Kaksi vaihtoehtoa MAL-rakennesuunnitteluun

Vaihtoehto yksi, ydinmalli tiivistää ja keskittää nykyisiä keskuksia.

Vaihtoehto yksi, ydinmalli tiivistää ja keskittää nykyisiä keskuksia.

Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus on lähettänyt Lempäälän, Vesilahden, Kangasalan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven kuntiin rakennesuunnittelun väliraportin valmistuttua lausuttavaksi kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaluonnosta kaupunkiseudun maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluverkon rakennesuunnitelmaksi.

Rakennesuunnitelmalla pyritään varautumaan väestönkasvuun, tiivistämään yhdyskuntarakennetta, kehittämään keskustoja ja keskuksia, parantamaan asuinasuinympäristön laatua, vahvistamaan elinkeinoelämän kasvua, uudistamaan liikkumista ja parantamaan palvelujen saatavuutta.

Vaihtoehto yksi on tiivistävä ja keskittävä ydinmalli. Vaihtoehto painottaa kaupunkiseudun ydintä ja vahvistaa nykyisten keskusten asemaa. Sille on ominaista entistä kaupunkimaisemmat keskukset ja kasvun keskittyminen nykyisten keskusten tuntumaan. Vahvat aluekeskukset toimivat joukkoliikenteen solmukohtina. Joukkoliikenteessä on vahva raideverkko ja sitä tukeva raideliikenne. Vaihtoehtoon sisältyy järjestelyratapihan siirto lentoaseman lähelle.

Vaihtoehto kaksi laajentaa niin sanottua nauhamallia. Vaihtoehto jakaa kasvua nykyisiin keskuksiin, niiden välialueille ja harkitusti uusille alueille. Uusien alueiden käyttöönotto luo kunnallisteknisiä investointitarpeita. Vaihtoehto sisältää pienempiä aluekeskuksia ja kasvattaa lähipalvelukeskusten määrää. Joukkoliikenteessä kehitetään raideverkkoa ja sitä täydentävää bussiliikennettä.

Kunnat antavat lausuntonsa nyt valmistuneesta väliraportista 24. maaliskuuta mennessä. Uudistamistyötä jatketaan palautteen pohjalta siten, että rakennesuunnitelman luonnos valmistuu kesän aikana. Luonnosvaiheessa kuullaan myös kuntalaisten mielipiteitä.

Kaupunkiseudun rakennesuunnitelman uudistus etenee samanaikaisesti koko Pirkanmaata koskevan maakuntakaavan laatimisen kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?