Sisustus alkaa siivouksella

Parhaat sitaatit voi ripustaa seinälle.
Parhaat sitaatit voi ripustaa seinälle.

Toimiva, käytännöllinen ja omaa persoonaa heijastava koti on ideaalitilanne, mihin useimmat meistä pyrkivät. Sen saavuttaminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista, vaan vaatii kärsivällisyyttä. Avuksi voi pyytää myös sisustussuunnittelijan.

– Minulta on kysytty, tulenko tekemään ihan tavallisia koteja. Kysyn heiltä onko niitä muitakin, kuin tavallisia koteja, nauraa sisustussuunnittelija Eeva Aalto.

Aallolla on sisustukseen piristystä kaipaaville muutama yksinkertainen vinkki.

– Siivoa, siivoa ja siivoa!

Tavaroiden varastoiminen ja kierrättäminen uudistaa kodin ilmettä helposti. Tavarapaljoutta kannattaa katsoa kriittisellä silmällä ja pohtia, tarvitseeko niitä todella.

– Tavarat tulisi kerran vuodessa kantaa ulos ja miettiä niiden paikka ja käyttötarkoitus uusiksi, vinkkaa Aalto.

Sisustussuunnittelija Eeva Aalto painottaa, että koti saa olla asujan persoonan näköinen. Hän suunnittelee eniten sisutuksia uudisrakennuksiin, mutta suunnittelijan voi tilata myös kahden tunnin konsultaatiokäynnille.
Sisustussuunnittelija Eeva Aalto painottaa, että koti saa olla asujan persoonan näköinen. Hän suunnittelee eniten sisutuksia uudisrakennuksiin, mutta suunnittelijan voi tilata myös kahden tunnin konsultaatiokäynnille.

Kerroksellisuus tekee kotoista

Sisustuksessa sorrutaan helposti korostamaan liikaa samaa tyyliä. Aallon mukaan sisustus käy kuitenkin tylsäksi, jos esimerkiksi sekä lattia että huonekalut ovat samaa puuta. Tyylien sekoittaminen, eli kerroksellisuus tekee tunnelmasta kotoisan ja sisustuksesta mielenkiintoisen.

Aalto kannustaa sisustamisessa rohkeuteen. Ruokapöytä voi hyvin olla eri sarjaa kuin tuolit  ja jos siltä tuntuu, niin ruokapöydän jalat voi katkaista ja siirtää se  sitten olohuoneen pöydäksi. Vanhan rokokootuolinkin voi maalata ja verhoilla uudestaan. Puun ja nahan kaveriksi voi valita karvalankamaton. Eri värit ja tekstuurit luovat kontrastia sisustukseen, hän muistuttaa.

Nouseva trendi sisustuksessa on uuden ja vanhan yhdistäminen. Aalto kertoo räsymattojen löytäneen viime vuosina uudelleen tiensä kotien lattioille. Tyypillisin tapa yhdistää uutta ja vanhaa on tuoda vanha huonekalu modernien huonekalujen keskelle.

Eeva Aallon sisustusvinkit

1. Luo riittävät säilytystilat.

2. Valitse tyyli ja peruslinja jota seuraat suurissa asioissa, kuten huonekaluissa.

3. Harkitse isoja otsoksia! Mieti ja mittaa, koska liikkeessä kaikki näyttää pienemmältä

 

Kattauksesta saa mielenkiintoisen helposti käyttämällä siinä kauniita lasipurkkeja.
Kattauksesta saa mielenkiintoisen helposti käyttämällä siinä kauniita lasipurkkeja.

Kutsu sisustuskauppa kotiisi

Sisustusliikkeeseen ei aina tarvitse lähteä varta vasten, vaan sisustusliike myyjineen voi tulla myös kotiin. Living and Roomin sisustuskutsuilla voi tutustua vuosittain vaihtuvaan mallistoon tekstiilejä, astioita, kynttilänjalkoja ja sesonkituotteita.

Living and room -jälleenmyyjän Marjo Lehtolan mukaan trendejä sisustamisen saralla ovat juuri nyt eri metallivärit ja erityisesti kupari. Lisäksi hän mainitsee eläinkuosit ja etnisyyden sekä eri materiaalien yhdistelemisen olevan pinnalla.

Noin kuusikymmentä prosenttia mallistosta on Living and roomin omaa suunnittelua. Lehtola kertoo yrityksen tavoitteena on suunnitella koko mallisto itse.

– Living and room on kuin nettikauppa, jossa on mahdollisuus tutustua tuotteeseen etukäteen ja sovittaa kotona, tiivistää vesilahtelainen Lehtola yrityksen ideaa.

Metallivärit ja erityisesti kupari ovat  tällä hetkellä pinnalla sisustuksessa.
Metallivärit ja erityisesti kupari ovat tällä hetkellä pinnalla sisustuksessa.

Yritys on perustettu Ruotsissa vuonna 2009 ja pari vuotta myöhemmin se saapui Suomeen. Lempäälän ja Vesilahden alueella on tällä hetkellä kolme jälleenmyyjää.

– Kodilla ja sen viihtyisyydellä on suuri merkitys ihmisille. Kutsujen asiakaskunta onkin hyvin laidasta laitaan, tosin pääosin

naispuolista, kertoo Lehtola.

Hän korostaa, että nykyaikaiset kotikutsukonseptit on poistaneet myyntiin perustuvan emännänetuuden, joten kutsuilla ei ole painetta ostaa jotakin.

Ryhmänjohtajana toimiva Lehtola viihtyy työssään mainiosti ja kiittelee eristyisesti mukavia työkavereitaan.

– Vaikka tekisi töitä ympäri vuorokauden ei tunnu, että olisi töissä, Lehtola hymyilee.