Rokkisienet kisailevat televisiossa

Rokkisienet Pauliina Visa, Marika Vaasvainio, Mikael Vaasvainio ja Taavetti Valtamo Ronja Salmen haastateltavina.
Rokkisienet Pauliina Visa, Marika Vaasvainio, Mikael Vaasvainio ja Taavetti Valtamo Ronja Salmen haastateltavina. Kuva: Harri Halmejärvi.

Partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien vartio Rokkisienet on mukana Ylen Partiomestarit-tv-sarjassa. Sarja kuvattiin 24.–28. heinäkuuta Hämeenlinnan Evolla, Hämeen partiopiirin Ilves -13 piirileirin yhteydessä.

Sarjassa kisaavat 12 eri puolilta Suomea tullutta vartiota, joista Rokkisienet ja Tamperelainen Pallohaukat ovat Hämeen partiopiirin alueelta. Kilpailijat ovat iältään 12–15-vuotiaita tarpojia. Sarja alkaa lauantaina 10. elokuuta.

”Miltä nyt tuntuu?” oli yleisin vartioille esitetty kysymys. Partionuoret vastasivat ohjelman juontajan Ronja Salmen kysymyksiin niin innokkaasti ja monisanaisesti, että Ronja epäili kesken kuvausten jäävänsä työttömäksi jos kaikki olisivat yhtä helppoja haastateltavia.

Kuvaukset antoivat nuorille hyvän mediakasvatus-oppimäärän: harjoituskisassa kuulemma oli protestoitu kuvausten olevan pelkkää lavastusta, kun kesken ruokarastin pyydettiinkin muihin touhuihin.

Varsinainen kisa, joka kuvattiin Evolla, ei kuitenkaan ollut lavastusta, vaan osallistujat kisasivat mielettömällä tsempillä raskaiden kuvauspäivien läpi loppuun asti, vaikka pääasiana olivatkin hauskanpito ja uudet kokemukset, sekä ystävät.

Kuvauksien jälkeen Rokkisienten fiilikset olivat korkealla. Kisa oli kokonaisuudessaan mukava ja erityisen positiivisena mieleen jäivät uudet ikuiset ystävät sekä kilpailun poikkeukselliset arviointiperusteet. Yleensä kisoissa arvioidaan mallinmukaisuutta ja tehtävissä onnistumista, mutta nyt arviointiperusteina painotettiin muun muassa luovuutta, loppuun asti yrittämistä ja ryhmähenkeä sekä toisten kannustamista.

Tietysti myös tehtävissä onnistumista arvioitiin, mutta pääpaino oli edellä mainituilla. Tehtävien tarkoituksena on välittää katsojille partion kasvatusperiaatteiden mukainen kuva siitä, kuinka partiossa opitaan yhdessä tekemällä ja kannustetaan yhteisöllisyyteen.

Ainoina ikävinä asioina mieleen jäivät kuvausten päällekkäisyys Ilves-leirin kanssa sekä aamujen tiukat aikataulut. Ilvesleirin puolella kun odottivat oman lippukunnan kaverit ja noin 4000 muuta Hämäläistä partiolaista. Myös kuvausten loppuessa ero muista vartioista tuotti tuskaa, mutta onneksi partiomestarit näkevät toisensa taas lokakuussa järjestettävässä muistelutapahtumassa Riihimäellä.

Partiomestarit eivät kisasta paljoa saa vielä kertoa, mutta Rokkisienet pärjäsivät omasta mielestään hyvin. Rastit sisälsivät muun muassa rakentelua, kokkaamista, esiintymistä, suunnistusta, yhteistyötaitojen testausta, ketteryyttä, kanotointia ja ensiapua. Ensiaputaidot eivät ole Rokkisienten vahvinta alaa, mutta muutamassa muussa tehtävässä Rokkisienet onnistuivat yli odotusten.

Partiomestarit saivat kuvaustiimiltä positiivista palautetta moninaisista taidoistaan ja positiivisesta asenteestaan. Lisäksi suuresti ihmeteltiin sitä, miten tarpojat olivat aina valmiita yrittämään, oli tehtävä sitten mikä tahansa.

Pauliina Visa ja Marika Vaasvainio,
Rokkisienet