Itä-Suomen kiekkokiertue on leikitön ja fyysisesti raaka reissu. Kaksi kovaa peliä alle vuorokauden tauolla, paljon matkustelua bussissa istuen ja vastassa vahvoja ja nurkkapatrioottisia kotijoukkueita, kotiyleisöjä ja joskus kotituomareitakin. Eilen Kisa voitti Joensuussa, mutta tänään lauantaina 12. lokakuuta lempääläissakin hyvä ilme ja kova taistelu eivät rittäneet pisteille. 2 – 0-vierasjohto kuivui lopulta 2 – 4-tappioksi, kun kovaa luistimilla jyrännyt Hokki nappasi kolme tärkeää sarjapistettä.
– Hyvä ilme oli tänään, kuten oli eilenkin. Jokainen jätkä, joka oli reissussa mukana saa minulta ja Gladin Jakelta hyvät paperit, kiitti Kisan valmennusitiimin Matti Kaipainen suojattejaan.
– Näillä reissuilla ollaan tiiviisti yhdessä busseissa, hallleilla ja hotellissa. Tämä on joukkueelle oiva tapa hitsautua yhteen ja kasvattaa joukkueen yhteishenkeä, näki Kaipainen pitkän keikan merkityksen henkisellä tasollakin.
Kisan kokoonpano oli tismalleen sama kuin voitto-ottelussa päivää aiemmin Joensuussa. Joukkueen kentälliset oli pyritty muokkaamaan mahdollisimman tasaisiksi ja varsin vahvaa hommaa jokainen neljästä ketjusta ja kolmesta pakkiparista tekikin. Maalissa Joensuussa loistanut unkarilaisheimoveli Zoltan Hetenyi ei päässyt ihan samalle huipputasolle Kajaanissa, mutta tappioon hän ei vähääkään ollut osasyyllinen.
Avauserä Kajaanissa oli tasainen, sekava ja aika lailla tapahtumaköyhäkin, nollanollaa mentiin tauolle.
Toisessa erässä alkoi tapahtua. Hokki tuli aluksi päälle kuin haulikon hauleja persuksiinsa saanut kainuulainen karhu. Kesken kajaanilaishärdellin Arttu Ilomäen johtama viisikko pääsi hyökkäykseen, menetti hetkeksi kiekon, mutta rosvosivat sen takaisin ja maestro-Ilomäki rankaisi: 1 – 0 Kisalle ja kajaanilaiskatsomo oli ihmeissään.
Nelisen minuuttia myöhemmin vahvan pelin uurastanut Nestori Lähde spurttasi, kiersi ja kiersi ja passasi Olli Henrikssonille: 2 – 0 Kisalle. Henrikssonin ranne lauloi tilanteessa komeaa laulua. Pelin puolivälissä alkoivat Kisan hankaluudet. Luistelusta alkoi terä tylsyä ja Hokki pääsi tappioasemassa vyöryttämään pitkiä pyörityksiä Kisan päähän. Yhden sellaisen aikana kivitalonkokoinen Mikko Heiskanen passitettiin jäähyboksiin.
– En näkisi, että väsyimme. Kyllä kaverit ovat kovassa kunnossa ja kun suuri osa tähtää SM-liigaan ja isompiinkin ympyröihin, niin tällaista pelitahtia pitää jaksaa, kiisti Kaipainen joukkueensa ”bensan” loppumisen.
Hokki on hankkinut täksi kaudeksi vahvistuksikseen pelaajia mielenkiintoisista suunnista. Anthony Guttig ja Teddy Da Costa ovat ranskalaisia kokeneita Euroopan-kiertäjiä ja Clemens Unterweger puolestaan tulee Itävallasta. Kaikki ovat tosi päteviä pelimiehiä Suomen Mestiksen tasolle.
Da Costa näytti ylivoima-tilanteessa päättäväisyytensä, hän kieputti kaksi kisalaispelaajaa ”kaffeelle” ja teki hienon kavennusosuman 1 – 2:een. Melko pian perään Aki Juusela sai aikamoisen keksitynoloisen pikkukakkosen ja samantien kiekko oli maalissa pistepörssin kärkimies Teemu Virtalan laittamana. Näin peli oli nopsaan tasaantunut.
– Jäähyt sotkivat rytmimme. Joku tuomari olisi voinut jättää puhaltamatakin näistä joitakin, arvioi Kaipainen.
Toisen erän lopulla Kisa ei tahtonut pysyä hokkilaistahdissa, vaan Atte Mäkiselle puhkuttiin taas kakkonen ja kun Toni Niemi siivosi maalinedustaa, kaatui Kajaanin mies kuin honka ja tuomari meni naruun ja Niemi passitettiin myös jäähylle. 3 – 5-alivoima kestettiin, mutta voimiahan av-pelaaminen syö mielettömästi.
Päätöserän alku oli tasaista, kunnes LeKi sai ohjia kouriinsa. Arttu Ilomäen kentällinen sai melkein kaksi minuuttia kestäneen pyörityksen aikaan, loi monia kutipaikkojakin ja Hokin pelaajat joutuivat repimään, mutta ei syntynyt maaleja eikä vislailtu jäähyjä. Hokki purki pitkän hurlumhei-hetken jälkeen kiekon pois alueeltaan, mutta Ilomäki nappasi sen takaisin ja yritti väsyneenä riskisyöttöä selkänsä takaa, josta löytyikin Hokin Miska Humaloja. Hän purjehti 2 – 1-ylivoimahyökkäykseen, passasi Jevgeni Fofanoville ja peli oli 3 – 2 Hokille.
Vielä Kisa löysi itsensä ja pelin lopussa loi paikkoja liukuhihnalta. Paras sauma tuli Olli Henrikssonille, joka livautti avopaikasta kiekon tolppaan noin kaksi minuuttia ennen pelin loppua.
– Tolppa sisään, tolppa ulos. Pienet ovat marginaalit joskus, kommentoi Kaipainen lopun millipeliä.
Kisan valmennus teki voitavansa, otti Hetenyin pois ja yritti 6 – 5-miesylivoimalla tasoitusta, mutta fransmanni Guttig niittasi ratkaisun tyhjiin.
– Jätkät voivat tulla bussiin leuka pystyssä. Ei tästä kamalaa kotimatkaa tule, päätti Kaipainen raporttinsa Kainuun pääkaupungista Kajaanista.
Kolme pistetä on turneelta saldo, jota voi arvioida arvosanalla hyväplus. Orastava tappioputki katkesi, joukkue pelasi yhteen hiileen puhaltaen, eikä poislähteneiden ”perään kannata enää porata”. Ensi viikolla Lempäälään saapuu keskiviikkona sarjakärki TuTo, jota Kisa tällä kaudella Turussa kävi niistämässä. Huippupeli siis luvassa syysloman kunniaksi.