Rikokset ja Outolan veljekset houkuttelevat kirjahyllyssä

Kesäisistä lukuhetkistä voi nauttia vaikka nurmikolla pötkötellen. Mallia näyttää Sampsa Onnela.
Kesäisistä lukuhetkistä voi nauttia vaikka nurmikolla pötkötellen. Mallia näyttää Sampsa Onnela.

Lempäälässä ja Vesilahdessa luetaan dekkareita ja Finlandia-palkittuja kirjailijoita. Alkuvuoden suosituimpien lainattujen kirjojen joukossa komeilee molemmissa kunnissa Ulla-Lena Lundbergin Jää ja Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat. Dekkareiden ystävät taas lainaavat mielellään Reijo Mäen ja Seppo Jokisen kirjoja.

Vesilahtelaisia jännitys ja rikokset kiehtovat jopa siinä määrin, että kymmenen lainatuimman kirjan joukossa on kuusi aihepiirin kirjaa. Vesilahdella luotetaan kotimaiseen kirjallisuuteen, sillä luetuimpien listalla on vain kaksi ulkomaista kirjailijaa.

Lempäälän top kymmeneen sen sijaan ei mahdu yhtään ulkomaista kirjailijaa. Paikallisena erikoisuutena listalta löytyy viime vuonna julkaistu Ritva Mäkelän kirjoittama Lempäälän kirkonkylä Lempoinen.

Nuortenkirjallisuudessa kotimaisuus ei ole valttia. Vesilahden lainatuimmista nuortenkirjoista löytyy muun muassa kaksi Erin Hunterin kirjoittamaa Soturikissat-fantasiasarjan kirjaa.

Lempäälän listalla taas on kahden kirjan voimin Suzanne Collins. Collinsin Nälkäpeli-kirjasarja saanut suosiota ympäri maailmaa ja siitä on tehty myös elokuvaversio. Lempäälässä paikallisuus näkyy myös nuorten lainatuimmissa kirjoissa. Listalta löytyy paikallisen kirjailijan, Kirsti Kurosen, Vili Voipio -nuortenkirja. Toinen kotimainen edustaja listalla on Merja Jalo, joka on tunnettu hevoskirjoistaan.

Keinumisen ja lukemisen voi myös yhdistää, tuumaa Saara Onnela.
Keinumisen ja lukemisen voi myös yhdistää, tuumaa Saara Onnela.

Lasten lainatuimpien listalla Outolan veljekset Tatu ja Patu jyräävät rinta rinnan Risto Räppääjän kanssa molempien kuntien kirjastoissa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoittamat kirjat Tatusta ja Patusta ovat keikkuneet Sinikka ja Tiina Nopolan kirjojen tavoin myös myydyimpien lastenkirjojen kärkipaikoilla. Samoilta listoilta löytyy lisäksi muun muassa Lin Hallbergin Sinttu-hevoskirjoja, joita lempääläiset lapset ovat lainanneet ahkerasti.

Kirjastovirkailijan suositukset

Tiina Jormanainen Narvan kirjastosta suosittelee lomalukemiseksi muun muassa Mauri Kunnasta ja Seppo Jokista.
Tiina Jormanainen Narvan kirjastosta suosittelee lomalukemiseksi muun muassa Mauri Kunnasta ja Seppo Jokista.

Narvan kirjaston kirjastovirkailija Tiina Jormanainen antaa kesälukijoille omat lukuvinkkinsä. Romantiikannälkäisille hän suosittelee Nora Robertsin Majatalo-trilogian toista osaa, Rakkauden kynnyksellä. Talvella 2012 julkaistu kirja tarjoaa lukijolleen huumoria ja romantiikkaa pikkukaupungin sydämessä. Mikäli trilogian ensimmäinen osa ei ole tuttu, Jormanainen suosittelee lukemaan aiemmin ilmestyneen Avaimet onneen ennen toiseen osaan uppoutumista.

Dekkareiden ystävän taas kannattaa etsiä käsiinsä Seppo Jokisen tuorein kirja, Vihan sukua. Jokisen kahdeksastoista kirja komisario Sakari Koskisen tutkimuksista Tampereella julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa.

Lapsille, nuorille ja lapsenmielisille Jormanainen suosittelee Aino Havukaisen ja Sami Toivosen uusinta Tatu ja Patu pihalla. Outolan pojat antavat kirjassa omintakeisia vinkkejä ja ohjeita kesäpuuhiin.

– Tatulla ja Patulla on hieman anarkistinen ote elämään. Tästä kirjasta tykkäävät niin tytöt kuin pojatkin, Jormanainen kertoo.

Jokerina hän suosittelee Mauri Kunnaksen kirjaa Piitles, tarina erään rockbändin alkutaipaleesta. Kirja vetoaa erityisen hyvin niihin, jotka 70-luvulla ovat lukeneet Suosikista Kunnaksen Nyrok-City-sarjakuvaa.

– Mitä enemmän tietää the Beatlesista sitä enemmän kirja naurattaa. Ei kuitenkaan tarvitse olla Beatles-fani saadakseen kirjasta jotain irti.