Lempäälä kuntien pakkoliitoksista: Ne loukkaavat yhdenvertaisuutta

Lempäälän kunnanhallitus ampuu rajusti alas kuntarakennelain muuttamisen. Sen mukaan lakiluonnoksen mukaista hallituksen esitystä ei tule antaa eduskunnalle. Valtioneuvoston toimivaltaa ei voida Lempäälän kunnanhallituksen mukaan laajentaa yleiseksi toimivallaksi päättää kuntien yhdistymisestä. Mikäli kuntien pakkoliittäminen halutaan ottaa käyttöön, menettelyn tulisi Lempäälän kunnanhallituksen mukaan koskea kaikkia Suomen kuntia samalla tavoin.

Esitysluonnoksessa esitetään laajennettavaksi valtioneuvoston toimivaltaa päättää kaupunkiseutuperusteet täyttävien kuntien yhdistymisestä vastoin kunnan valtuuston tahtoa muilla kuin Helsingin kaupunkiseuduilla. Lempäälä voisi lain voimaan astuessa olla yksi Tampereeseen pakkoliitettävistä kunnista, sillä se sijaitsee Tampereen kaupunkiseudulla yhdessä Kangasalan, Nokian, Pirkkalan ja Ylöjärven kanssa.

10-sivuisessa lausunnossaan kuntarakennelain muuttamisesta Lempäälän kunnanhallitus toteaa, että kuntarakennelkain täydennysesitys on ristiriidassa kunnallisen itsehallintoon ja kansalaisten oikeuksiin päättää kunnallisista asioista. Esitys on kunnanhallituksen mukaan perustuslain vastainen.

Esitetyt kaupunkiseutuperusteet ja kriteerit eivät ole kunnanhallituksen mukaan objektiivisesti laadittuja, vaan ne rikkovat kuntien ja kuntalaisten yhdenvertaista oikeutta. Mikäli neljä viidestä kaupunkiseutuperusteesta työpaikkaomavaraisuudesta, työssäkäyntiperusteesta, taajamaperusteesta, asuntomarkkinaperusteesta sekä taloudellisesta eriytymisen perusteesta ja keskustaajamaperusteesta täyttyy, valtiovarainministeriö voi lakimuutoksen myötä asettaa erityisen kuntajakoselvityksen. Lempäälän kunnanhallituksen mukaan perusteet on asetettu tarkoitushakuisesti.

– Jotta muun muassa Lempäälän kaltaiset kunnat eivät pystyisi välttämään selvityksen tekemistä. lakkautettavat kunnat on määrätty valtion taholta osin mielivaltaisia kriteereitä hyväksikäyttäen.

Kunnallisen ja kuntalaisten itsehallinnon ohittaminen ja tukeutuminen alueelliseen kansanäänestykseen on Lempäälän kunnanhallituksen mukaan kohtuuttoman vahva toimenpide ja äänestyksen lopputulos ennalta selvä.

Yhden kunnan malli ei ole Lempäälälle mahdollinen

Lempäälän kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle selvitysmies Rauno Saaren seutuselvityksen merkitsemistä tiedoksi saatesanoin, ettei selvitysmiehen esityksistä yhden kunnan vaihtoehto ole Lempäälän näkökulmasta mahdollinen. Selvityksen jatkotyöstöön on kunnanhallituksen mukaan syytä palata, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on hyväksytty ja sen vaikutukset selvillä.

Lempäälän kunnanhallitus painottaa, että kunta toteuttaa seudullista yhteistyötä:

– Lempäälän kunta suhtautuu myönteisesti nykyistä paremman seudullisen yhteistyörakenteen selvittämiseen ja on valmis selvittämään myös uusia toimivallanjaon malleja, mutta itsenäiseltä pohjalta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen täsmennyttyä, kunnanhallitus päätti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?