Kymmeniä merikotkia kerääntyy Pyhäjärvelle

Merikotkien määrä talvisin Säijänselän ja Palhonselän alueella on kasvanut koko ajan viime vuosina. Kuva: Chruistian Geiger
Merikotkien määrä on kasvanut talvisin Säijänselän ja Palhonselän alueella koko ajan viime vuosina. Kuva: Christian Geiger

Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys tiedottaa, että merikotkat ovat jääneet enenevissä määrin talvehtimaan Pirkanmaalle. Varmin paikka havaita merikotkia on Pyhäjärven Säijänselkä-Palhonselkä Pirkkalan ja Vesilahden välillä. Merikotkien määrä tuolla alueella talvisin on kasvanut koko ajan. Tänä talvena on laskettu jo enimmillään 30 merikotkaa kerralla.

Merikotkat viihtyvät Pyhäjärven alueella, koska merikotkat saavat ravintoa kalastajien jättämistä kalanperkuista varisten ja korppien seurassa.

Merikotkia voi tarkkailla helposti juuri nyt menemällä Pyhäjärven Säijänselälle. Vaikka merikotkat ovat tottuneet vähitellen ihmiseen, on kuitenkin vältettävä häiritsemästä merikotkia. Säijänselällä voi havaita keväällä upeaa merikotkien soidinta.

Merikotkat ovat talvehtineet yleisesti Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla. Kannan lisääntyminen on aiheuttanut sinne liian suuren talvehtijakannan, joten paineet sisämaatalvehtimiseen ovat voimistuneet. Merikotkien kannan tuntuvaa vahvistumista ovat auttaneet myrkyttömän ravinnon tarjonneet haaskaruokinnat, tekopesien rakentaminen ja merikotkien pesimiseen kohdistuvan häiriön vähentyminen. Merikotkia             uhkaa puolestaan elinpiirien tuhoutuminen ja väärin sijoitetut suuret tuulivoimapuistot.

Yksittäiset merikotkat kiertelevät laajalti Pirkanmaa alueella isojen järvien läheisyydessä. Merikotkat käyvät myös haaskoilla. Merikotkan voi nykyisin havaita Pirkanmaalla koko vuoden ajan eikä enää pelkästään muuttoaikoina. Esimerkiksi Längelmävedellä Kangasalan ja Oriveden alueilla voi nähdä merikotkan nykyisin kautta vuoden.

Lähiaikoina merikotka     voi pesiä Pirkanmaallakin. Kanta-Hämeen puolella merikotkapariskunta jo pesii. Suomen parimäärä on tällä hetkellä noin 350 paria. Merikotkien parhaita pesimäalueita maassamme ovat Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi ja Merenkurkku.

Pirkanmaan kautta kulkee keväisin hyvä merikotkien muuttoreitti. Merikotkat tulevat Pirkanmaan alueelle yleisesti Sastamalan Villilän kautta ja jatkavat siitä Nokian Alasenlahdelle. Kun hyvä muuttosää sattuu maaliskuun puolenvälin aikoihin, voi taivaalla havaita kymmenittäin merikotkia suuntavan Pirkanmaan yli kohti pesimäalueitaan. Merikotkat muuttavat pääsääntöisesti vasta puolen päivän jälkeen, koska silloin syntyy lentoa auttavia ilmavirtauksia.