Onkemäen koululla on edellytyksiä jatkaa toimintaansa, kertoo työryhmän raportti. Koulu kuitenkin kaipaa lisää oppilaita, uusia tiloja ja remonttia.

Kustannukset vastaan yhteisöllisyys

Onkemäen oppilaat eivät haluaisi kouluun Kirkonkylälle. – Siellähän on hometta ja täällä ei ole mitään vikaa, pojat sanovat yhteen ääneen. Eturivissä Hannu Jokinen, Kasper Salonen ja Konsta Iskala, takarivissä Jooseppi  Valtamo ja Toivo Ali-Löytty.

Onkemäen oppilaat eivät haluaisi kouluun Kirkonkylälle. – Siellähän on hometta ja täällä ei ole mitään vikaa, pojat sanovat yhteen ääneen. Eturivissä Hannu Jokinen, Kasper Salonen ja Konsta Iskala, takarivissä Jooseppi Valtamo ja Toivo Ali-Löytty.

Selvitystyöryhmä on tutkinut Onkemäen koulun toimintaedellytyksiä viime kuukaudet intensiivisesti. Nyt raportti on valmis.

Raportissaan työryhmä on linjannut Onkemäen koulun vahvuudet ja haasteet.

Vahvuudet

Yhteisöllisyys: Onkemäen koulun selvänä vahvuutena esiin nousee yhteisöllisyys.

Kyläyhteisö: Koulun tukena on aktiivinen kyläyhteisö. Raportissa uskotaan koulun merkitykseen kylän elinvoimaisuuden kannalta.

Miljöö: Luonnonläheinen miljöö tarjoaa omaleimaiset puitteet koulunkäynnille. Onkemäen koulu voi kehittää toimintaansa esimerkiksi profiloitumalla.

Henkilökunta: Onkemäen koulun henkilökunta on sitoutunut, motivoitunut ja ammattitaitoinen. Koko henkilöstö muodostaa toimivan tiimin.

Haasteet

Oppilasmäärä: Onkemäen koulun suuri haaste on laskeva oppilasmäärä. Profiloituminen voisi kasvattaa koulun vetovoimaa. Tämä saattaisi vaatia kiinteistön korjausta.

Kiinteistö: Koulun kiinteistö vaatii korjausta. Uusi opetussuunnitelma lisää vaatimuksia erityistilojen, kuten käsityöluokkien suhteen. Työryhmän mukaan myös tietoliikenneyhteydet ovat huonot, sisäliikuntatiloja ei ole ja puuttelliset peseytymistilat haittaavat opetustoimintaa.

Kustannukset: Onkemäen oppilaskohtaiset kustannukset ovat suuret. Uuden opetussuunnitelman mukanaan tuomat muutokset ovat omiaan nostamaan erityisesti pienten yksiköiden kustannuksia entisestään.

Päätelmät

Raportin mukaan Onkemäen koulu tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia opetustoiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen.

Koulu kuitenkin tarvitsee lisää oppilaita. Myös kiinteistön remontointiin ja uusien tilojen rakentamiseen täytyy investoida. Näin opetus voidaan järjestää nykyisten ja tulevien vaatimusten mukaisesti.

Koululle tulee järjestää myös toimivat tietoliikenneyhteydet.

Kaiken kaikkiaan Onkemäen koululla on toimintaedellytyksiä. Puntaroitavaksi tulevat Vesilahden kunnan taloudelliset mahdollisuudet jatkaa koulun toimintaa.

Jos toiminta loppuu?

Jos Onkemäen koulun toiminta loppuu, voidaan oppilaat työryhmän mukaan ohjata Kirkonkylän kouluun. Tällöin ei ole lisäresurssien tarvetta eikä vakituista henkilökuntaa jouduta irtisanomaan.

Vaihtoehtoisesti oppilaat voidaan ohjata sekä Kirkonkylän että Ylämäen kouluun.

 

Onkemäkeläiset Antti Uusi-Rasi, Tuire Jäntti ja Kirsi Salonen ovat sitä mieltä, että kyläkoulu on tärkeä vetovoimatekijä  Vesilahdelle.

Onkemäkeläiset Antti Uusi-Rasi, Tuire Jäntti ja Kirsi Salonen ovat sitä mieltä, että kyläkoulu on tärkeä vetovoimatekijä Vesilahdelle.

Mitä Vesilahti haluaa tulevaisuudeltaan?

Onkemäen koulun vanhempainyhdistys pitää työryhmän raporttia tarkoitushakuisena. Yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen toteaa, että koulun jatkamisen edellytysten selvittäminen on jätetty raportissa vähäiseksi.

– Siinä selvitellään lähinnä lakkauttamisen edellytyksiä ja vertaillaan nykyistä tilannetta lakkauttamiseen.

Salonen huomauttaa, että Onkemäen koulun kustannukset ovat käytännössä hyvin minimaaliset.

– Sivistystoimen peruskoulun budjetti on noin 6 miljoonaa, josta Onkemäen koulun kustannukset ovat noin viisi prosenttia, sanoo Salonen.

Samassa hengenvedossa Salonen viittaa tutkimuksiin, jotka ovat osoittaneet, etteivät kyläkoulujen lakkauttamiset ole ylipäätään tuoneet toivottuja säästöjä kunnille.

Raportti jää Salosen mielestä muutenkin puutteelliseksi.

– Siinä ei ole esimerkiksi kysytty ollenkaan lasten tai kyläkerhon mielipidettä.

– En myöskään ymmärrä, mitä raportissa tarkoitetaan puutteellisilla tietoliikenneyhteyksillä.

Onkemäen koulun vanhempainyhdistys keräsi nimiä Onkemäen koulun säilymisen puolesta. Adressin on allekirjoittanut 1 282 henkilöä.

Ratkaisuna ympäristökoulu?

Onkemäen koulu on Vesilahden ainoa varsinainen kyläkoulu. Kirsi Salonen ihmetteleekin, miksei Onkemäen koulun merkitystä Vesilahdelle ole nostettu merkittävämpään osaan selvitystyöryhmän raportissa.

– Vesilahtea mainostetaan maaseutumaisena kuntana. Mielestäni kyläkouluilla on tärkeä asema tällaisessa kunassa, sanoo Salonen.

Vanhempainyhdistykseen kuuluva Tuire Jäntti on samaa mieltä. Hänen mukaansa Vesilahden kunnan tulisi nyt pohtia, mitä se haluaa tulevaisuudeltaan.

– Monelle juuri tämä idyllinen kyläkoulu on alun perin ollut tärkeimpiä syitä muuttaa Onkemäelle, Jäntti huomauttaa.

Ratkaisuna vanhempainyhdistys esittää Onkemäen koulun profiloitumista ympäristökouluksi. Tämä tarjoaisi Vesilahdelle mahdollisuuden erottua muista Tampereen seutukunnista.

– Esimerkiksi Hämeenkyrön Mahnalan ympäristökoulussa on kunnan alhaisimmat kustannukset, kertoo Salonen.

– Mahnalan kylään jopa muutetaan ympäristökoulun takia. Tällä hetkellä siellä on 110 oppilasta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?