Varaa on säästää

Paljon puhuttu ja kirjoitettu kuntauudistus tuli ensin julki eduskunnan ja hallituksen taholta – päättäjiltä, jotka olemme valinneet valtakunnan asioita hoitamaan. Säästäminen oli tarkoitettu valtiolle ja kunnille. Alun jälkeen säästämistä ei ole mainittu. Kuntien yhdistämisellä ei kirjoitusten ja puheiden mukaan tulekaan säästöjä hyvinvointivaltion säilyttämiseksi Suomen parhaaksi, vaan päinvastoin menoja.

Muistan 1930-luvun, jolloin Vesilahden kuntaa johti kaksi miestä. Toinen oli Johannes Peltonen täältä Palhosta. Hän esitti asiat ja nosti nuijan ylös. Lauri Poukka Narvasta hyväksyi, ja Peltonen löi nuijan pöytään. Yksinkertaista oli ja halpaa. Virat olivat silloin kunniavirkoja. Eivät he mitään laskua esittäneet. Kokouksen loputtua lähtivät hevosilla kotiinsa.

Silloin tehtiin maataloudessa kaikki hevos- ja ihmisvoimin. Nyt tehdään kaikki koneilla. Mitä ei voida koneilla tehdä, jätetään tekemättä. Silloin oli Palho-Vakkalan alueella viisi kauppaliikettä. Nyt täältä on 14 kilometriä lähimpään kauppaan.

Paljonko kunnan palkkaamia työntekijöitä on ja paljonko kunta heille maksaa yhteensä palkkaa?

 

Pentti Räikkä

eläkeläinen, vielä veronmaksaja