Lempäälän yrittäjät haastetaan ideointiriiheen kehittämään kuntakeskustasta pienyrittämisen ja hyvinvointipalveluiden ykköspaikka

Rautatien läheisyydessä paljon hyödynnettävää

Ismo Paananen (vas.) ja Olli Sirén haastavat yrittäjät mukaan kehittämään visiontivaiheessa olevaa Lempäälän kuntakeskustaa. Kuva: Erkki Koivisto

Ismo Paananen (vas.) ja Olli Sirén haastavat yrittäjät mukaan kehittämään visiontivaiheessa olevaa Lempäälän kuntakeskustaa. Kuva: Erkki Koivisto

Yrittäjän on hyvä nyt jos koskaan olla hereillä ja kaivaa esiin omia ideoitaan: Lempäälän keskusta tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia yritystoiminnan kehittämiseen, kun keskusta-alueen uudistaminen toden teolla käynnistyy. Tiloja yrityksille syntyy ihan konkreettisesti.

Lempäälän kunnassa on laadittu vuosille 2020–30 visio keskustan kehittämiseksi. Sen mukaan ydinkeskustan rakennuskantaa pyritään uudistamaan viihtyisyyden, asukasmäärän ja houkuttelevuuden lisäämiseksi, ja Lempäälän kunta on tehnyt suunnittelutyötä mm. rakennusyritysten ja monien muiden sidosryhmien kanssa. Kolme rakennuttajaa on jo alustavasti hankkeessa mukana. Vielä on kuitenkin paljolti auki, ketkä operoivat ja yrittävät uudistuneessa keskustassa.

Lempäälän yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Ismo Paanasen ja Pirkanmaan yrittäjien varapuheenjohtaja Olli Sirénin mukaan nyt on myös yrittäjien vuoro astua esiin ja osallistua entistä toimivamman kuntakeskustan kehittämiseen. Lempäälän Yrittäjät on käynnistänyt projektin, jonka tarkoituksena on luoda ja jakaa yritysten näkökulmaa siitä, kuinka Lempäälän kunnan keskustasta kehitetään yritystoimintaa tukeva ja kehittävä kokonaisuus.

Kuntakeskustan kehittämisestä kiinnostuneet yrittäjät haastetaan mukaan suunnittelemaan ja paikan päälle Lempäälän Yrittäjien 17. helmikuuta koolle kutsumaan vapaamuotoiseen ideointiriiheen jakamaan ideoitaan – ja löytämään itselle mahdollisesti bisnesmahdollisuuksia. Tilaisuudessa voi myös jakaa huoliaan ja murheitaankin.

Tavoitteena on löytää ryhmä yrittäjiä, jotka vievät jatkossa suunnittelua eteenpäin yhdessä kunnan kanssa.

– Nyt ollaan Lempäälän keskustan ideoinnissa aivan alussa. Kun puhutaan tulevaisuudesta, pitää pitää realiteetit mielessä ja uskaltaa ottaa mukaan myös haaveita, Paananen näkee.

– Jotta asiat lähtisivät pala kerrallaan nopeasti liikkeelle, tarvitaan yhteinen tahtotila, Sirén katsoo.

Tiloja pienyrityksille keskustan palveluhotelliin

Yrittäjäyhdistyksen tiimoilta on asian parissa jo vietetty pienryhmässä palaveri ja tuumattu, miten väen saisi Kuljusta ja Sääksjärveltä asti kääntymään asioimaan kuntakeskustassa. Yrittäjäyhdistyksessä käynnistetty työ on jo tuottanut idean pienyrittämisen ja hyvinvointipalveluiden keskustasta, joka tarjoaisi uusia mahdollisuuksia yrittämiseen ja sitä kautta uudenlaisia palveluita kuntalaisille ja matkailijoille.

Konkreettinen esimerkki idean toteuttamisesta käytännössä on ydinkeskustan kävelykadun varrelle sijoittuva ”palveluhotelli”, joka tarjoaisi pienryhmätiloja yrityksille erilaisten liikunta-, kulttuuri-, ja hyvinvointipalveluiden tuottamiseen. Saman katon alta voisi löytyä esimerkiksi tanssinopetusta, lasten satujumppaa ja senioreiden päivätansseja ja heti naapurista kampaajan ja fysioterapeutin palveluita.

– Kyllä Lempäälä tarvitsisi oman hotellinkin.

– Tarvitaan lapsia, aikuisia, vanhuksia. Näin keskusta saataisiin elävämmäksi ja toimintaa sekä päivä- että ilta-ajalle, mikä toisi mahdollisuuksia ravintoloille, erikoiskaupalle ja muille oheispalveluita tarjoaville yrityksille, sanoo Paananen.

Ihmiset tarvitsevat palveluita

Olli Sirén katsoo, että koska erikoiskaupalla on jo merkittävä keskittymä Lempäälän keskustan vieressä, Ideaparkissa, keskustaan voisi tulla myös aivan jotain muuta ja erilaista elävöittämään keskustaa ja palvelemaan asukkaita.

– Kaiken ydin on ihmiset, heitä pitää saada lisää. Keskustan elävöityminen lähtee siitä, että täällä on ihmisiä, uusia asukkaita ja asuntoja. Infra pitää olla kunnossa, jotta ihmiset pääsevät kulkemaan tänne, sanoo Sirén keskustan kehittämisen reunaehdoista

Hänen mukaansa keskustan eläväksi tekeminen kaipaa myös julkisia rakennuksia ja muita tiloja, jotka yhdistävät ihmisiä ja joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan.

– Ihmiset vetävät luokseen ihmisiä. Kun keskustassa on runsaasti asuntoja, on myös uusia asukkaita. Siitä seuraa se, että keskustaan tulee yritystoimintaa ja palveluita tyydyttämään kasvavaa kysyntää, sanoo Sirén mainiten esimerkin Kangasalan niin ikään Lempäälän kuntakeskustan kaltaisesta vanhasta kuntakeskustasta, joka on saanut uutta virtaa ja eloa uuden kohtaamispaikan, Kuohu-uimahallin myötä. Uimahallissa tietysti uidaan, mutta sen neuvottelu- ja muissa muunneltavissa tiloissa kuntalaisilla ja yhdistysten edustajilla on mahdollisuus tehdä myös monenlaista muuta.

– Se on piristänyt valtavasti Kangasalan keskustan elävyyttä.

Rata tarjoaa potentiaalia

Lempäälä sijaitsee bisnesmahdollisuuksien kannalta hyvällä paikalla, mitä uuden moottoritien liittymään rakennetun kauppakeskus Ideaparkin menestystarinakin alleviivaa. Ei kuntakeskustakaan syrjässä ole, esimerkiksi junalla Lempäälän kuntakeskustan tavoittaa – kehyskuntien ainoana – Tampereelta reilussa 10 minuutissa.

Paananen näkee Lempäälällä olevan tulevaisuudessa lähijunaliikenteen lisääntyessä mahdollisuus kehittyä Pirkanmaan Vantaaksi, jonne väki yhä useammin matkaa töihin ja muihin rientoihin junalla.

Sirén näkee, että kuntakeskustaa halkova rata tarjoaa suunnittelulle haasteen ja mahdollisuuden:

– Lempäälässä rataan liittyy mieletön potentiaali. siihen liittyvä ihmisten liikkuminen on ratkaistava. On myös rakennettava lisää asuntoja ihmisille kuntakeskustaan lähelle rataa. Keskusta on paljon vetovoimaisempi, kun siellä on sisältöä ja toimintaa, sanoo Olli Sirén.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?