Konsulteillekin on paikkansa

Varatuomari Markku Leino kysyi viime viikon lehdessä (L-VS 5.8.), mihin kunnanhallitus tarvitsee konsultteja. Esimerkeiksi hän nosti Silta tulevaisuuteen -hankkeen ja lähidemokratiaillan. Molemmat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että konsulttejakin tarvitaan.

Minulle lähidemokratiaillan luennot tarjosivat ihan sopivasti uutta. Siv Sandeberg Åbo Akademista toi tutkimustietoa siitä, miten lähidemokratia on toiminut muualla Suomessa. Vertailukohdat muihin kuntiin ovat tärkeitä, jotta lähidemokratia toimisi Lempäälässä.

Pirkkalan kansliapäällikkö Oskari Auvinen taas esitteli hyvin Pirkkalan lähidemokratiaa. Pirkkalan mallit ovat varmasti hyvin sovellettavissa myös meille. Auvisella oli konkreettisia ehdotuksia, mikä lienee kai harvinaista konsulteille.

Silta tulevaisuuteen -hankkeessa pidän esimerkillisenä sitä, että lapsetkin on otettu mukaan ideointiin. Hanke on suurpiirteinen, mutta toisaalta on parempi tavoitella erinomaista kuin keskinkertaista.

Konsultteja tarvitaan, jotta poliittisilla päättäjillä olisi tietoa päätöksenteon tueksi. Poliitikko ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija. Minusta Lempäälän kunnanhallituksenkin on hyvä joskus pysähtyä kuuntelemaan viisaampiaan – tai ainakin alan asiantuntijoita.

Huolestuneempi olisin viime aikojen asiantuntijavihasta, joka on ilmiönä varsin käsittämätön. Jo sana viittaa siihen, että henkilö tuntee oman asiansa ja on siitä paras kertomaan. Asiantuntijoiden näkemyksiin voi useimmiten luottaa, sillä he pyrkivät objektiivisuuteen.

Ville Hämäläinen (vihr.),
sote-lautakunnan jäsen