Halkijuoksu: Kuljulainen Heikki Tanskanen juoksee heinäkuussa Nuorgamista Hankoon. Tempauksellaan hän haluaa herätellä ihmisiä tekemään hyvää.

Suomi-neito juosten päästä varpaisiin

Heikki Tanskanen lenkillä Lempäälän kanavan maisemissa.

Heikki Tanskanen lenkillä Lempäälän kanavan maisemissa.

Matkaa kertyy yhteensä 1 437 kilometriä, aikaa kuluu sellaiset kolme–neljä viikkoa. Urheilujuomaa ja palautusjuomaa joutuu kittaamaan ämpärikaupalla. Rakoilta jaloissa voi tuskin säästyä.

Kuljussa asuvalla Heikki Tanskasella on edessään huima urakka. Hän aikoo juosta Suomen halki, Nuorgamista Hankoon.

Alustavasti ajatuksena on, että Tanskanen etenisi 50–70 kilometriä päivässä. Lähtölaukaus pamahtaa 8. heinäkuuta, ja näillä näkymin Tanskanen ohittaa Lempäälän heinäkuun 22. päivän tienoilla.

Ilman apujoukkoja projekti ei tule onnistumaan. Tanskanen yöpyy asuntoautossa ja tarvitsee muutaman viikon rypistykselle avukseen useamman auton kuljettajia.

– Virrat–Lempäälä-välille on jo kuski lupautunut, mutta muuten ne ovat vielä haussa.

Projekti on suunniteltava tarkasti, aina levähdyspaikoista, ravinnon saannista ja reitistä lähtien. Tanskanen raportoi juoksun etenemisestä blogissaan, Facebook-sivuillaan ja Twitterissä. Myös hänen valmistautumistaan tulevaan rutistukseen voi seurata sosiaalisen median välityksellä.

Rahat hyväntekeväisyyteen

Idea halkijuoksusta pälkähti Tanskasen päähän alkuvuodesta – missäpäs muualla kuin lenkillä. Pelkästä juoksusuorituksesta ei kuitenkaan ole kyse. Tanskanen haluaa tempauksellaan herätellä ihmisiä hyväntekeväisyyteen. Hän toivoo, että mahdolliset lahjoitukset osoitetaan suoraan Suomen Pelastusarmeijan tilille.

– Valitsin Pelastusarmeijan, koska haluan tehdä hyvää nimenomaan täällä kotimaassa. Rahat menevät suoraan tarvitseville. Toiveenani on, että ihmiset myös liittyisivät mukaan juoksuun matkan varrella.

Tanskanen tietää, että Suomen halki on aiemminkin muutama ihminen juossut. Esimerkiksi juoksun suomalainen grand old man Seppo Leinonen on viilettänyt matkan alle 14 vuorokaudessa.

Takana 30 maratonia

53-vuotias Tanskanen aloitti juoksuharrastuksensa vuonna 2000. Sen jälkeen lenkkareita onkin tullut kulutettua oikein kunnolla. Ensimmäinen maraton taittui vuonna 2004, ja nyt niitä on takana jo 30.

– Ja kertaakaan en ole maratonia kesken jättänyt.

Vuonna 2011 Tanskanen juoksi vuorokauden juoksun, jossa tulokseksi tuli 180 kilometriä.

Miksi juoksu viehättää niin paljon? Miten Tanskanen jaksaa päivästä toiseen sitoa lenkkarinnauhat?

– Se on omien rajojen hakemista. On hieno asettaa itselleen jokin päämäärä ja tavoitella sitä. Juoksuharrastus tuo myös pitkäjänteisyyttä ja elinvoimaa muuallekin, niin työhön kuin perhe-elämään.

Näin juoksu etenee

Heikki Tanskasen juoksureitti kulkee Nuorgamista Hankoon.

Lähtö on 8. heinäkuuta ja maaliin on tarkoitus saapua elokuun alussa.

Reitti menee seuraavasti: Nuorgam–Utsjoki–Inari–Ivalo–Sodankylä–Rovaniemi–Oulu–Oulainen–Ylivieska–Alavus–Virrat–Tampere–Lempäälä–Urjala–Forssa–Somero–Salo–Hanko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?