Moottorimusiikki pauhaa jälleen Rämsöössä

Moottorimusiikin festivaali on moniulotteinen elämys, jossa Rämsöön koneperinne yhdistyy musiikkiin ja luontoon.
Moottorimusiikin festivaali on moniulotteinen elämys, jossa Rämsöön koneperinne yhdistyy musiikkiin ja luontoon. Kuva: Roope Ojala.

Rämsöö täyttyy jälleen moottorien mörinästä ja savunkatkuisista rytmeistä tulevana kesänä.

Järjestyksessään kolmatta Moottorimusiikin festivaalia vietetään 15. ja 16. elokuuta Rämsöön kesäteatterin idyllisissä puitteissa.

Tunnettuja nimiä ja paikallista osaamista

Festivaalin ohjelma koostuu kahdesta konsertista.

Rautala-konsertissa pureudutaan maamoottorien ytimeen. Lyömäsoitintaiteilijoiden Samuli Kosmisen ja Samuli ”Teho” Majamäen johdolla toteutetun teoksen solisteina toimivat PMMP:n laulaja Paula Vesala ja maailmanlaajuisesti arvostettu jouhikkomestari ja runonlaulaja Pekko Käppi.

Kokoonpanossa on mukana palkittu ja kriitikoiden ylistämä jazzsaksofonisti Linda Fredriksson sekä tietenkin perinteiset Rämsöön moottorit.

Tempola-esityksessä taas valokeilaan pääsevät kaikenikäiset paikalliset esiintyjät.

Lapset ja nuoret aloittavat musisoinnin erilaisin ääntä ja melua tuottavin esinein, joiden ääniä vahvistetaan ja manipuloidaan elektronisesti. Mukaan liittyy laulukuoro ja lopuksi kaikki sulautuvat yhteen maamoottorin rytmin kanssa.

Teoksen osana kuullaan PMMP:n musiikkia uudelleen sovitettuna. Esitys toimii johdantona Rautala -pääkonsertille.

Molempien festivaalipäivien ohjelma on sama.

Vesilahtelainen kulttuurivientituote

Moottorimusiikki on Rämsöössä syntynyt kulttuurivientituote. Ensimmäinen Moottorimusiikin festivaali pidettiin 2008.

Toinen festivaali järjestettiin 2011. Tuolloin kehitettiin monitaiteellinen konsepti, jossa kuultiin kaksi erityyppistä konserttia: Jukka Perkon, Samuli Kosmisen ja Yonan Unela sekä Moottorimagiaa-teos, jossa Kimmo Pohjosen, Ismo Alangon, Reijo Kelan ja Ville Walon lisäksi ovat mukana Rämsöön koneet ja moottorimestarit.

Rämsöössä on varmistettu, että vanhoja koneita osataan soitella myös tulevaisuudessa. Kylälle on perustettu Äijäkerho, jossa siirretään tietoa seuraavalla sukupolvelle.