Vesilahden seurakunta saattaa yhteen vapaaehtoistyöntekijät ja avuntarvitsijat

Vapaaehtoistyön kynnystä madalletaan suurella sydämellä

Pappilan avoimet ovet ovat kasvattaneet suosiotaan, kun kahvittelupäivä vaihtui tiistailta torstaille. Osa hyväntulisesta kahvitteluporukasta asettui kuvaan vapaaehtoisten tekemien ristien ja töppösten kanssa. Ylärivi vas. Kirsti Mattila, Tuula Suojanen, Inka Valtamo, Raija Ruuska, Harri Henttinen, Tiina Hiltunen. Alarivi vas. Heikki Marttila, Merja Viljanen, Soila Simola, Lauri Viljanen

Pappilan avoimet ovet ovat kasvattaneet suosiotaan, kun kahvittelupäivä vaihtui tiistailta torstaille. Osa hyväntulisesta kahvitteluporukasta asettui kuvaan vapaaehtoisten tekemien ristien ja töppösten kanssa. Ylärivi vas. Kirsti Mattila, Tuula Suojanen, Inka Valtamo, Raija Ruuska,
Harri Henttinen, Tiina Hiltunen.
Alarivi vas.
Heikki Marttila, Merja Viljanen, Soila Simola, Lauri Viljanen

 

Vesilahden seurakunnassa on seurattu iloisen hämmentyneenä viimeaikaista vapaaehtoisten aktivoitumista. Iso kasa pastellinvärisiä töppösiä ja puisia käsinveistettyjä ristejä pöydällä kertoo, että kädentaitajat ovat viimeisimpiä vapaaehtoistyöstä innostuneita. Kasteperheille lahjoitettavia vauvantossuja on jo viety pienten varpaiden lämmikkeeksi ja vastaanotto on ollut ilahtunutta. Ristit taas saivat uuden kodin pääsiäisyön messussa.

Ensimmäinen askel verkon kautta

Seurakuntapastori Soila Simola kertoo, että auttajia ja monenlaisen avun tarvitsijoita löytyy, mutta he eivät aina löydä toisiaan vaivattomasti. Pääsiäisen alla avautuneet Vesilahden seurakunnan verkkosivut ”Suurella sydämellä” tarjoavan jatkossa ratkaisun pulmaan.

Tampereelta alkunsa saanut hanke on internetin kautta vapaaehtoistoimintaa välittävä palvelu. Seurakunta listaa verkkosivuille tehtäviä, joihin vapaaehtoiset voivat palvelun kautta ilmoittautua. Sen kautta voi myös pyytää apua.

Simola kertoo, että palvelun on tarkoitus madaltaa kynnystä vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille. Toiveissa on myös, että esimerkiksi paikkakunnalle muuttaneet tavoitettaisiin Suurella sydämellä -sivun kautta.

– Vapaaehtoistyö on paljon muutakin kuin kolehdinkantoa ja tekstinlukua, Simola muistuttaa ja kehottaa ajattelemaan vapaaehtoistyötä kokonaan uudesta näkökulmasta.

– Seurakuntalaisista löytyy paljon ammattitaitoista väkeä ja tehtävää on monipuolisesti kaikille. Apua voi antaa vaikka tietoteknisissä asioissa. Tehtäviin voi sitoutua pitkäaikaisesti, mutta halutessaan myös rahalla selviää, hän jatkaa hymyillen.

Pappilan torstaikahveilla voi tavata esimerkiksi näin hyväntuulista porukkaa. Ylhäältä vas.  Raija Ruuska, Harri Henttinen, Tiina Hiltunen, Merja Viljanen, Soila Simola ja Lauri Viljanen

Pappilan torstaikahveilla voi tavata esimerkiksi näin hyväntuulista porukkaa. Ylhäältä vas. Raija Ruuska, Harri Henttinen, Tiina Hiltunen, Merja Viljanen, Soila Simola ja Lauri Viljanen

– Seurakunta ei ole vain seurakunnan työntekijät, vaan seurakunta on kaikki seurakuntalaiset, jotka nyt kutsutaan tekemään omiaan, Simola lisää.

Suurella sydämellä etsii parhaillaan muun muassa emäntää tai isäntää torstain avoimiin oviin Pappilassa, kirkonvartijoita sekä lehdenlukijaa, ystävää tai ulkoiluttajaa vanhuksille. Halukkaat vapaaehtoistyöntekijät tavataan ja heihin tutustutaan. Vanhusten ja muiden avuntarvitsijoiden luokse he kulkevat esimerksi diakoniatyöntekijöiden matkassa.

Tutustumaan torstaikahveille

Seurakunnan toiveissa on, että ihmiset innostuisivat antamaan taitojaan yhteiseksi hyväksi. Juuri näin on tehnyt Tuula Virtamo, jonka ansiosta pienimmät vesilahtelaiset saavat lahjaksi käsintehdyt töppöset kastejuhlassaan.

– Kun ei itse tarvitse mitään ja osaa tehdä jotakin, niin voi auttaa. Eläkkeellä on aikaa, Virtamo tuumaa.

Hän kertoo, ettei itsekään aluksi tiennyt miten lähestyä seurakuntaa vauvantossuehdotuksensa kanssa. Linkki seurakuntaan kuitenkin löytyi ja nyt hän tossujen kutomisen lisäksi toimii ohjaajana 2–4-luokkalaisien tyttöjen askartelukerhossa ja naisten värkkäyskerhossa. Apunaan hänellä on nuoria vapaaehtoisia.

Seurakunnan väkeen, kuten vapaaehtoisiin, työntekijöihin tai aivan tavallisiin seurakuntalaisiin voi tutustua esimerkiksi Pappilan avoimien ovien torstaikahveilla.

Kirkkoherra Harri Henttinen kertoo Pappilan muotoutuneen kodikkaaksi paikaksi, jonne voi kokoontua tutustumaan uusiin ihmisiin. Hän toivoo, että seurakunta voisi olla enemmän läsnä ihmisten arjessa ja kuvailee torstaikahvien tunnelmaa onnellisten olohuoneeksi, jossa saa olla surullinenkin.

– Yhdessäoloa ilman kaavoja ja seremonioita, Henttinen summaa ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Pappilaan.

Idea kasteperheille lahjoitettavista töppösistä lähti Tuula Virtamolta. Töppösten kutominen on yksi vapaaehtoistyön muoto, jolla osaamistaan voi lahjoittaa seurakunnalle.

Idea kasteperheille lahjoitettavista töppösistä lähti Tuula Virtamolta. Töppösten kutominen on yksi vapaaehtoistyön muoto, jolla osaamistaan voi lahjoittaa seurakunnalle.

 

FAKTA

* Suurella sydämellä on internetin kautta vapaaehtoistoimintaa välittävä palvelu.

* Vuoden 2015 Yhteisvastuukeräyksen kotimainen kohde.

* Vesilahden Suurella sydämellä -sivu: vesilahti.suurellasydamella.fi

* Lempäälän Suurella sydämellä -sivu: lempaala.suurellasydamella.fi

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?