Hiiripöllöt vaeltavat myyrien perässä Pirkanmaalle

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys kaipaa hacvaintoja meneillään olevasta hiiripöllöjen vaelluksesta. Kuva: Jukka T. Helin

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys kaipaa havaintoja meneillään olevasta hiiripöllöjen vaelluksesta. Kuva: Jukka T. Helin

Tänä syksynä kannattaa pitää silmät auki, kun liikkuu peltojen lähettyvillä ja hakkuuaukioilla. Näillä paikoilla voi havaita hiiripöllön istumassa avoimesti sähkölangalla, puhelinpylväässä tai kuusen latvassa. Hiiripöllöillä näyttää olevan nyt meneillään hyvää vaellusta.

Pirkanmaalla on havaittu syyskuun alusta lukien noin 40 hiiripöllöä.

– Päivittäin tuntuu löytyvän uusia pöllöjä eri puolilta maakuntaa, sanoo Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Hiiripöllö on päiväaktiivinen pöllö, joten sen voi havaita saalistelevan myyriä pitkin päivää valoisana aikana. Hiiripöllö on spesialisoitunut peltoja metsämyyriin.

– Meneillään oleva vaellus viittaa siihen, että hiiripöllöillä on ollut hyvä pesimävuosi. Osittain tästäkin syystä myyräravinnosta on tullut niukkuutta, ja pöllöt ovat lähteneet vaeltamaan pohjoisilta asuinalueiltaan etelää kohti.

Hiiripöllö pesii pääasiassa maamme pohjoisosissa, mutta pöllöillä on aika ajoittain vaellusta ravinnon perään. Pesimähavaintoja ilmoitetaan kuitenkin silloin tällöin aina Pirkanmaata myöten – etenkin hyvinä myyrävuosina.

Jos havaitsee hiiripöllön, havainnosta voi ilmoittaa Tiira-lintutietopalveluun tai suoraan yhdistykselle.

– Niin saadaan entistä kattavampi kuva alkaneesta hiiripöllövaelluksesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?