Vaativan työn ja perhe-elämän voi yhdistää

Lasikatto ei ole este etenemiselle. Naisilla on kaikki mahdollisuudet edetä urallaan, johtaja Jaana Majaniemi sanoo.

Lasikatto ei ole este etenemiselle. Naisilla on kaikki mahdollisuudet edetä urallaan, johtaja Jaana Majaniemi sanoo.

Pidä kirkkaana ydintehtäväsi, suunnittele päiväsi hyvin ja siirrä muiden hoidettavaksi ne asiat, joita he voivat tehdä. Näin kiteyttää Jaana Majaniemi taidot, joilla vaativaa työtä tekevälle jää aikaa myös perhe-elämälle.

Jaana Majaniemi palasi alkuvuodesta äitiysvapaalta johtamaan Tampereen Seudun Osuuspankin Lempäälän, Vesilahden ja Viialan konttoreita.  Kolmen pankkikonttorin johtaminen on laajaa osaamista edellyttävää työtä.
Perhe-elämä on nähty esteenä naisten urakehitykselle ja yhä edelleen moni odottaa pienten lasten äitien jäävän kotiin. Majaniemi on itsekin törmännyt tuttuihin asenteisiin.
– Sanotaan, että miten pienen lapsen äiti voi tehdä tuollaista työtä ja haastetaan, onko se pois perhe-elämältä. Vaativan työn ja perhe-elämän voi yhdistää. Kysymys on oman työn fokusoinnista ja suunnittelusta niin, että päivät pysyvät kohtuullisessa mitassa.
Majaniemi ei näe vaihtoehtona myöskään työn downshiftaamista, vaihtamista johonkin helpompaan tehtävään lapsen tai perheen vuoksi.
– Jos olisin ajatellut, että minun pitää hakeutua vaatimattomampiin tehtäviin, olisin persoonana kokenut ikään kuin luopuvani jostakin ja se olisi varmasti heijastunut kotiin. Väitän, että olen parempi äiti ja puoliso, kun teen työpäivän ajan sellaista työtä, mistä nautin, Majaniemi sanoo.

Tekeminen ratkaisee
uralla etenemisen

Viime viikkoina on jälleen kerran noussut kuumaksi puheeksi lasikatto, johon naisten urakehityksen sanotaan pysähtyvän.
Sukupuolten tasa-arvo ei näyttäisi toteutuvan isojen yhtiöiden johdossa ja hallituksissa.
Pankkiala on perinteisesti ollut miesten maailmaa. Mielikuvissa alaa hallitsevat edelleen liituraitapukuiset, sikarintuoksuiset miehet, minkä imagon ylläpitämisestä ansio lankeaa tunnetulle valtakunnan julkkikselle ja monimiljonäärille.
Alan arki näyttää kovin toisenlaiselta.
– Meillä konttorinjohtajat ovat valtaosin naisia, pankinjohtajat, jotka koutsaavat meitä, ovat molemmat naisia. Hyviä esimerkkejä löytyy paljon myös muista yrityksistä. Meillä on kaikki mahdollisuudet edetä uralla. Rehellisyyden nimissä sanon, että kysymys on omasta tekemisestä ja näytöistä sekä siitä, minkälaista vastuuta pystyy kantamaan.
Majaniemi antaa tunnustusta työnantajalleen. Arvojohtamisessa onnistunut Tampereen Seudun Osuuspankki on valittu yhdeksi Suomen parhaista työpaikoista.
–  Arvot näkyvät arjen työssä. Pankissa kuunnellaan aidosti henkilöstöä ja kannustetaan vaikuttamaan, ottamaan kantaa.
– Meillä pidetään ideariihiä ja ryhmän sisäiseen työskentelyyn meillä on hoksaamotyökalu. Kerran kuussa pidetään talkoot ja pyydetään henkilökunnalta ajatuksia, miten jotakin tiettyä asiaa voisi kehittää.
Arjessa arvojohtaminen tarkoittaa myös matalaa kynnystä esimiesten ja toimihenkilöiden välillä.
– Minulle voi tulla puhumaan asiasta kuin asiasta. Keskinäinen luottamus on tärkeää. Aktiivisesti kannustan ihmisiä antamaan palautetta, jos minun tai pankin toiminnasta on kehittämisen paikkoja. Kukaan ei voi kehittyä, jos ei saa palautetta.
– Tämä on ollut useiden vuosien prosessi ja tietoinen valinta Tampereen Seudun Osuuspankissa. Ylin johto on rohkaissut esimiehiä ihmisläheiseen toimintaan. Nyt korjataan työn satoa.
Vaikka fiilis työpaikalla on rento, pankissa vaaditaan entiseen tapaan työtehtävään liittyvää erityisosaamista ja tinkimätöntä tarkkuutta.
– Se kuuluu tähän bisnekseen. Toimihenkilöt tietävät sen eikä näistä asioista tarvitse keskustella.

Omat vahvuudet
istuvat esimiestyöhön

Lempääläisellä Jaana Majaniemellä on menossa yhdestoista vuosi TSOP:ssa. Jyväskylästä kotoisin oleva Majaniemi lähti välivuoden jälkeen opiskelemaan Mikkelin ammattikorkeakouluun taloushallintoa ja suoritti työharjoittelun paikallisessa osuuspankissa.
Valmistumisen jälkeen hän meni samaan pankkiin töihin.
Vuonna 2004 hän siirtyi Tampereen Seudun Osuuspankkiin ryhmän sisäisenä siirtona.
Hän ehti olla töissä niin Pirkkalan, Ylöjärven ja Hämeenkadun konttoreissa ennen siirtymistään Lempäälän konttorin johtajaksi 2009. MBA-tutkinnon hän suoritti työn ohessa 2007.
Majaniemi sanoo, että peruspankkityöstä tullut kokemus auttaa häntä merkittävästi konttorinjohtajan tehtävissä. Hän on koutsi, joka on pelannut itse kaikilla pelipaikoilla.
Äitiysvapaalla hänellä oli aikaa miettiä, mitä hän haluaa tehdä jatkossa.
– Pysähdyin miettimään, mikä on se juttu, mitä haluan tehdä isona. Kyllä se vaan on niin, että haluan olla pankkimaailmassa, missä voin koko ajan olla mukana ihmisten elämässä, heidän isojen ratkaisujensa ääressä.
Majaniemi näkee, että esimiestehtävä sopii hänelle, se tuo esille hänen henkilökohtaiset vahvuutensa.
– Saan olla suunnannäyttäjä, mahdollistaja ja koutsi. Olen tehnyt tätä työtä viisi vuotta ja nyt uutta tehtävässä on se, että yhden konttorin sijaan minulla on kolme johdettavana.
Päämäärätietoisena ihmisenä Jaana Majaniemi on valmis uusiin haasteisiin.
– Kyllähän se minun työhistoriastani näkyy, että en minä paikalleni jää. Se on ihan selvä asia.

 

Video- ja mobiiliasiointi lisääntyvät pankissa

Helppoahan se on. Luet älypuhelimen viivakoodinlukijalla laskun tiedot ja kuittaat maksettavaksi.

Pankkipalvelujen mobiilikäyttö kasvaa nyt huimaa vauhtia. Myös videoneuvottelut verkossa tulevat osaksi pankin arkea.
Älypuhelin on periaatteessa pieni tietokone. Käytettävyyttä ajatellen erona on pieni koko ja se, että puhelin kulkee matkassa mukana. Niin kulkevat myös mobiilipankkipalvelut.
– Pankkiasioiden hoitaminen on älypuhelimella helppoa. Verkkopalvelu on vielä ykkönen, mutta mobiili kasvaa nopeaa vauhtia, kertoo Tampereen Seudun Osuuspankin Lempäälän, Viialan ja Vesilahden konttorien johtaja Jaana Majaniemi.
Verkkoneuvottelu on ollut osuuspankissa käytössä  jo pidempään, ja TSOP oli yksi ryhmän pilottipankeista, joissa palvelu otettiin käyttöön noin vuosi sitten.  Lempäälään, Vesilahdelle ja Viialaan se tulee mahdolliseksi tämän vuoden aikana.  Verkkoneuvottelu helpottaa esimerkiksi laina-asioiden käsittelyä.
– Laina-asian käsittely vaatii yleensä useamman neuvottelun. Osa näistä voidaan käydä verkkoneuvotteluna. Samoin verkkoneuvottelu helpottaa pankkiasioiden hoitamista niiden asiakkaiden kanssa, jotka ovat muuttaneet toiselle paikkakunnalle.
Lempäälän, Vesilahden ja Viialan konttorien viikkopalaveri pidetään verkkoneuvotteluna. Myös muussa arkisessa yhteydenpidossa verkkoneuvottelu on osoittautunut käteväksi välineeksi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?