Galaxi räjähtää maaliskuussa

Luigi ja Mario hauskuuttivat lapsia ja lapsenmielisiä heinäkuussa Kurki-festivaalissa. Kuva: Katariina Onnela.
Luigi ja Mario hauskuuttivat lapsia ja lapsenmielisiä heinäkuussa Kurki-festivaalissa. Kuva: Katariina Onnela.

Mario ja Luigi ovat viiksekkäitä italialaiskokkeja. He irvailevat television ruokaohjelmille, naljailevat toisilleen ja puhua pälpättävät ruuasta ja vähän sen vierestäkin. Joku lukijoista on ehkä törmännyt italiaanoduoon viime kesän Kurki-festivaalissa.

Keväällä he ottavat haltuun Ylen Galaxi-ohjelman. Kaksikon voi bongata televisiotaajuuksilta maaliskuun lopulta lähtien.

Harri Penttilä ja Timo Järvelä ovat vesilahtelaislähtöisiä näyttelijä-muusikoita. He tekevät teatteria, soittavat kahdessa cover-bändissä ja järjestävät kiinnostavaa kulttuuriohjelmaa paikkakunnalla. Joku lukijoista ehkä muistaa heidät Vesilahtifestin juontajina.

Keväällä he pukeutuvat viiksekkäiksi italialaiskokeiksi tv-kameran edessä.

Nimet paperiin kolmessa viikossa

Penttilä ja Järvelä äimistelevät sitä, kuinka vikkelästi kaikki tapahtui. Koe-esiintyminen järjestettiin kahden viikon päähän ensimmäisestä yhteydenotosta. Viikon kuluttua koe-esiintymisestä kaksikko rustasi jo nimet sopimuspaperiin.

– Asiat Ylessä etenivät nopeasti. Ehkä me satuimme vain hyvään saumaan, kommentoi Järvelä.

Galaxi on ohjelmana ikään kuin kouluikäisille suunnattu Pikku Kakkonen. Ydinkohderyhmä on kymmenvuotiaat lapset.

Marion ja Luigin osuudet kuvataan helmikuussa. Penttilän mukaan tiedossa on todennäköisesti 20 tunnin työpäivä. Yhdessä vuorokaudessa nimittäin täytyy purkittaa kaikki kymmenen jaksoa. Tällä hetkellä työstössä on käsikirjoitus.

Yleisön edessä Mario ja Luigi nähtiin ensi kertaa Vesilahden Kurki-festivaalissa heinäkuun alussa. Hahmot kuitenkin kehitettiin alun perin Hämeenlinnassa järjestettävää Hippalot-nimistä lasten taidefestivaalia varten.

Syksyllä duo päivitettiin aikuisten versioksi, ja Vesilahtifestissa lavalle asteli rivosuinen parivaljakko Silvio ja Berlusconi. Sittemmin Marion ja Luigin nimellä on tehty koulukeikkoja, kun taas Silvio ja Berlusconi ovat keskittyneet viihdyttämään pikkujouluporukoita.

Kuin Ohukainen ja Paksukainen

Kaksikko selvittää, mistä Marion ja Luigin hahmoisssa on kyse.

– He ovat klassisia hölmöläisiä, kuten Ohukainen ja Paksukainen. Älyttömän itsevarmoja tyyppejä, joiden taidot ovat kuitenkin jotain ihan muuta kuin he itse antavat ymmärtää, Järvelä kertoo.

Sketsit pyörivät ennen muuta ruuan ympärillä. Järvelän mukaan Ylellä ihastuttiin etenkin heidän keskinäiseen naljailuunsa, ”tykitysdialogiin”.

Harri Penttilä selvittää, että sketseissä käsitellään aiheita, jotka heitä itseä naurattavat. Tiedossa on parodiaa kokkiohjelmista ja vitsailua ajankohtaisista ilmiöistä kuten Vain elämää -ohjelmasta ja Facebookista.

Huumoria ei tehdä minkään muotin mukaan.

–  Sovitamme meidän juttujamme lastenohjelman tv-formaattiin. Se on mielenkiintoista ja haastavaa: televisioon pitää tehdä todella ytimekästä sisältöä. Asioita ei voi pohjustaa minuuttikaupalla.

Penttilä lisää, että lasten ohjelmien tekeminen poikkeaa siitä, mitä he ovat aiemmin tehneet.

– Siinä täytyy olla tietty suodatin päällä. Ei kuitenkaan niin vahva, että sisältö ei ole enää viihdyttävää. Se lipsahtaa helposti teennäiseksi lässytykseksi.

Järvelä jatkaa, että lapsiyleisö on armoton. Jos sisältö ei kiinnostaa, se tylsistyy nopeasti.

Kumpikaan koomikoista ei ole televisio-ohjelmaa ennen tehnyt. Se tekee projektista entistä kiinnostavamman, he vakuuttelevat.

Mario ja Luigi hyppäävät Ylen esittämän Galaxin estradille 25. maaliskuuta.