
Paikallinen yrittäjä, perusta verkkokauppa.
Ei kohta, ei lähitulevaisuudessa, vaan nyt. Muuten kansainväliset jättifirmat valtaavat markkinat lopullisesti.
Tätä mieltä on Timo Mäkeläinen, Sääksjärvellä asuva markkinointiviestinnän strategi. Hän pitää selvänä, että nyt on meneillään verkkokauppajunan viimeinen kuulutus.
– Kotimaisten verkkokauppojen perustaminen on tapahduttava nyt tai ei koskaan. Kohta jäädään kyydistä, kun myynti siirtyy kasvavalla tahdilla Saksaan ja muihin suuriin maihin, Mäkeläinen sanoo.
Kysyntää toki riittää. Esimerkiksi muodin verkkokauppa Zalando on paisunut muutamassa vuodessa miljardiluokan liikevaihtoa tekeväksi jättiläiseksi.
– Pienten kotimaisten yritysten on vaikea kilpailla vastaan. Varsinkin, jos on aloitettava tyhjästä.
On oikeastaan ihme, että suomalaiset yritykset eivät ole vielä heränneet verkkomyyntiin. Verkkokaupan perustaminen onnistuu kätevästi lähes keneltä tahansa, kunhan viitsi nähdä pienen vaivan.
Mäkeläinen toteaa, että kun Lempäälässä tai Vesilahdessa toimiva yritys laittaa pystyyn verkkokaupan, laajentaa se saman tien toimintansa maailmanlaajuiseksi.
Verkkomyynti lähtee vetämään erityisesti silloin, jos yrityksen toimiala on keskimääräistä harvinaisempi. Mitä pienempi markkinarako, sitä helpompaa yrittäjän on toimia globaalisti.
– Sitten pitää vielä löytää oikeat kanavat, jotta viesti menee perille ja sana alkaa levitä. Ja kanaviahan on verkko täynnä.
Jos et näy, kukaan ei huomaa
Markkinoinnin nopeimmin kasvava osa-alue on sosiaalinen media. Mahdollisuuksia on paljon, mutta osaamista ei niinkään.
Mäkeläinen muistuttaa, että sosiaaliseen mediaan on helppo mennä. Sitten tulee vastaan seinä, ja kädet nostetaan pystyyn.
– Tilanne on samanlainen kuin perustaisi yrityksen ja etsisi ensimmäistä kauppaa. Jos sosiaalisessa mediassa ei tavoita ketään, ei siellä haahuilemisesta ole mitään hyötyä.
Olennaisimpina sosiaalisen median kanavina hän mainitsee Facebookin ja Twitterin. Silti Mäkeläisen mielestä perinteisellä medialla on yhä merkittävä asema mainoskentällä. Uudet kanavat tukevat lehdessä mainostamista.
Kaiken markkinoinnin ytimessä on kuitenkin näkyvyys. Jos yritys ei näy missään, ei kukaan tiedä sen olemassaolosta.
Suurin virhe on se, ettei markkinoi ollenkaan.
– Thomas Jeffersonin sitaatti kiteyttää tämän ajatuksen: ”The man who stops advertising to save money is like the man who stops the clock to save time”.

Todistetusti laadukasta
Timo Mäkeläinen jos kuka tietää, mitä laadukas markkinointi tarkoittaa.
Hänen nykyinen työnantajansa, tamperelainen markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio, on nimittäin todistetusti laadukas tekijä. Yritykselle myönnettiin tammikuun alkupuolella kansainvälisten ICCO-laatuvaatimusten mukainen laatusertifikaatti – ensimmäisenä Pirkanmaalla.
Toimitusjohtaja Hannele Hietikko perusti Mainion vuonna 1999. Viidessätoista vuodessa yritys on noussut tyhjästä yhdeksi Tampereen huomattavimmaksi markkinoinnin ja mainonnan tekijäksi.
Talouden taantuma on ulottanut kouransa myös mainosalalle, eikä Tampereellakaan irtisanomisilta ole vältytty. Mainio ui kuitenkin vastavirtaan. Yritys palkkasi 11 uutta työntekijää viime vuoden aikana.
– Emme lähde taiteilemaan sellaista, jolla ei ole mitään arvoa, vaan kuuntelemme asiakasta herkällä korvalla. Meidän työmmehän on asiakkaan myynnin edistäminen, Mäkeläinen kommentoi.
Alan irtisanomisiin hän keksii muutaman selityksen. Muutama vuosi sitten työ mainostoimistossa oli trendikkäintä, mitä ajatella saattoi.
Sitten tuli lama, joka näkyy erityisen voimakkaasti mainosalalla.
– Mainostaminen on yrityksen näkökulmasta ikään kuin lisäpalvelu. Sen hyötyä ei välttämättä ymmärretä tai osata mitata.
Osaajista oli ylitarjontaa, mikä on kasvattanut nuorisotyöttömyyttä.
– Lähimenneisyydessä alalla oli myös buumeja, jolloin palkat karkasivat käsistä. Ja suomalainen yhteisöhän on sellainen, joka ei palkkoja rupea leikkaamaan. Näin uuden työvoiman palkkaamisen kynnys pysyy korkealla, vaikka kysyntää osaajille varmasti olisikin.