Lukukuussa laitettiin hyvä kiertämään

Kiia Björksten (vas.), Sofia Mikkonen, Olivia Mikkonen, Netta Willberg, Taika Mäkinen, Silja Sivu, Nuppu Kurki, Aada Nieminen ja Peter Kulmala olivat innoissaan Lukukuusta. Ope Sirpa Neuvosen mielestä tempauksessa yhdistyivät huvi ja hyöty.
Kiia Björksten (vas.), Sofia Mikkonen, Olivia Mikkonen, Netta Willberg, Taika Mäkinen, Silja Sivu, Nuppu Kurki, Aada Nieminen ja Peter Kulmala olivat innoissaan Lukukuusta. Ope Sirpa Neuvosen mielestä tempauksessa yhdistyivät huvi ja hyöty.

Sääksjärven koulu osallistui Punaisen Ristin Lukukuu-kampanjaan lokakuussa ja keräsi melkoisen potin SPR:n katastrofirahastoon. Lukukuun ideana on, että oppilaat hankkivat itselleen lähipiiristään sponsoreita, jotka maksavat heille sopivaksi katsomansa summan jokaisesta kuukauden aikana luetusta kirjasta. Kertyneet tulot menevät Punaisen Ristin katastrofirahastoon terveystyöhön.

Koulussa saatiin kasaan kaikkiaan lähes 2 000 euroa. Yksi ahkerimmista luokista oli 2B-luokka, jonka 18 oppilasta saivat lukemalla kokoon 350 euroa. Melkein jokainen luokan oppilas osallistui tempaukseen.

– Oli tosi kivaa, oppilaat vastaavat kuorossa kysymykseen Lukukuusta.

Sponsorien hankkiminen oli useimpien mielestä helppoa. Maksetut summat kirjaa kohti olivat tyypillisesti 50 sentistä kahteen euroon. Sponsoreiksi lähtivät vanhemmat, isovanhemmat ja muut sukulaiset sekä kummit.

Lapsilla halu tehdä hyvää

Kiia Björksten luki kuukauden aikana yhteensä 18 kirjaa. Hän kertoo lukevansa muutenkin paljon, ja Lukukuun aikana hän aloitti seuraavan kirjan lukemisen heti kun oli saanut edellisen luettua.

– Keräsin SPR:lle yhteensä 54 euroa. Tuntuu mukavalta, että sain kerättyä rahaa apua tarvitseville, Kiia hymyilee.

Luettujen kirjojen listalla on esimerkiksi Astrid Lindgrenin klassikko Ronja, ryövärintytär.

Peter Kulmala ehti lukea kuukaudessa 17 kirjaa. Hän pitää hevosista ja luki muun muassa Sinttu-kirjoja, jotka kertovat nuorista ja näiden hevosharrastuksesta.

– Lainaan kirjoja kirjastosta, ja toivon saavani kirjoja myös joululahjaksi, Peter sanoo.

Sinttu-kirjat ovat myös Nuppu Kurjen mieleen. Hän sanoo lukevansa helposti yhden kirjan päivässä.

Aada Nieminen innostui Lukukuun myötä lukemaan myös isojen tyttöjen kirjoja. Opettaja Sirpa Neuvonen sanookin, että Lukukuussa yhdistyvät huvi ja hyöty. Lapsilla on halu tehdä hyvää, ja tempauksen myötä oppilaiden lukutaito kehittyi.

Sääksjärven koulussa luetaan Neuvosen mukaan muutenkin paljon.

– Tämä oli hyvä keino kannustaa oppilaita lukemaan.

Sääksjärven koulu osallistui Lukukuuhun ensimmäistä kertaa. Idea osallistumisesta tuli erityisopettaja Kati Heikkilältä.