Maastoon jätetyt kalastussiimat vaarantavat lintujen hyvinvoinnin

Valkoposkihanhi siimoissa. Kuva: Marja Saarinen
Valkoposkihanhi siimoissa. Kuva: Marja Saarinen

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys vetoaa kalastajiin ja kaikkiin muihinkin maastossa kulkeviin ihmisiin. Luontoon ei pidä jättää mitään sellaista, joka saattaa vaarantaa lintujen ja muiden eläinten hyvinvoinnin ja terveyden.

Säännöllisesti tulee tietoja linnuista, joiden jalkoihin, kaulaan tai nokkaan on takertunut siimoja tai koukkuja. Linnut eivät pysty poistamaan haittaavia siimoja tai koukkuja. Mikäli siima kietoutuu linnun jalkojen ympärille pahasti, se katkaisee aikaa myöten linnun jalan kokonaan. Pahimmassa tapauksessa linnut menettävät molemmat jalkansa. Nokkaan tai kurkkuun takertunut koukku puolestaan estää lintua saamasta ravintoa.

Maastoon vastuuttomasti jätetyt koukut ja siimat johtavat useasti linnun kuolemaan pitkällisenkin linnun kärsimisen jälkeen.

Usein siimoihin on sotkeentunut kanadanhanhia, valkoposkihanhia tai lokkeja. On myös lukuisia tapauksia, joissa kansallislintumme laulujoutsen on joutunut kärsimään nokkaan tai muualle ruumiiseen  kiinnittyneistä siimoista ja koukuista. Vaara vaanii kaikkia lintuja.

Vaikka asiasta on tiedotettu näkyvästi vuosien ajan, ovat siimoihin takertumiset jokavuotinen ilmiö.

– Siimanpätkät ja koukut on kerättävä maastosta pois. Tällaisen luontoon kuulumattoman roskan kerääminen ja hävittäminen asianmukaisesti ei ole vaativa tehtävä. Kaivataan vain vastuuntuntoa yhteisestä luonnostamme, toteaa Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Kala verkkoja ja katiskoja on säilytettävä ja käyttää siten, että ne eivät aiheuta vaaraa linnuille. Katiska kuivalla maalla pyytää pikkulintuja yhtä tehokkaasti kuin kaloja vedestä.

Valistusta on lisättävä, koska suuri osa siimojen ja koukkujen hylkäämisestä maastoon johtuu välinpitämättömyydestä tai siitä, ettei ymmärretä siimojen ja koukkujen aiheuttamaa suurta vaaraa linnuille ja muille eläimille. Kalastusyhdistysten tulee puuttua asiaan näkyvästi ja tehokkaasti. Vastuuntuntoinen käyttäytyminen vähentää myös pelastuslaitoksen työtä, Helin sanoo.