Komulan tilalla lypsää hyvin. Terhi Komu-Uotila kertoo, että Saldo on jo tilan kuudes satatonnari. Mitä tuumaa Saldo saavutuksestaan?

Saldo-satatonnari Krääkkiöstä

Päivää rouva, saisiko häiritä hetken ruokailuanne ja kysyä muutaman kysymyksen? Kertoisitteko hieman itsestänne?

– Olen Saldo, kymmenenvuotias lehmärouva ja asun Krääkkiössä, Komulan tilalla. Olen kiltti, mutta en välitä ihmisistä. Johdatan yleensä porukan laitumelle, joten olen jonkinlainen johtohahmo laumassa. En kuitenkaan silti komentele. Lempiharrastukseni on syöminen, olen kova syömään.

Saldo ei saavutustaan juhlista, mutta tilanväki juhlii sen puolesta.

Saldo ei saavutustaan juhlista, mutta tilanväki juhlii sen puolesta.

Olette juuri saavuttanut satatonnarin arvonimen. Mitä se tarkoittaa?

– Satatonnari on lehmä joka on elämänsä aikana lypsänyt satatuhatta maitokiloa. Koneet sen laskevat ja pitävät kirjaa. Täällä Pirkanmaalla lajitoverit lypsävät noin 9000 litraa vuodessa. Minä pistän paremmaksi ja lypsän keskimäärin 13 000 litraa vuosittain.

Komulan tilalla on ennenkin ollut satatonnareita, ovat kuulemma olleet sukulaisianne?

– Vuodesta -92 lähtien meitä on ollut kuusi tällä tilalla. Perintötekijöissähän tuo näyttää menevän, kun emänemä ja emänemän siskokin olivat satatonnareita.

Mitä muuta kuin perintötekijöitä vaaditaan moiseen saavutukseen?

– Ainakin karjaonnea ja kärsivällisyyttä. On minunkin henkeni ollut kerran katkolla ja teurasauto soitettu paikalle. Kolme vuotta sitten sain 70 kiloisen vasikan. Normaalisti vasikat ovat noin 40 kiloisia.

Jouduin poikimisen jälkeen leikkaukseen, jossa yhtä mahaani siirrettiin ja se sidottiin. Leikkauksen jälkeen tuli toipumisessa takapakkia ja eläinlääkäri kehotti soittamaan auton hakemaan. Siitä minä kuitenkin aloin toipumaan ja teurasauto peruutettiin. Seuraavana vuonna sain vielä kaksoset.

Miten tätä hienoa saavutusta juhlistetaan?

– Talon väki kasaa kiirehommien helpottaessa porukan kokoon ja juhlii. Minä arvostan tarkkoja päivärutiineja, joten juhlat jääkööt sikseen.

Saldon emänemä ja emänemän sisko olivat myös satatonnareita.

Saldon emänemä ja emänemän sisko olivat myös satatonnareita.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?