Juhannuskylä Vesilahden Kuralaa sanottiin myös Vanhakyläksi

Kylään pääsi vasta juhannuksena, jolloin lähteen vesi muuttui viinaksi

Vilho Järvenpää kertoo tarinan jonka mukaan Vanhakylään pääsi vasta juhannuksena.

Vilho Järvenpää kertoo tarinan jonka mukaan Vanhakylään pääsi vasta juhannuksena.

Juhannus liittyy olennaisesti vesilahtelaisen Kuralan kylän nimeen. Paikkakunnan historiasta paljon kirjoittanut Yrjö Punkari on selvittänyt, että Vattusen Korpiladonniityn lähteen vesi muuttuu juhannusöinä viinaksi.

Kurala on Vesilahden vanhimpia kyliä. Kuralan vanhimpiin asukkaisiin lukeutuvalla Vilho Järvenpäällä on Juhannuskylä-nimelle myös toisenlainen selitys. Juhannuskylä-nimi tulee siitä, että Kuralaan ei päässyt vasta kuin juhannuksena.

– Laivasillan tienoota on sanottu myös Vanhakyläksi. Se oli aikoinaan ympäröity susiaidoilla. Aidan seipäät oli lyöty metrin välein ja niiden välissä oli riut. Lumi tuiskusi aitauksen sisään ja pakkautui niin, ettei kylään ollut asiaa ennen kuin juhannuksena, Vilho Järvenpää kertoo.

Hän lisää, että samantyyppiset susiaidat on vielä nähtävissä Tammelan Kanajärven tilalla. Vanhakylä on sittemmin poltettu.

Kurala lukeutuu Vesilahden vanhimpiin kyliin.

Kurala lukeutuu Vesilahden vanhimpiin kyliin.

Juhannuskokko Pikkusaaressa

Vilho Järvenpää on muuttanut Kuralan Salospohjaan vuonna 1939 Sastamalasta. Hänen mielestään juhannuskokkoa ei poltettu koskaan rannassa, vaan sen paikka oli aina kallion päällä Pikkusaaressa. Sinne kerääntyivät kyläläiset ja mökkiläiset.

Viljo Järvenpää löysi puolisonsa Ritvan miltei vastarannalta, Uotilan talosta.

– Näimme toisemme jo koulussa Hermannilla. Kauppilan renkinä ollut Hermanni piti koulua vanhassa asunnossa Vammalaan päin mentäessä. Koulun keittola oli saunassa.

Järvenpää muistaa Hermannin sanonen, että ”Kun ei kunta laittanut Kuralan koulua, minä pistin.”

– Hermanni oli ammatiltaan kivityömies ja on tehnyt muun muassa Narvan koulun kivijalan.

Ritva ja Vilho Järvenpään juhannuksiin ei sen kummempia rituaaleja kuulu. Vielä kun lapset olivat pieniä, he menivät lasten kanssa laivalairtuille.

– Siellä paistettiin muurinpohjalettuja. Isompana lapset menivät aattona katsomaan Katajasaaren juhannusta.

Nyt he viettävät yöttömän yön kaksistaan. Jälkikasvua on tulossa Kuralaan taiVanhakylään tai Juhannuskylään myöhemmin kesällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?