Eroon konsulttidemokratiasta

Kyselin elokuussa tässä lehdessä, miksi Lempäälän kunnanhallitus tarvitsee konsultteja?

Ville Hämäläinen vastasi, että konsultteja tarvitaan, jotta poliittisilla päättäjillä olisi tietoa päätöksenteon tueksi.

Seppo Jutila ihmetteli, miksi on palkattu kallispalkkaisia virkamiehiä, jos he eivät alaansa tunne. Kymmenien vuosien kokemuksella Jutila oli sitä mieltä, että konsulttien jaloin taito on laskutus.

Lempäälän kunnanhallitus tuntee itse parhaiten omat tarpeensa. En ole kuitenkaan huomannut kunnanhallituksen vastanneen mitään.

Konsulttien toiminta perustuu liikesalaisuuksiin. Konsultti on tilivelvollinen vain tilaajalleen, jonka pitäisi olla virkavastuussa poliittisille päättäjille. Vastuuketju tahtoo kuitenkin katketa, jolloin konsultointi irrottaa hallinnon vastuusta.

Kunnan toiminta taas perustuu demokratiaan. Kunnan tehtävänä on tarjota sellaisia palveluita, joita kuntalaiset demokratian kautta haluavat.

Uusimpien tutkimusten mukaan tarvitaan lisää hallinnon avoimuutta, läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta ja demokratiaa, ei maksettuja mielipiteitä ja epäselviä vastuusuhteita. Demokratiaa ei voi ulkoistaa.

Lehtitietojen mukaan Lempäälän nykyinen kunnanjohtaja tulee pian eläkeikään. Työsopimus kestää huhtikuun alkuun.

Tämän vuoksi lempääläisten veronmaksajien huomio kohdistuu kuntaa johtavaan kunnanhallitukseen. Miten kunnanhallitus selviytyy haasteesta saada Lempäälään uusi kunnanjohtaja, joka osaa toimia myös kunnan-hallituksen konsulttina?

Markku Leino
varatuomari, Lempäälä