivottavasti olen väärässä.

Veroprosentin nostolla 650 000 euroa

Eniten keskustelua synnyttivät kunnanjohtajan lisäehdotukset talouden tasapainottamiseksi. Niiden mukaan Vesilahden tuloveroprosenttia nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä vuonna 2014. Näin kunnan kassaan saataisiin lisäystä 650 000 euroa vuodessa. Myös kiinteistöveroja aiotaan nostaa. Nostoista kuitenkin päätetään lopullisesti syksyllä.

Veroprosenttien noston epäiltiin heikentävän kunnan vetovoimaa. Hallintojohtaja Minna Hutko-Peltoniemi ei ollut samaa mieltä.

– Olen ollut yksitoista vuotta kunnalla töissä, ja ainoastaan kerran minulta on kysytty veroprosentista. Enemmän ihmisiä kiinnostaa, onko kunnassa hyvät peruspalvelut. Veroprosentin nosto ei ole kovin negatiivinen asia.

Kunnan taloussuunnittelija Merja Laakkonen totesi, että veroprosentin nostolla saatava 650 000 euron lisätulo on merkittävä summa.

– Jos teillä on tarjota vaihtoehtoisia toimenpiteitä, joilla tällainen summa saataisiin, voi kertoa.

Valtuutettu Ari Marttila esitti kunnanhallituksen linjasta poikkevasti, että kunnanjohtajan lisäehdotukset ainoastaan merkittäisiin tiedoksi.

Valtuutettu Ari Marttila (kesk) esitti kunnanhallituksen linjasta poikkevasti, että kunnanjohtajan lisäehdotukset ainoastaan merkittäisiin tiedoksi.

Valtuutettu esitti hylkäämistä

Kunnanjohtajan ehdotuksiin kuului myös Onkemäen koulun sulkemisen selvittäminen. Koulun säilyttämisen puolesta pidettiin monta puheenvuoroa kunnavaltuuston kokouksessa. Valtuutettu Miia Amee (ps) kysyi, onko koulun lakkauttamisen kustannuksia todella selvitetty, johon Paloniemi vastasi, että tätä juuri ollaan tekemässä. Erkki Tarvainen (sd) taas puolusti kyläkoulun merkitystä yhteisöllisyyden luojana.

Lopulta kunnanvaltuusto päätyi muuttamaan tervehdyttämisojelman sanamuotoa sellaiseksi, että sulkemista ei ohjelmassa sanana mainita. Päätettiin selvittää Onkemäen koulun toiminnan jatkamista tämän vuoden aikana.

Valtuutettu Mika Allén (kok) ehdotti kunnanjohtajan lisäehdotusten hylkäämistä ja valtuutettu Ari Marttila (kesk) ehdotti, että lisäehdotukset otetaan uudelleen käsittelyyn ja merkitään nyt ainoastaan tiedoksi.

Allénin ehdotus hävisi äänestyksessä Marttilan ehdotukselle, joka hävisi kunnanhallituksen ehdotukselle hyväksyä tervehdyttämistoimenpiteet.

Vesilahden talouden tervehdyttämisohjelman pääkohtia

Kunnan tuloveroprosenttia nostetaan 21,50:een.

Kiinteistöveroja korotetaan seuraavasti: vakituisten asuntojen kiinteistövero nousee 0,45 prosentista 0,50 prosenttiin, yleinen kiinteistöveroprosentti 0,90 prosentista 1,00 prosenttiin ja vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroprosentti nousisi 1,00 prosentista 1,10 prosenttiin.

Rakentamattomia tontteja aletaan kiinteistöverottaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta selvittää Onkemäen koulu toiminnan jatkamista tämän vuoden aikana.

Suun terveydenhuollon tilanne selvitetään sote-palvelujen osuus huomioiden. Esillä on ollut ajatus palvelujen keskittämisestä.

Lomautuksia ja irtisanomisia ei tehdä. Henkilöstömenoissa haetaan muita säästömahdollisuuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?