Kyselykierros: Lempäälässä ja Vesilahdessa ei olla vakuuttuneita hallituksen tähänastisista otteista

Kataisen hallitukselle sapiskaa valtuustoryhmiltä

Lempäälän kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Hakala ei ole täysin tyytyväinen Kataisen hallituksen otteisiin. Myös muualla Pirkanmaalla kokoomuksen valtuustoryhmät ovat kritisoineet puolueensa toimintaa. Miksi?

– On turhaan jääty polkemaan sotesopassa ja kuntauudistuksessa. Maku asiaan on mennyt, kun tulokset jäävät laihaksi, Hakala kommentoi.

– Pääpuolueella on hieman erilaiset linjaukset kuin meillä paikallisesti. Lempäälän valtuustoehdokkaat lähtivät itsenäisen kunnan puolesta ehdolle, ja jokainen nyt pääpuolueen nykylinjan tietää.

heikki_hakala

Heikki Hakala.

Hakala lisää, että puolueen päätökset rantautuvat kovin hitaasti paikallistasolle asti.

– Pettymys politiikkaan on jonkinasteinen. Ulkomaankauppaan olisi pitänyt saada muutoksia, kilpailukykyä on nostettava. Elinkeinoelämälle tehtyjä uudistuksia pidän liian pieninä.

Hakala väläytti Aamulehdessä mahdollisesti eroavansa puolueesta.

 Oletko todella harkitsemassa eroa kokoomuksesta?

– Kokoomuslaisena joutuu nykyään miettimään, osuvatko puolueen arvot yksiin oman kannan kanssa. Voin kertoa, ettei ole helppoa puolustaa kuntalaista, jos puolue ajattelee vain suuria arvoja. Kriisikunnat ovat oma lukunsa mutta tälläistä ihmisläheistä kuntaa ei saa ajaa nurkkaan kiristämällä.

Hakalan mielestä hallituksen pitäisi kuunnella enemmän kuntalaista. Hän kuitenkin lisää, että myös hyviä ratkaisuja on tehty.

Sote-uudistuksen ongelma on Hakalan mukaan se, että missään ei taata uudistuksen tuovan kunnalle halvempaa tai parempitasoista palvelua.

–  Veikkaan että käy juuri päinvastoin. Missään ei huomioida aiempaa palveluntuottamisen kustannusta ja seurata sen hintaa.

– Tämä olisi hyppy tuntemattomaan. Joku järjestää ja joku tuottaa mutta millä hinnalla esim. Lempäälä saa myytyä palveluita sotepiirille että ne olisi lähellä kuntalaista. Kuntauudistuksesta tuli hiukan torso, jota nyt soteuudistuksella sitten yritetään paikata.

 

Uudistuksia ei ole perusteltu kunnolla

L-VS kysyi valtuustoryhmien puheenjohtajien näkemyksiä Kataisen hallituksen politiikasta. Lempäälässä ei ole yhtään edustajaa RKP:stä. Vesilahdessa hallituspuolueista valtuustossa ovat ainoastaan kokoomus ja sosiaalidemokraatit.

1. Mitä mieltä olet Kataisen hallituksen toiminnasta tähän mennessä?
2. Miten yhteistyö puolueesi ja Lempäälän tai Vesilahden valtuustoryhmän välillä on sujunut?
3. Mitä mieltä olet puolueesi toiminnasta yleisesti ottaen?
4. Mitä hallituksen pitäisi tehdä, jotta tilanteeseen saataisiin parannusta?
5. Onko sote- ja kuntauudistus mielestäsi perusteltu lempääläläisille tai vesilahtelaisille kunnolla?

 

Lempäälä

Kari Virtanen.

Kari Virtanen.

Kari Virtanen, SDP

1. – Hallituksen suunnalta on tullut kovin ristiriitaisia viestejä etenkin kuntauudistus- ja sote-uudistusasioissa. Helsingin päässä eri tahoilla tuntuu olevan erilaisia näkemyksiä asioista.  Lempääläläisenä kyllä huolestuttaa hieman tämä tilanne.

2. – Lempäälästä Tuula Petäkoski-Hult on ollut aktiivisesti yhteydessä Helsingin päähän. Olemme kertoneet, mitä ajattelemme puolueen toiminnasta ja kritiikkiäkin on annettu.

3. – Hapuilevaa, varsinkin kunta- ja sote-uudistusasioissa. En voi kovin hyviä pisteitä antaa. Valtuustoryhmämme on hyvin pitkälti samaa mieltä kanssani.

4. – Selvityshenkilölle pitäisi antaa työrauha. Hallituksen ei saisi antaa ohjailla ylhäältä päin, pitäisi uskoa että seutukunnassa saadaan asiat selvitettyä. Tässä on vielä vajaa vuosi aikaa.

5. – Ei.

Jenni Aho-Kemppainen.

Jenni Aho-Kemppainen.

Jenni Aho-Kemppainen, vasemmistoliitto

1. – Mielestämme hallituksen toiminta on tyydyttävällä tasolla. Toimintaa voisi kuvailla poukkoilevaksi, johtuen ehkä siitä, että hallitus koostuu kuudesta eri puolueesta, kuuden eri puolueen näkemyksestä.

2. – Tämänhetkinen tilanne on pitkälti sitä, että saamme tietoa pääpuolueelta sähköisesti lähetettyjen tiedotteiden kautta. Vuoropuhelu saisi olla aktiivisempaa pääpuolueelta paikallistasolle, mutta myös toisin päin.

3. – Olemme kohtuullisen tyytyväisiä vasemmistoliittoon, mutta koemme, että tällä hetkellä toiminta keskittyy liiaksi pääkaupunkiseudun ja muiden isojen kaupunkien etujen ja tarpeiden ajamiseen.

4. – Hallituksella pitäisi olla yhtenäisemmät näkemykset asioista.

5. – Ei.

Saana Raatikainen.

Saana Raatikainen.

Saana Raatikainen, vihreät

1. – Kuntarakenne- ja soteuudistus on valmisteltu ja hoidettu puutteellisesti. Keinotekoinen kuntarajojen piirtäminen sekä erilaisten kriteerien keksiminen on asettanut kuntarakenneuudistuksen tarkoituksen hyvin kyseenalaiseen valoon. Soteuudistuksessa on painottunut liikaa terveydenhoito ja sosiaalipuolen palvelut ovat jääneet sivuosaan.

2.  – Lempäälän vihreät ja valtuustoryhmä ovat toimineet hyvässä yhteistyössä. Myös keskustelu Pirkanmaan Vihreiden yhdistysten kanssa on ollut varsin rakentavaa. Olemme kuitenkin lähettäneet kannanottomme puolueemme sote-uudistustyöryhmän jäsenille.

3. – Olemme olleet huolestuneita oman puolueemme sisällä käydyistä keskusteluista, joissa on ollut piirteitä siitä, että isojen kaupunkien ympäristökunnat tulisi liittää keskuskaupunkiin. Kansanedustajien tulisi kuunnella enemmän kuntalaisten ja kunnanvaltuutettujen näkemyksiä.

4. – Hallituksen pitäisi ottaa aikalisä uudistuksissa ja kysyä kunnilta, miten ne itse nykyiset haasteensa ratkaisisivat.  Pitäisi tuoda esiin jo tehtyjen kuntaliitosten edut ja haitat.

5. – Ei.

Sanna Oikarinen.

Sanna Oikarinen.

Sanna Oikarinen, kristillisdemokraatit

1. – En ole tyytyväinen hallituksen toimintaan. Se on ollut tempoilevaa ja epäjohdonmukaista. Ei ole mietetty, kuinka sote- ja kuntauudistukset sopivat yhteen.

2. – Kristillisdemokraatit ovat pieni puolue hallituksessa, yksi ministeri ei pysty ihmeitä tekemään. Olemme kyllä viestittäneet Helsingin suuntaan, että emme ole tyytyväisiä hallituksen otteisiin.

3. – Puolueen tavoitteet ovat hieman ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa. Mutta minusta tuntuu, että asia on näin vähän kaikkialla.

4. – Pitää ottaa aikalisä. Asioita täytyy viedä eteenpäin kuntalähtöisesti, ei valtiojohtoisesti.

5. – Ei.

Vesilahti

Leena Kurki.

Leena Kurki.

Leena Kurki, kokoomus

1. – Hallituksen toiminta on ollut jokseenkin sekavaa ja epäjohdonmukaista. Hallituspohja on liian laaja, arvomaailmat ja painotukset ovat hyvin erilaisia ja tuntuu, että joudutaan tekemään liikaa kompromisseja.

2. – Valtakunnan tasolta etenkin kansanedustaja Arto Satonen pitää vesilahtelaisiin tiivistä yhteyttä ja saamme häneltä hyvin tietoa ajankohtaisista asioista.

3. – Kokoomuslaiset ovat perinteisesti hyvin sitoutuneita puolueen arvomaailmaan. Kunta- ja sote-asiat eivät ainakaan minun kokoomuslaisuuttani poista tai heikennä. Nyt ollaan vaikeitten asioitten äärellä ja pettymyksiä tulee varmasti.

4. – Nyt ”alasimella” olevat asiat ovat hyvin vaikeita ja monimutkaisia. Niitä ovat aiemmatkin hallitukset yrittäneet ratkaista ilman tuloksia. Kuntauudistuksesta ollaan puhuttu jo pitkään ja nyt se on päätetty viedä läpi.

5. – Perusteluja ja selvityksiä on tullut paljon. Alueen selvitysmies Rauno Saari tekee hyvää ja mielestäni puolueetonta työtä Vesilahdenkin elinvoimaisuuden selvittämiseksi.

Erkki Tarvainen.

Erkki Tarvainen.

Erkki Tarvainen, SDP

1. – Vaikeassa taloustilanteessa EU:n sekä Suomen asioiden hoito on ollut tyydyttävää.

2.  – Yhteistyö on sujunut ongelmitta.
3. – Puolue on toiminut vastuullisesti, kuten aina kun SDP on ollut hallitusvastuussa.
4. – Hallituksen pitäisi tehdä selkeitä linjauksia tulevista sote- ja kuntarakenneuudistuksista.
5. – Selvitykset ovat olleet riittäviä, varsinkin kun kunnan kanta on jatkaa itsenäisenä ohuella hallinnolla ja hyvillä palveluilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?