Kunnan taidehankintoja esillä Piippokeskuksessa

Lempäälän Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nuotio ja yhdistyksen jäsen Annikki Prusi sekä Lempäälän kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa pystyttivät taidenäyttelyä viime viikolla Piippokeskukseen.

Lempäälän Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nuotio ja yhdistyksen jäsen Annikki Prusi sekä Lempäälän kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa pystyttivät taidenäyttelyä viime viikolla Piippokeskukseen.

Lempäälän kunnan taideomaisuus on mittava. Kunnan hankkimaa taidetta on julkisissa tiloissa eri puolilla kuntaa. Lisäksi taidehankintoja löytyy ulkoa. Esimerkiksi Myllyrannasta on Ajan pyörä -teos. Viimeksi kunnan taideomaisuus karttui vuosi sitten, kun Antti Piippo lahjoitti kunnalle kuvanveistäjä Pekka Jylhän tikkatauluaiheisen veistoksen. Se on Piippokeskuksen liikenneympyrässä.

Lempäälä haluaa tarjota kuntalaisilleen taide-elämyksen, joka tutustuttaa katsojan osaan veronmaksajien yhteisestä taideomaisuudesta. Piippokeskuksessa avautuu huomenna tiistaina 4. kesäkuuta näyttely, johon on valikoitunut kunnan omistamia öljyväritöitä.

Aloite taidenäyttelyn pystyttämisestä on tullut pari vuotta sitten kunnan luottamushenkilöiltä. Kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa iloitsee, että Lempäälän Taideyhdistys saatiin näyttelyn pystyttäjäksi. Taideyhdistys on luetteloinut kaiken kunnan taideomaisuuden ja valinnut nyt esille tulevat noin 60 työtä.

Rajalliset näyttelytilat

Näyttelyyn on jouduttu valikoimaan vain öljyväritöitä. Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nuotio toteaa, että esimerkiksi lasitetun grafiikan siirteleminen kunnan tiloista näyttelytilaan olisi ollut riksi. Samoin muun muassa kunnan hallussa olevat taidetekstiilit olisivat vieneet niin ison tilat, että Piippokeskuksen näyttelytila ei olisi riittänyt.

– Onneksi näitä töitä suuria pääsee näkemään julkisissa paikoissa ja suurissa yleisötiloissa, joten ne eivät jää kuntalaisilta pimentoon, Jorma Nuotio sanoo.

Nuotion mukaan näyttelyn pääosan esittäjä on lempääläläistaiteilija Kaarlo Enqvist-Atra (1879-1961).

Taiteilija-kirjailija Enqvist Atra on Jorma Nuotion mukaan Lempäälän suuri taiteilija, jota on huomioitu valitettavan vähän Suomen taidepiireissä. Nuotio sanoo, että Enqvist-Atra on ansioitunut muotokuvamaalari ja maisemataulujen tekijä.

Nuotio kertoo, että Lempäälän kirkossa on opettaja Olga Tuurolan ja tämän miehen Enqvist-Atralta tilaamat alttaritaulut. Ne lahjoitettiin kirkkoon vuonna 1902. Tauluista käytiin Lempäälässä aikanaan kova riita, ja koskaan taulut eivät syrjäyttäneet turkulaisen taidemaalarin Johan Georg Geitelin maalaamaa neliosaista alttaritaulua.

Kunnan taiteen näyttelyssä Piippokeskuksessa on esillä myös Hannu Riikosen, Kalevi Kankaalan, Raimo Salon, Emil Kukkosen, Yrjö Mustosen, Martti Warenin, Maarit Vanhatalon, Raimo Kanervan, R.E. Kukkosen, Hugo Otavan, Eero Kemppaisen, Olli Vehviläisen, Tapio Soikan, Iso Pakkalan, Saikkosen ja Nina Ternon töitä.

Näyttelu on avoinna 26. kesäkuuta asti.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?