Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aallon ideat palvelu-uudistuksesta herättivät keskustelua

Suuremmat hartiat, raha potilaan selkäreppuun

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja Keski-Suomen maakuntahallituksessa vaikuttavan Touko Aallon reipas  esiintymistapa innosti keskustelemaan perjantaina. Kuva: Ville Hämäläinen

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja Keski-Suomen maakuntahallituksessa vaikuttavan Touko Aallon reipas esiintymistapa innosti keskustelemaan perjantaina. Kuva: Ville Hämäläinen

Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aallon vierailu Sääksjärvellä viritti innokasta keskustelua sote-uudistuksesta. Vaikka yleisöä oli perjantai-iltana saapunut vähänlaisesti, keskustelu oli sitäkin vilkkaampaa.

Jonkinlainen uudistus on Aallon mukaan välttämätön. Pessimismin sijaan hän haluaa tuoda esiin uusia ideoita ja vaihtoehtoja. Aalto ajaisi palvelu-uudistusta: palvelut olisivat etusijalla, eivät kuntakoot.

Monikanavainen rahoitusmalli saa Aallolta kritiikkiä. Kunta kustantaa, osin myös valtionosuuksilla rahoitetun, hoidon ja Kela maksaa sairaspäivärahaa, jolloin aikaiseen hoitoon ei ole positiivista kannustinta.

– Rahoitus pitäisi tulla yhdestä lähteestä. Summa kulkisi potilaan mukana kuin selkärepussa, meni hän sitten julkiselle tai yksityiselle.

Kaksiportaisessa mallissa peruspalvelut tuotettaisiin lähellä ja erikoissairaanhoito keskitetysti. Erikoissairaanhoidon kasvavat kulut vaativat suurempia hartioita – eli laajempia väestöpohjia.

– Alalla on muutama suuri yritys, joka pystyisi tuottamaan palvelut vaikka kymmenelle vierekkäiselle Lempäälälle. Jos väestöpohja ei ole riittävän laaja, on vaarana pakkoulkoistaminen, Aalto linjasi.

Kuntien erot palveluiden järjestämisessä ja tehokkuudessa huolettivat yleisöä.

 

Lempäälän vihreiden puheenjohtaja Aino-Maija Kyykoski halusi tietää, miten rahat jaettaisiin kuntien kesken.

Lempäälän vihreiden puheenjohtaja Aino-Maija Kyykoski halusi tietää, miten rahat jaettaisiin kuntien kesken.

– Meillä on panostettu lapsiperheisiin ja ennaltaehkäisyyn. Pitääkö Lempäälän rahoittaa Tampereen lyhytjänteistä politiikkaa? valtuutettu Saana Raatikainen (vihr.) kysyi.

Johanna Järvinen-Taubert oli samoilla linjoilla.

– Jos palvelut ovat tehottomia, mikään uudistus ei auta.

Kunnat mukaan sote-talkoisiin

Hallituskausi on puolivälissä. Sote-uudistus on juuttunut perustuslakivaliokunnan syynättäväksi. Vastuukuntamalli ei sovi välttämättä yhteen kuntien itsemääräämisoikeuden kanssa. Touko Aalto kannustaakin kuntia mukaan keskusteluun.

– Rohkaisen miettimään uusia vaihtoehtoja tälle mallille. Ei pidä ottaa mitään annettuna. Teillä olisi tarjota vaihtoehto, jos nykyinen uudistus ei mene läpi.

Vaikka keskustelijat haastoivatkin varapuheenjohtajaa, vallitsi yhteisymmärrys nykymallin

Eve Tervahartiala oli tullut Lempäälään Tampereelta kuulemaan Touko Aallon alustusta.

Eve Tervahartiala oli tullut Lempäälään Tampereelta kuulemaan Touko Aallon alustusta.

riittämättömyydestä.

– Joskus kuulostaa siltä kuin vain me osaisimme tehdä asiat oikein. Oppia voi muiltakin. Esimerkiksi Pirkkala on kehittänyt lähidemokratiaa, Järvinen-Taubert muistutti.

– Ihmisen pitää olla uudistuksen keskiössä. Meillä on mahdollisuus kuulla ihmisiä ja keskustella, millaisen uudistuksen haluamme, Aalto summasi.

Hautalalle etsitään seuraajaa vaikeaan pestiin

 

Touko Aalto ehti kommentoida Lempäälässä tuoreeltaan Heidi Hautalan tapausta. Hautala erosi annettuaan väärää tietoa julkisuuteen Arctia Shippingin omistajaohjauksesta.

– Puhutaan luottamusvaa’asta: yksittäisen kohun kestää, mutta nyt kyseessä on kohujen sarja.

Hautalaan luotetaan puolueessa edelleen. Aalto ei kommentoi seuraajaa tässä vaiheessa.

– En voisi kuvitella Hautalaa parempaa kehitysministeriä. Kyseessä on vaikein ministerin pesti. Aina jonkun mukaan tekee asiat väärin, Aalto sanoo.

Vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä päättää seuraajasta keskiviikkona. Pirkanmaalta tehtävään on veikkailtu Oras Tynkkystä ja Satu Hassia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?