Eetu Viitalasta SM-hopeamies 400 metrillä

Eetu Viitala nappasi SM-hopeaa.
Eetu Viitala nappasi SM-hopeaa. Kuva: Aapo Laiho.

Vuonna 1994 Lempäälän Kisan Ari Pinomäki päätti hienon uransa juoksemalla Tuusulassa 400 metrin Suomen mestaruuteen. Nyt 19 vuotta myöhemmin Lempäälän Nurmella varttunut Eetu Viitala palautti Lempäälän mitalikantaan nappaamalla Vaasan Kalevan kisoista samalta matkalta SM-hopeaa omalla ennätysajallaan 48.50.

Eetu edusti viime syksyyn saakka Kisaa, mutta kun opinnot alkoivat Turussa ja valmentaja vaihtui isä-Janne Viitalasta Pasi Teiniin, oli edessä myös loikka mahtiseura Turun Urheiluliittoon.

Eetu Viitala sananmukaisesti tarttui hetkeen, sillä muutama ennakkosuosikki oli ratakiepiltä poissa vammojen takia ja loppujoukko oli tosi tasainen. Jo alkuerissä Viitala kellotti ennätysvauhtia ja vielä parempaa nähtiin finaalissa, jossa Eetu nousi hyvän loppusuoran vedon ansiosta kolmossijalle. Kun kisan voittaja diskattiin ratarikon vuoksi, kirkastui nurmelaisen mitali pykälällä pronssista siis hopeaksi.

Kisan urheilijoita oli mukana Vaasassa neljä kappaletta, joista jo Markus Kyrölän hienosta kävelyn nelossijasta uutisoitiinkin. Korkeushypyssä Vilma Koskinen teki kauden parhaansa ja ylitti 170, mikä uupui viisi senttiä finaalipaikasta. Kun tunnollisesti harjoitellut sääksjärveläisnainen saa tekniikkansa loksahtamaan paikoilleen, ovat paremmat tulokset täyttä realismia.

Kiekonheittäjä Heini Järventausta sinkosi limppua 44,14, mikä riitti karsinnoissa sijaa 12. Finaaliin vaadittiin puolisentoista metriä pidempi kaari. Heinin ennätys kirjataan tältä kesältä lukemin 48,83, mikä osoittaa selkeää eteenpäinmenoa ja kehitystä tapahtuneen.

Seipään karsinnassa Jaakko Sihvosen tie tyssäsi avauskorkeuteen 460. Pahat loukkaantumiset, tekniikka- ja itseluottamusmurheet ovat hidastaneet seiväsmiehen etenemistä.

Toisellakin seiväsmiehellä eli vesilahtelaistaustaisella Jere Bergiuksella olivat pasmat Vaasan liki ihannekeleissä ihan hukassa. Jere jäi itselleen liian tyypillisesti vaille tulosta, mutta hänen onnekseen voittaja Eemeli Salomäki ei päässyt Moskovan MM-kisojen B-rajaa eli 560:ta, näin Jerelle aukesi edustuspaikka Moskovaan.