Kunta kuntoon vastuullisella politiikalla ja uusilla käytänteillä

Kunnanvaltuusto kokoontui taloussuunnitelman 2014–16 puitteissa viime keskiviikkona. Varsinkin sote-menot herättivät keskustelua. Mielestäni Lempäälässä kaivataan vastuullista politiikkaa. Menokuria voidaan toteuttaa myös uusien toimintatapojen turvin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta teki kaikkensa yrittäessään pysyä kunnanhallituksen antamassa tiukassa raamissa ja samalla turvata laadukkaat palvelut. Raamissa ei pysytty edes lautakunnan ehdotuksessa. Matkan varrella luottamustoimihenkilöt ovat olleet halukkaita entisestään lisäämään menoja – se on ymmärrettävää, mutta vastuu täytyy tuntea.

Yksi kiistellyimpiä kohtia oli Kuljun terveysaseman kuuden viikon sulut. Välillä keskustelu kuulosti siltä kuin kyse olisi Kuljun terveysaseman sulkemisesta kokonaan. Kuuden viikon sulut toteutuvat valtuuston äänin 24–19. Itse kuljulaisena en sano tätä mielelläni, mutta päätös on oikea. Noina kuutena viikkona asiakkaita on vähemmän ja Lempäälän keskustan terveysasema palvelee kuljulaisia ja sääksjärveläisiä.

Valtuustossa tehtiin myös esityspotilasasiamiehen tehtäviä hoitavan sosiaalityöntekijän viran täyttämisestä 1.1.2014 alkaen (pohjaesityksessä 1.8.2014). Lisäksi esitettiin keskustan terveyskeskuksen ”tyhjän tilan” täyttämistä, esimerkiksi siirtämällä hammashoitola terveyskeskuksen tiloihin.

Potilasasiamiehen virkaan on hyvä hakea pätevä henkilö, eikä hätiköidä. Terveyskeskuksen tyhjä tila taas on pikemminkin tyhjää puhetta: tällä hetkellä käytössä on 29 paikkaa, mutta saneerauksen valmistuttua otetaan käyttöön suunnitellut 36 paikkaa. Terveyskeskussairaalan kapasiteetti on kasvatettavissa 52 paikkaan.

Sote-lautakunnan puheenjohtaja Riikka Kivelä (sd.) ansaitsee kiitokset aiemmin jo lautakunnassa kuultujen perustelujen hyvästä esille tuomisesta valtuustossa.

Poliitikoilla on vastuu tehdä joka alueella kestävää politiikkaa. Velkataakan ja ongelmien jättäminen tuleville kuntapäättäjille ei sitä ole. Siksi välillä on tehtävä kipeitäkin päätöksiä.

Valtuustosalissa kuulee kerta toisensa jälkeen haikailuja menneen maailman perään. Mielestäni hyödyllisempää on katsoa tulevaisuuteen. Uusilla toimintatavoilla saadaan parhaimmillaan aikaan säästöjä ja kuntalaisille hyvinvointia.

Saana Raatikainen (vihr.) muistutti vihreiden ryhmäpuheenvuorossa siitä, että meillä on vain yksi maapallo – mutta jos kaikki kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvitsisimme neljä maapalloa. Tämä mielessä pitäen oli hienoa kuulla, kuinka valtuusto äänestämättä hyväksyi lähi- ja luomuruoan lisäämisen tavoitteeksi kunnan ruokahuollossa.

Lähiruoan suosiminen auttaa niin lempääläläisiä kuin pirkanmaalaisia yrittäjiä. Kunnan on näytettävä vastuullista esimerkkiä hankinnoissa.

Paperiton kokous olisi tapa säästää niin kuntalaisten rahaa kuin luonnonvaroja: paperin lisäksi esimerkiksi kuljetuksen aiheuttamia päästöjä säästettäisiin. Nykyäänkin kokouksiin tulee aika usein lisätietoa sähköpostitse. Paperittomalla kokoustamisella olisi myös symbolista arvoa.

Olin valtuuston yli neljätuntisessa kokouksessa ainoana yleisön edustajana. Tämän huomioivat valtuutetutkin. Enpä ole aiemmin saanut noin paljon huomiota vain yleisössä istumalla. Valtuusto herättää tunteita ja keskustelua. Siksi olisi toivottavaa, että kokoukset voitaisiin näyttää suorana netin kautta yleisölle. Talousarviomaratonista kun teki vielä tiukkaa ehtiä viimeiseen bussiin.

Ville Hämäläinen (vihr)
sote-lautakunnan jäsen