Näyttely: Ulla-Marja Pohjola on kuvannut paljon Kaakilanniemessä

Luontokuvauksessa oleellista on nähdä ympärilleen

Ulla-Marja Pohjola tarkkailee luontoa muun muassa mökkirannassaan Vesilahden Kaakilanniemessä. Kuva: Satu Lehtonen

Ulla-Marja Pohjola tarkkailee luontoa muun muassa mökkirannassaan Vesilahden Kaakilanniemessä. Kuva: Satu Lehtonen

Vesilahelaissyntyinen Ulla-Marja Pohjola tulee ottaneeksi valokuvissaan kantaa lähiluonnon puolesta. Hän ei tuputa ajatuksiaan, vaan tarjoaa kuviensa katsojalle löytämisen ilon. Kaakilanniemen löydöt ovat osoitus siitä, että ihmisen tavitsee vain avata silmänsä nähdäkseen luonnon monimuotoisuuden. Kyse ei ole itsestäänselvyyksistä.

Ulla-Marja Pohjolan luontokuvia on esillä Vesilahden kirjastossa elokuun puoliväliin asti. Kuvaajalle kamera on väline, jolla hän tallentaa kohteita, joista hän jaksaa yllättyä yhä uudestaan ja uudestaan. Hän ei väsy ihmettelemästä esimerkiksi sitä, kuinka karvaisesta madosta kasvaa häkellyttävän kaunis perhonen.

– Olen hurahtanut yöperhosiin. Mökkiterassillani olevan kirkasvalolampun avulla olen houkutellut kameran eteen sini-, kelta ja kulmaritariyökkösen. Viime kesänä seinälle lennähti myös iso värikäs isosiilikäs. Nyt odottelen, milloin horsma- ja silmäkiitäjät tulevat tervehtimään, harrastajakuvaaja paljastaa.

Eläkepäiviensä kesiä synnyinkotinsa mailla Kaakilanniemessä viettävä Ulla-Marja Pohjola, o.s. Kurikka, painottaa, ettei hän halua ottaa eläimistä muotokuvia, vaan hän hakee otoksiinsa tarinan. Kolme hänen kuvistaan on päätynyt vastajulkaistuun Lasse J. Laineen toimittamaan Suomen luonto -tunnistusoppaaseen.

Luontoharrastajan siivellä

Ulla-Marja Pohjola on ammatiltaan äidinkielenopettaja. Hän asuu Lahdessa ja jäi eläkkeelle Mukkulan yläasteelta ja lukiosta.

– En ole ammattibiologi, vaan kiinnostus luontoon heräsi edesmenneen mieheni Tarmo Pohjolan lintuharrastuksen kautta. Liikuimme paljon luonnossa, ja olin hänen mukanaan useilla linturetkillä eri puolilla Suomea. Pääsimmepä tutustumaan eksoottisiinkin luontokohteisiin.

Lintujen lisäksi Ulla-Marja Pohjola innostui kuvaamaan kaikkea mahdollista, mitä luonnon tarjottimelta löytyy.

– Saatan kuvata luteita, sirkkoja, kukkia ja kaikkea, mikä näyttää kiinnostavalta. Hiljattain bongasin litteähukankorennon, jota en ole aiemmin nähnyt. Olen seurannut rannassamme muun muassa silkkiuikun touhuja ja erityisen jännäksi tyypiksi on osoittautunut harmaahaikara, Ulla-Marja Pohjola naurahtaa.

Hän käyttää kuvauksissa apunaan usein kameran jatkeena kaukoputkea. Sen avulla hän sai tallennettua läheisen pellon ylle sähkölangan päälle pyrähtäneen tuulihaukan. Samalle sähkölangalle istahti iltamyöhään myös sarvipöllö.

– Mieheni kirjasi aina kaikki näkemänsä linnut, lajit ja määrät vihkoihinsa, minulle tärkeitä ovat itseluontoelämykset.

Telkät kilpailevat pesäpöntöstä. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Telkät kilpailevat pesäpöntöstä. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Kevätesikko. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Kevätesikko. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Sarvipöllö. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Sarvipöllö. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Keltaritariyökkönen on melko harvinainen yöperhonen, jota kuvaajan kirkasvalolamppu houkutteli paikalle. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

Keltaritariyökkönen on melko harvinainen yöperhonen, jota kuvaajan kirkasvalolamppu houkutteli paikalle. Kuva: Ulla-Marja Pohjola

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?