Onkemäen koulua esitetään lakkautettavaksi

On maanantaina 26. toukokuuta kokoontuvan Vesilahden kunnanvaltuuston päätöksestä kiinni, saako Onkemäen koulu jatkaa toimintaansa vuoden 2015 syksyllä.

Vesilahden kunnanhallitus esittää valtuustolle, että 25 oppilaan Onkemäen koulu lakkautetaan ensi vuoden elokuun alusta alkaen. Päätös syntyi kunnanhallituksessa äänin 5–2. Äänestyksessä oli Pertti Uusi-Erkkilän (kesk.) Erkki Tarvaisen (sd.) kannattama vastaehdotus, jonka mukaan lakkauttamisen sijaan selvitetään vielä koulun jatkomahdollisuudet ympäristökouluna ja lisärahoitusmahdollisuudet.

Lakkautusesityksen kannalla olivat kunnanhallituksen jäsenet Esko Halme (kok.), Leena Kurki (kok.), Eija Pennanen (Ves. Sit.), Anna Paavilainen (kesk.) ja Ari Arvela (kesk.).

Kunnanhallituksen päätöksellä kumoutui Vesilahden kunnanvaltuuston vuonna 2003 tekemä päätös, jonka mukaan yli 18 oppilaan kouluja ei kunnassa lakkauteta.

Kunnanhallitus perustelee päätöstä taloudellisilla säästöillä ja Onkemäen koulun pienellä oppilasmäärällä. Kunnassa on käynnistetty talouden tasapainottamisohjelma, johon on sisältynyt myös Onkemäen koulun toimintaedellytysten selvittäminen. Kunta hakee kolmen vuoden aikana noin 35 henkilötyövuoden ja kahden miljoonan euron säästöjä.

Kuntalaiset ovat aktiivisesti kampanjoineet koulu säilyttämiseksi. Onkemäen koulun säilyttämisen puolesta on kerätty muun muassa 1 282 henkilön allekirjoittama adressi.

Onkemäen koulun toimintaedellytyksiä tutkineen selvitysryhmän raportin mukaan Onkemäen koululla on toimintaedellytyksiä, muitta suurena haasteena on laskeva oppilasmäärä. Myös oppilaskohtaiset kustannukset ovat suuret.

Mikäli Onkemäen koulun toiminta loppuu, selvityksen mukaan oppilaat voidaan ohjata noin 260 oppilaan Kirkonkylän kouluun ilman lisäresurssin ja -rakentamisen tarvetta ja ilman vakituisen henkilökunnan irtisanomisia. Vaihtoehtoisesti oppilaat voidaan ohjata alkuvaiheessa sekä runsaan 70 oppilaan Ylämäen että Kirkonkylän kouluun ja jatkossa Ylämäen kouluun. Tarkkoja suunnitelmia henkilökunnan ja virkojen suhteen ei vielä ole.

Selvitysraportin mukaan Onkemäen koulun lakkauttaminen lisää oppilaiden kuljetuskustannuksia noin 10 000–20 000 euroa vuodessa. Raportin mukaan koulun lakkauttamisesta koituu vuodessa noin 200 000 euron säästö.

Jos koulu lopettaa toimintansa, yhtensä vaihtoehtona kiinteistölle on, että kunta tarjoaa sitä esimerkiksi kyläkerholle osattavaksi. Aiemmin lakkautettu Krääkkiön koulu on vielä ostajan puuttuessa myymättä. Ahtialan koulussa toimii nykyisin päiväkoti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?