”Antakaa meille muutama vuosi aikaa”

Koulun oppilaat olivat tilaisuuteen saapuvia vastassa koulua esittelevien kylttien kanssa.
Koulun oppilaat olivat tilaisuuteen saapuvia vastassa koulua esittelevien kylttien kanssa.

Onkemäen koulun säilyttämistä/lakkauttamista koskeva kuulemistilaisuus aloitettiin synkällä talouskatsauksella. Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi kertoi paikallaolijoille syistä, joiden vuoksi koulun lakkauttaminen on  nyt harkinnassa.

Vesilahden taloudellinen tilanne vaatii Paloniemen mukaan erittäin tiukkoja ja vaikeita ratkaisuja. Kunnanvaltuuston käsiteltäväksi tulee 26. toukokuuta siis uuden talouden tasapainottamisohjelman lisäksi erillinen päätös Onkemäen koulun jatkosta.

– Nyt tekee kipeää, mutta jos ja kun onnistumme talouden tasapainottamisessa voi Vesilahti jatkaa itsenäisenä ja välttää kriisikunta–statuksen.

Muun muassa koulun toimintaedellytysten selvityksen kattavuus, kuljetuskustannukset ja kylän, kiinteistön sekä lasten tulevaisuus askarruttivat tilaisuuteen saapuneita. Etukäteen lähetettyjä kysymyksiä kävivät läpi kunnanjohtajan lisäksi sivistysjohtaja Tiina Kivinen, kasvatus- ja opetuslautakunnan ja Onkemäen koulun toimintaedellytysten selvitysryhmän puheenjohtaja Armi Lehtimäki sekä kunnaninsinööri Tapio Kauppila.

200 000 euron säästöt kiikarissa

Reilut 50 henkeä oli paikalla kuulemassa vastauksia etukäteen lähetettyihin kysymyksiin. Kunnanjohtaja Paloniemi kertoi yllättyneensä kysymysten valtavasta määrästä.
Reilut 50 henkeä oli paikalla kuulemassa vastauksia etukäteen lähetettyihin kysymyksiin. Kunnanjohtaja Paloniemi kertoi yllättyneensä kysymysten valtavasta määrästä.

Koulun mahdollisella sulkemisella haetaan kokonaissäästöä koulutoimen kustannuksista. Onkemäen koulun toimintaedellytyksiä selvittävässä raportissa arvioitiin säästöksi noin 7 400 euroa Onkemäen koulun oppilasta kohden, eli yhteensä noin 200 000 euroa. Onkemäkeläiset peräänkuuluttivat myös selvitystä Ahtialan ja Rämsöön koulujen lakkauttamisesta syntyneistä säästöistä, mutta tarkkaa laskelmaa niistä ei kunnanjohtajan mukaan ole tehty.

Lakkautukselle aiemmin määritellystä 18 oppilaan rajasta kunnanjohtaja Paloniemi kommentoi, että valtuusto voi tarvittaessa muuttaa omia päätöksiään toimintaympäristön muuttuessa.

Kirkonkylän koulun kasvava oppilasmäärä ja remontti herättivät kysymyksiä koulun laajennuksen tai parakkien tarpeesta tulevaisuudessa. Sivistysjohtaja Kivinen vastasi, ettei kumpaankaan ole lähivuosina tarvetta, vaan Kirkonkylän kouluun mahtuu nykyistä melko paljon suurempi oppilasmäärä, mikäli kaikki tilat ovat käyttökelpoisia.

Onkemäen koulurakennus on ahkerassa käytössä myös kouluajan ulkopuolella. Muun muassa Vesilahden Valkohännät ilmaisi huolensa mitä tiloille tapahtuu, jos koulu suljetaan. Kunnaninsinööri Kauppilan mukaan asiaa ei ole mietitty pidemmälle, mutta mahdollisesti koulua tarjotaan ostettavaksi esimerkiksi kyläkerholle. Talouden tasapainottamisohjelman yhteydessä kaikkien kunnan kiinteistöjen jatkokäyttö pohditaan erikseen.

Pro Onkemäki on tuonut esiin vaihtoehtoja koulun sulkemiselle. Yksi vaihtoehdoista on profiloituminen ympäristökouluksi. Onkemäkeläiset myös tarjosivat asiantuntijuuttaan ja näkyvyyttään kunnan hyväksi.
Pro Onkemäki on tuonut esiin vaihtoehtoja koulun sulkemiselle. Yksi vaihtoehdoista on profiloituminen ympäristökouluksi. Onkemäkeläiset myös tarjosivat asiantuntijuuttaan ja näkyvyyttään kunnan hyväksi.

Vaikea päätös pitää valtuutetut vaitonaisina

Paikalle saapuneet valtuutetut pääsivät myös ääneen, kun heiltä tiedusteltiin syitä vaitonaisuuteen Onkemäen asiassa. Mervi Lumia (kok.) painotti, että tulossa on valtavan iso päätös. Päätöksen pohjalle pitää kerätä paljon tietoa ja kuunnella kaikki näkökulmat, eikä hänen mielestään voimakkaita kannanottoja siksi kannata tehdä kovin aikaisessa vaiheessa.

Onkemäen koulun tilanne sai Harri Penttilän (kesk.) tuntemaan pistoja sydämessään.

– Olen ollut hiljaa ainakin ulospäin, koska kysymys on todella vaikea. Olen keskustalaisena ehdottomasti kyläkoulujen kannattaja, mutta onko tässä tilanteessa varaa olla se kannattaja. En tiedä vielä miten aion äänestää.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Pertti Uusi-Erkkilä vakuutti, että heiltä ei ole tulossa asiaan ryhmäpäätöstä, vaan jokainen saa äänestää omantuntonsa mukaan.

Eija Pennanen (sit.) totesi, että jos koulun lakkauttamiseen päädytään, pitää säästökohteita löytyä myös monia muita.

Samoilla linjoilla oli Onkemäen kyläkerhon puheenjohtaja Into Alakoski, joka muistutti, ettei Onkemäen koulun sulkeminen pelasta kunnan taloutta. Hän peräänkuulutti henkilöstösäästöjä.

Kirsi Salonen muistutti, että Pro Onkemäki ei ole vain vastustanut koulun lakkauttamista, vaan esittänyt myös vaihtoehtoisia malleja ja näkökulmia.
Kirsi Salonen muistutti, että Pro Onkemäki ei ole vain vastustanut koulun lakkauttamista, vaan esittänyt myös vaihtoehtoisia malleja ja näkökulmia.

”Luottamus on mennyt”

Kunnanjohtaja Paloniemi oli tilaisuuden jälkeen tyytyväinen sen asiallisuuteen ja kiihkottomuuteen.

– Kun kyseessä on tunneasia, voivat tunteet käydä kuumanakin.

Onkemäen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen taas kritisoi tilaisuutta kovin sanoin, eikä sen anti ollut hänest riittävä.

– Vastaukset olivat hyvin muodollisia ja tuntui, ettei edes haluttu vastata varsinaisiin ydinkysymyksiin. Jäi mielikuva, että viranhaltijoiden kanta on sinetöity. Luottamus on mennyt ihan täysin.

Salonen vakuuttaa, että vanhempainyhdistys aikoo edelleen jatkaa taistelua koulun puolesta. Mikäli koulu päädytään lakkauttamaan, tukee vanhempainyhdistys vaihtoehtoisia opetustapoja, kuten kotiopetusta. Salosen mukaan halukkuutta Kirkonkylän koululle siirtymiseen ei löydy. Hän vetosi valtuutettuihin myös ehdotuksella yhteistyöstä.

– Antakaa meille muutama vuosi aikaa ja hyödyntäkää tämä Pro Onkemäki –liike. Jos säilytätte koulun, niin tuomme teille positiivista mainosta ja vetovoimaisuutta lisää koko Vesilahteen.

 

Fakta

Onkemäen koulun lakkauttamista selvitetään osana Vesilahden kunnan talouden tasapainottamista.

Pro Onkemäki -liike kampanjoi voimakkaasti koulun puolesta tempauksin ja sosiaalisessa mediassa.

Koulun puolustajat ovat ehdottaneet koulun profiloitumista esimerkiksi ympäristökouluksi.

Koulun kohtalosta päätetään kunnanvaltuuston kokouksessa 26. toukokuuta erillisenä asianaan.