Vain ne ovat onnellisia, jotka kiinnittävät mielensä muuhun kuin omaan onneensa. (John Stuart Mill)

Tunti viikossa, kaksi kuukaudessa?

Lempäälässä kunnan vanhustyötä, liikuntatoimea, terveyskeskusta, seurakuntaa sekä Ehtookotoa yhdistää yksi ja sama pulma: ihmiskato. Rahaa ja palkkatyövoimaa ei liikene niihin tehtäviin, joista ei ennenkään ole palkkaa maksettu. Ne tehtävät ovat sellaisia kuin kohtaaminen, kuunteleminen, läsnäolo ja ajanvietto, yhdessäolo. Yksinäisyys on kurjaa ja tylsistyttää mielen, sitä paitsi yhdessä tekemällä saa aikaan enemmän. Koska ujo suomalainen ei kehtaa kysyä, että alatko kaveriksi, tarvitaan vähän rohkaisua.

Niinpä apua tarvitsevat tahot löivät viisaat päänsä yhteen ja laittoivat vireille vapaaehtoistyöhön valmistavan kurssin. Viiden tapaamiskerran ajatuksena on, että apua tarvitsevat tahot ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet kohtaavat toisensa. Ensimmäisellä kerralla tiistaina 11. helmikuuta Ehtookodossa jutustellaan ja mietitään, missä ja mitä kaikkea Lempäälässä voi vapaaehtoistyöntekijänä tehdä. Ajatuksen ei siis tarvitse siis olla valmis. Paikalle voi tulla vain kuuntelemaan ja saamaan lisätietoja, selvittämään oman tilanteen sopivuutta.

Muilla kokoontumiskerroilla jatketaan ajatuksen työstämistä. Millaisen panoksen kukin voi antaa: mitä vapaaehtoiselta edellytetään, mitä siitä itselleen saa. Vapaaehtoiset saavat tarvittaessa opastusta apuvälineiden, kuten rollaattorin ja pyörätuolin käytössä. Vinkkejä ja ideoita annetaan myös muihin käytännön asioihin ja mahdollisiin tiukkoihin tilanteisiin.

Tuplasti hyvää mieltä

Maire ja Selina ovat tavanneet lauantaisin syksystä alkaen. Vapaaehtoistyöstä voisi tietysti kerätä opintoviikkoja, mutta ei Selina niitä enää tarvitse. Opintojen edellyttämä työharjoittelu on jo tehty. Selina opiskelee arkisin lähihoitajaksi Lohjalla, ja asuu viikonloput vanhempiensa luona Lempäälässä.

Selina saa päivän liikunta-annoksen Mairen nauttiessa raikkaasta ulkoilmasta.

Selina saa päivän liikunta-annoksen Mairen nauttiessa raikkaasta ulkoilmasta.

‒ Ajattelin, että voin yhtä hyvin käyttää aikaani johonkin hyödylliseen, toteaa fiksun ja reippaan  oloinen, hyväntuulinen nuori nainen.

‒ Selina on oikein mukava tyttö, kertoo Maire ja jatkaa tyytyväisellä äänellä:

‒ Tekee hyvää päästä vähän ulos, siitä tulee parempi olo koko päiväksi!

Eloisa ja aktiivinen Maire tapaa kyllä ihmisiä palvelukodilla. Hän osallistuu mielellään järjestettyihin tapahtumiin, ja käy ahkerasti kuntosalilla aamuisin. Palvelukodin ulkoiluryhmän mukaan hän lähtee poikkeuksetta. Pyörätuolin liikuttaminen pitempiä matkoja on kuitenkin Mairelle liian raskasta. Selina ja Maire käyvätkin tavatessaan useimmiten kävelylenkillä, kuten tälläkin kertaa. Toisinaan he pistäytyvät lähikaupassa.

Maire muutti omasta asunnostaan palvelukotiin, kun hänen toinen jalkansa amputoitiin ja kerrostalossa yksin asuminen muuttui vaikeaksi. Yhden jalan kanssa elämisen lisäksi täytyy siis opetella uusi asuinympäristö. Selinan lisäksi Mairella käy vieraita viikon mittaan vain harvakseltaan ja satunnaisesti.

‒ Sukulaiset asuvat kauempana. Käy minulla kumminkin toinenkin ulkoiluystävä viikon aikana.

Selina on nuorin palvelukodin vapaaehtoistyöntekijöistä, eikä laita ulkoilua vastaan.

‒ Usein kysäisen Mairen luota lähteissäni, haluaisiko joku muu ulos. Joskus teen sitten toisenkin kierroksen. Eipähän tarvitse lähteä enää erikseen lenkille samana päivänä, naurahtaa Selina.

Hoitoa, vaan ei hoivaa

29 vuodetta ovat tilanpuutteesta huolimatta kovassa käytössä Lempäälän terveyskeskuksen sairaalassa. Potilaspaikkoja olisi tulossa lisää, kunhan remontti valmistuu. Niitä ei kuitenkaan voida ottaa käyttöön, sillä lisähenkilökunnan palkkaamiseen ei kunnan kukkarosta löydy euroja. Yksityisyyttä on kuitenkin luvassa useammalle, sillä rakennustyön valmistuttua yhden hengen huoneita on seitsemälle.

Terveyskeskuksen sairaalan osastonhoitaja Assi Viskari kertoo, että suurin osa potilaista tarvitsee vain lyhytaikaista hoitoa. Toisinaan sairaalapäiviä kertyy kuitenkin enemmän. Kyllähän osastolla saa puhelinta käyttää, jos huonekaverilla ei ole mitään sitä vastaan. Suomalainen viihtyy pitkiä aikoja puhumattakin, ja telkkari on tietysti joka huoneessa. Mutta sitten on niitäkin, jotka eivät pidä maratonpuheluista ja väsyvät television tuijotteluun.

− Hoitajien minuutit ovat kortilla, sillä he ovat vastuussa kaikkien potilaidensa asianmukaisesta hoidosta. Hoitajan aikakäsitys on erilainen kuin potilaan: kahdeksan tunnin vuoro on ohi hujauksessa, mutta potilas jää edelleen osastolle, kun hoitaja lähtee kotiin. Jos omaisia tai läheisiä ei ole, tai he eivät jostain syystä voi käydä sairaalassa, päivän aikana ei välttämättä pääse juttelemaan kenellekään, Viskari kuvailee osaston arkea.

− Sairaalan hektinen elämä on monelle vierasta, ja lääkärien ja hoitajien puheet rajoittuvat useimmiten sairauden hoitoon.

Saattajaa kaivataan

Harvemmin sairaalassa oleskellaan terveenä, jolloin voisi itse kipaista itselleen iltalehden kioskilta. Ja aina vain ikävämmäksi olo muuttuu sitten, kun on todella sairas. Pintaan nousevat vaikeat tunteet, kuten kuolemanpelko ja ahdistus, yksinäisyys.

Assi Viskari muistelee, että useampia vuosia sitten potilaiden luona kävi vapaaehtoisia SPR:n ystäväpalvelusta.

− He lukivat ääneen kirjoja ja lehtiä, veivät potilaita ulos ja kävivät hoitamassa asioita. Pitivät seuraa. Me emme yksinkertaisesti voi istuttaa hoitajia yksittäisen potilaan huoneessa. Etenkin saattohoidossa potilaat ovat usein paljon rauhallisempia, kun joku on läsnä.

Remontin aikana vapaaehtoistoimintaa ei ole järjestetty. Viskari toivoo asian muuttuvan pian:

− Ehkä nyt remontin valmistuessa ehdimme paneutua tähänkin epäkohtaan paremmin. Varmasti olisi potilaallekin mukavampaa, jos vaikkapa poliklinikkakäynnillä saisi saattajan mukaansa. Sitten hän huomauttaa:

− Vaikka vielä isompi pula apulaisista taitaa olla kotihoidossa. Hienointa olisi, jos vapaaehtoisen ja potilaan välille syntynyt suhde jatkuisi kotiuttamisen jälkeenkin. Silloin ehkäisemme yksinäisyyttä ja syrjäytymistä jo paljon pidemmällä tähtäimellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?