Venla Ranta nousi iskän viisailla neuvoilla SM-hopealle

LeKi:n Venla Ranta kiitti isänsä Veli-Matti Rannan laatimaa rataa ja kipitti 15-vuotiaiden tyttöjen SM-hopealle. Kuva: Jani Huurne
LeKi:n Venla Ranta kiitti isänsä Veli-Matti Rannan laatimaa rataa ja kipitti 15-vuotiaiden tyttöjen SM-hopealle. Kuva: Jani Huurne

Isien neuvoihin kannattaa luottaa. Vanhan totuuden viisaus tuli hienosti toteen näytettyä Hakkarin SM-maastoissa, kun ex-mestarijuoksija ja SM-maastojen ratamestari Veli-Matti Ranta laati tyttärelleen Venlalle taktiikan 15-vuotisten neljän kilometrin matkalle.

– Iskä sanoi, että älä hötkyile alussa. Kärki lähti älyttömän lujaa, ja maltoin ekalla kierroksella, etten lähtenyt heidän mukaansa. Toisella kahden kilometrin kiepillä alkoi tyttöjä tulla selkä edellä vastaan, kertasi Venla Ranta menestystaktiikkaansa, joka lopulta poiki upean hopeisen mitalin.

– En olisi ikinä uskonut. Tämä on tähän mennessä ykkösjuttu urheilu-urallani, tuumi 14-vuotias Sääksjärven yläkoulun seiskaluokkalainen, joka mahtuu kisaamaansa alle 15-vuotisten sarjaan vielä ensi vuonnakin.

Venla Rannan kantti ja maltti pitivät komeasti. Alkuhötäkän jälkeen hän oli sijojen 40.–50. huitteilla, josta kipusi ensimmäisellä kierroksella yhdeksänneksi. Hakkarin tönkyröissä sijoitus nousi pykälä pykälältä, ja noin puolisen kilometriä ennen maalia alkoi mitalihaave realisoitua.

– Kolmantena oleva tyttö väsähti selvästi, ja kotiyleisön kannustuksesta sain tsemppiä ohittaa vielä lopussa toisenkin kärkimenijän. Rata oli tuttu. Viime viikkoina olemme tehneet täällä paljon vetotreenejä, jatkoi Kuljussa asuva Venla Ranta leveästi hymyillen.

4 000 kävijää

Kaksipäiväinen juoksujuhla onnistui järjestelyiltään mallikkaasti. Kommelluksia ei sattunut, palaute sekä kilpailijoilta että kisavierailta oli kiittävää. Arvioiden mukaan neljän tuhannen kävijän raja täyttyi.

– Kun verrataan viime vuosien SM-maastokisoja viime, yleisöä oli Lempäälässä paikalla paljon, runsaasti enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna Vantaalla, sanoi kisojen lehdistöpäällikkö Antti-Pekka Sonninen, joka on ollut noin 30 vuoden ajan SM-maastoissa mukana.

Lauantaina kisasivat ensiksi aikuisurheilijat, joita aiempina vuosina tituleerattiin veteraaneiksi. Iltapäivällä pinkoivat 9–13-vuotiaat Flying Finn-kisojen merkeissä.

Lempäälään saatiin kaksi ääripään mitalistia, kun 85-vuotisissa Aaro Savolainen hölkkäsi kaksi kilometriä kunniakkaasti hiukan alle kahdeksan minuutin kilometritahdilla ja oli kolmas. 9-vuotisissa puolestaan Ellanoora Haapalehto sipaisi tonnin aikaan 4,17 ja oli kolmas.

Sunnuntain SM-lähdöissä Rannan jälkeen parhaan lempääläissijoituksen saalisti 17-vuotisten Klaara Leponiemi, joka oli kahdestoista. Markus Kyrölän menokykyä hidastivat siitepölyvaivat, joten kärkikymmenikköön tähdänneen Kyrölän vauhti piisasi kuitenkin mukavaan 16. sijaan.

Lempäälän Kisan Markus Kyrölä toi LeKi:n värit maaliin 16:ntena. Kuva: Jani Huurne
Lempäälän Kisan Markus Kyrölä toi LeKi:n värit maaliin 16:ntena. Kuva: Jani Huurne

Korir tuplamestari

Sunnuntain kuningas oli tuplamestari Lewis Korir, joka oli täysin suvereeni 12 kilometrillä ja löi illan huipennukseksi Jukka Keskisalon myös neljällä kilometrillä niukahkosti. Korir on suomalaistunut kenialainen, joka saa kilpailla kansallisissa mestaruuskisoissa, mutta Kenian kansalaisena hänellä ei ole edustusoikeutta arvokilpailuissa olla Suomen joukkueessa.

Sunnuntain kuningatar puolestaan oli Uudenkaarpelyyn Sandra Eriksson, joka kauniilla askeleellaan jätti sekä nuoren Kristiina Mäen että kokeneen Annemari Sandell-Hyvärisen heti alkumatkasta.

– Tammikuussa polveni tähystettiin, joten onnistuneesta Portugalin leiristä huolimatta olen kaukana huippukunnosta. Parempaan päin mennään, ja kesän Sveitsin EM-kisojen esteet ovat päällimmäisenä mielessä, jutteli hentoinen Sandra Eriksson äidinkielellään ruotsilla.

Lempäälän reitti oli hänelle mieleen. Myös Lewis Korir sanoi tykänneensä reitistä.

– Reitillä oli paljon mäkiä ja pohjat olivat mukavan kimmoisia. Jättebra, kiitti Eriksson Hakkarin maastoa.