Asenteet kuntoon

Tamperelaisen lehden palstoilla on innostuttu jonkun yhdistyksen maitomainoksen arvostelun yhteydessä moittimaan nuoria ihmisiä, heidän olemustaan ja käyttäytymistään.

Kun näkemyksiä oikein kärjistetään ja yleistetään saadaan aikaan melko asiattomia kirjoituksia. Melko kehnoa käytöstä aikuisiltakin kirjoittajilta.

Omatkin mielipiteeni nuorten ihmisten touhuista ovat usein olleet liian tuomitsevia ja yleistäviä.

Tänä aamuna sain hyvän sysäyksen tarkistaa ajatteluani kun lähdin aamulenkille Tervapolulta kohti Sääksjärven keskustaa. Yön pieni pakkanen oli tehnyt tien pinnat paikoin liukkaiksi ja edelläni, ilmeisesti kouluun matkalla ollut nuorukainen, kaatui pyörineen Kannistontien päässä olevan suojatien kohdalla ja jäi vaatteitaan ravistellen seisomaan pyöränsä viereen.

Kun tiedustelin, että sattuiko pahasti, nuori mies, iältään noin 16 vuotta, vastasi reippaasti, että ei sattunut. Sanoi tarkistavansa vain säilyikö kännykkä ehjänä. Totesimme yhdessä, että suojatien pinta oli erittäin liukas ja että on syytä varovaisuuteen.

Kun käännyin jatkamaan matkaani, nuorukainen huikkasi perääni ”kiitos kuitenkin kysymästä”. Hän lisäsi vielä ” Hyvää päivänjatkoa”. Toivottelin samaa hänelle ja poika polkii ohitseni hetken kuluttua.

Tuli nuorten puolesta hyvä mieli koko päiväksi ja hyvä syy pohtia omia asenteitani.

Tapio Vuolahti